Anot „Politico“, apsispręsti dėl pavardžių šalys turės iki rugpjūčio pabaigos. Ursula von der Leyen pokalbius su kandidatais pradės rugpjūčio viduryje.

„Laiško gavusi nesu, tačiau vakar turėjau galimybę aptarti pirmininkės lūkesčius ir procesą su pirmininke telefonu“, – teigiama per atstovus perduotame premjerės komentare “Delfi“.

Prezidento G. Nausėdos atstovų teigimu, EK pirmininkė prašo dviejų kandidatūrų, tarp kurių būtinai turi būti moteris.

„Prezidentas šiandien gavo Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen laišką, kuriuo ji prašo pasiūlyti dvi kandidatūras (tarp jų būtinai moters) į Europos komisarus“, – „Delfi“ teigė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

Prezidentūra siūlo nedelsti

Prieš porą dienų prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė sakė, kad Lietuvai jau dabar reikia intensyviai galvoti, ką Vilnius deleguos darbui EK.

„Prezidentas iš tikrųjų laukia labai šito (Ursulos von der Leyen – ELTA) laiško, nes jis turėtų netrukus pasirodyti. Priminsiu, kad jeigu anksčiau sakėme, kad nėra ypatingos skubos paskirti Lietuvos atstovą į EK, tai nuo praeitos savaitės, kai buvo patvirtinta EK pirmininkė, jau laikrodis pradeda tiksėti ir reikia intensyviai galvoti, kas tuo Lietuvos kandidatu galėtų būti“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė A. Skaisgirytė, kurią citavo ELTA.

Prezidentūra kartoja – Lietuvai būtų naudingiausias ekonominės srities EK portfelis.

ELTA primena, kad Lietuvoje jau kurį laiką tęsiasi diskusijos dėl Lietuvos kandidato į EK. Kol kas neoficialiai kalbama, jog į postą Briuselyje taikosi užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

Tačiau nei ministras, nei premjerė Ingrida Šimonytė, kuri ir pateiks Lietuvos atstovo kandidatūrą, tokios intencijos aiškiai bei viešai neišsakė.

Seime ministro galimybėmis tapti eurokomisaru abejojama. Tiek opozicijai priklausantys parlamentarai, tiek dalis valdančiųjų viešai yra pasakę, kad tokiai kandidatūrai nepritartų.

Savo ruožtu prezidentas G. Nausėda, kurio pritarimas yra būtinas deleguojant Lietuvos atstovą į EK, ne kartą leido suprasti, jog G. Landsbergio kandidatūros nebūtų linkęs palaikyti. Jis yra pareiškęs, jog matytų geresnių kandidatų už G. Landsbergį šioms pareigoms eiti.

Be to, šalies vadovas yra nurodęs, jog I. Šimonytei įvardijo pavardę žmogaus, kuris, jo įsitikinimu, galėtų būti deleguojamas Lietuvos atstovu į EK.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.