„Nenorėčiau apie tai dabar kalbėti. Gal iš viso nekalbėsiu, nes visi, kuriems sutektas generolo laipsnis arba pirmojo generolo laipsnis, jie visi yra verti aukštesnių pareigų. Todėl aš manyčiau, kad kol nėra paskirtas, nereikia bėgti priekyje vežimo ir kalbėti apie tai“, – žurnalistams šeštadienį teigė V. Rupšys, paprašytas pakomentuoti generolo R. Vaikšnoro kandidatūrą į Lietuvos kariuomenės vadus.

ELTA primena, kad dabartinio kariuomenės vado, generolo V. Rupšio kadencija baigiasi šių metų liepos mėnesį.

Prezidentas Gitanas Nausėda šią savaitę Seimui pateikė generolo Raimundo Vaikšnoro kandidatūrą į Lietuvos kariuomenės vadus.

Ketvirtadienį registruotame nutarimo projekte numatoma, kad dabartinis kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys būtų atleistas iš pareigų šių metų liepos 23 d., o R. Vaikšnoras penkerių metų kadencijai būtų paskirtas šalies kariuomenės vadu liepos 24 d.

Pagal Konstituciją, kariuomenės vadą penkerių metų kadencijai Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas.

R. Vaikšnoro kandidatūrai palaikymą yra išreiškę parlamento valdančiųjų ir opozicinių partijų nariai, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, premjerė Ingrida Šimonytė.

V. Rupšys: HIMARS sistemų pilną kovinį pajėgumą Lietuva tikisi pasiekti iki 2027 metų

HIMARS sistemų pilną kovinį pajėgumą Lietuva tikisi pasiekti iki 2027 metų, sako kadenciją baigiantis kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

„Tikimės, jog iki 2027 metų bus pasiektas pilnas kovinis pajėgumas. Bendradarbiavimas su JAV prisidės apmokant personalą, kuris vykdys šią sistemą, rengs instruktorius pilnai integruojant HIMARS sistemas į Lietuvos kariuomenę“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas šeštadienį Vilniuje susitikęs su JAV Sausumos pajėgų štabo viršininku Randy A. George.

„Iš Jungtinių Amerikos Valstijų Lietuva įsigyjama ir kitų pajėgumų, reikalingų visoms mūšio funkcijoms užtikrinti“, – pridūrė V. Rupšys.

Kaip pažymi kariuomenė, Lietuva iš JAV įsigyja sistemas, reikalingas įvairioms mūšio funkcijoms užtikrinti. be reaktyvinių salvinės ugnies sistemų HIMARS, taip pat įsigyjami šarvuoti visureigiai JLTV, sraigtasparniai Black Hawk, JAVELIN raketos ir paleidėjai, taip pat raketos AMRAAM, dronai, radarai, radijo stotys.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją