Kandidatai į EP antradienio vakarą prisistatė rinkėjams. Bet debatai buvo tokie chaotiški, kad nepatenkinti net patys dalyviai.

„Kažkoks pletkų vakarėlis, gal sugrįžkime prie normalių temų“, – debatuose sakė valdančiosios Laisvės partijos kandidatas į EP Dainius Žalimas.

Po debatų valdančiojo Liberalų sąjūdžio sąrašo lyderis Eugenijus Gentvilas LNK žinioms sakė, kad ant scenos pastatyti 13 žmonių ir tikėtis iš jų išgirsti realias pozicijas yra tiesiog neįmanoma.

Debatų dalyviams klausimai buvo konkrečiai apie Europos Sąjungą (ES).

Štai Nacionalinio susivienijimo sąrašo lyderis Vytautas Radžvilas juose teigė, jog EP turi atsirasti sveiko proto žmonių, kurie grąžintų aplinkosaugą į sveikus rėmus.

O didelė dalis atsakymų – visai ne į temą.

„Tikrai pažadu, kad koalicijos tarp konservatorių ir socialdemokratų Seime nebus“, – sakė opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderė Vilija Blinkevičiūtė.

EP posto siekiantis parlamentaras Mindaugas Puidokas juose dalijosi Kremliaus propaganda, neva Vakarai sukėlė karą Ukrainoje.

„Tokių karo vanagų kaip Borisas Johnsonas, Andrius Kubilius ir kiti politikai įvedė Europą į šią krizę. Ir Ukrainoje dėl to dabar žūsta žmonės“, – kalbėjo jis.

O atėjus metui užduoti žiūrovų klausimus, ir šie kai kuriems pasirodė panašūs į kandidatų spektaklį.

„Panašu, kad daugelis klausimų buvo iš karto suderinti“, – LNK žinioms sakė vienas žiūrovas.

M. Puidokas sulaukė klausimo apie pandemiją iš bendraminčių, su kuriais kartu protestavo per pandemiją.

„Mes neturėtume vertinti EP kaip vietos, į kurią mes išsiunčiame žmones, o turėtume vertinti kaip vietą, kur mes deleguojame žmones, kuriais pasitikime“, – kalbėjo kita debatų žiūrovė.

Po to prasidės kova dėl eurokomisaro posto

Po pusantros savaitės, išrinkus naują EP, bus formuojamas ir nauja Europos Komisija (EK). Užsienio reikalų ministras ir valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) minimas kaip Lietuvos kandidatas į eurokomisarus.

Greitai G. Landsbergis gali prarasti postus Lietuvoje ir nebebūti nei ministru, nei konservatorių partijos lyderių. Bet vienas valdančiosios Laisvės partijos atstovų Vytautas Mitalas sako, kad G. Landsbergis bus palaikomas tiek, kiek bus palaikomas partnerystės įstatymas.

„Vakarietiškos vertybės, kurias visi garsiai deklaruojame, turi likti ne tik deklaracijose, o konkrečiuose veiksmuose“, – kalbėjo V. Mitalas.

Liberalų sąjūdžio atstovas E. Gentvilas teigė, jog Laisvės partijos nariams „ant veidų parašyta, kad jie visus klausimus valstybėje sprendžia per šią prizmę“.

O konservatoriams toks elgesys panašus į šantažą.

„Sugretinimas iš kitos dimensijos dalykų kvepia šantažu. Mažai čia įžvelgčiau demokratijos apraiškų“, – tikino TS–LKD atstovas Paulius Saudargas.

Stebisi ir dėl to, kad pats G. Landsbergis, kaip ir dauguma Seimo konservatorių partnerystei pritaria.

„Mūsų frakcijoje didžioji dalis palaiko. Ir tas pats G. Landsbergis palaiko“, – sakė P. Saudargas.

Gabrielius Landsbergis

Anot Laisvės partijos atstovo V. Mitalo, G. Landsbergis šiaip nėra rimčiausias kandidatas į eurokomisarus. Lietuva turėtų daugiau naudos, jeigu deleguotų į EK Ingridą Šimonytę.

„Matydamas, kad kitų šalių premjerai dalyvauja tame žaidime, manau, kad ir Lietuva galėtų pasiūlyti pačius rimčiausius politikos kandidatus. I. Šimonytė ar tik negautų to vertingesnio portfelio nei jos kolega“, – LNK žinioms svarstė V. Mitalas.

Dabar Lietuvos eurokomisaras Virginijus Sinkevičius atsakingas už vandenynus, aplinkosaugą.

„Mes neturime tenkintis antraeiliais postais“, – kalbėjo V. Mitalas.

Lenkijai yra patikėtas žemės ūkis, Estijai – energetika, o buvęs Latvijos premjeras yra atsakingas už eurą, socialinę politiką.

Sprendžiant, kad bus naujas Lietuvos eurokomisaras svarbu gali būti ir lytis. Kol kas kalbama, kad EK dar kadenciją vadovaus Ursula von der Leyen. Iki šiol ji siekė, kad komisijoje būtų vienodas skaičius vyrų ir moterų.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: