Apie tai, kad yra karių, kurie pripažįstami netinkamais, nes „nepraeina narkotikų testo“, vienų rinkiminių debatų metu užsiminė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis.

„Centrinė sveikatos komisija tikrai ateina, daro testus ir šlapimo testuose randa narkotinių medžiagų pėdsaką po kelių savaičių“, – sakė jis kalbėdamas ne visai aiškiai ir konkrečiai.

Vykdomos ir netikėtos patikros

Tačiau Lietuvos kariuomenė Delfi patvirtino, kad iš tikrųjų yra karo prievolininkų ir karių, kurie pripažįstami netinkamais karo tarnybai dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo.

Lietuvos kariuomenė nurodė, jog narkomanijos prevencija ir kontrolė (patikra) Lietuvos kariuomenėje vykdoma šviečiant karius bei atliekant netikėtą karių patikrą dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo greito narkotinių ir psichotropinių medžiagų nustatymo testais bei siunčiant karius atlikti papildomus (laboratorinius) tyrimus civilinėse asmens sveikatos priežiūros įstaigose (ASPĮ). Tai, pasak kariuomenės, daroma pagal nustatytą tvarką ir vadovaujantis krašto apsaugos ministro ir Lietuvos kariuomenės vado įsakymais.

Karo policija

„Patikrą dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo atlieka Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnyba ir Karo policija“, – atsakyme Delfi pažymėjo Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentas.

Teigiama, kad karo prievolininkų ir karių patikra vykdoma 2 etapais/lygmenimis:

  • Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Karo medicinos centre (centrinėje ir regioninėse pakomisėse) – tikrinami karo prievolininkai (šaukiamieji asmenys), pavyzdžiui, esant įrašams e. sveikatoje arba sveikatos vertinimo metu atsiradus įtarimui dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo. Atliekamas vertinimas greitais testais, siunčiant gydytojo psichiatro įvertinimui. Priimamas sprendimas dėl tinkamumo tarnybai;

  • vykdoma netikėta patikra padaliniuose, tai yra karių tarnybos vietose. Daugiausia tokias patikras (planine tvarka) vykdo Karo policija. Esant įtarimui atliekami greiti testai, kariai siunčiami atlikti papildomus (laboratorinius) tyrimus civilinėse ASPĮ. Pasitvirtinus vartojimo faktui (arba kariui atsisakant atlikti patikrą ASPĮ, tačiau prisipažinus, kad buvo vartotos narkotinės medžiagos (nustatyta greitu testu) – surašomi administracinio nusižengimo protokolai).

Vyksta pokalbiai su psichologais, psichiatrais

Lietuvos kariuomenė pasakojo, kad karo prievolininkų ir karių patikros duomenys teikiami Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybai, specialistai kalbasi su asmenimis, kuriems nustatytas narkotinių medžiagų vartojimo faktas, sprendžiama dėl jų tinkamumo tarnybai.

„Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos psichologai (dirbantys padaliniuose) – privaloma tvarka kviečia asmenis, kuriems buvo nustatytas narkotinių medžiagų vartojimo faktas, pokalbiui. Pokalbio metu aptariama situacija, pasiūloma pagalba.

Esant įtarimams, kad yra arba gali vystytis priklausomybė, asmenys yra nukreipiami gydytojo psichiatro konsultacijai. Priimamas sprendimas dėl tinkamumo tęsti tarnybą.

Karo policija, esant teigiamam narkotikų testui, kariui surašo administracinio nusižengimo protokolą (bauda)“, – komentavo kariuomenė.

Lietuvos kariuomenės duomenimis, karių ir šauktinių, atleistų iš karo tarnybos dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo, pastarųjų metų statistika yra tokia:

Mastas išlieka panašus

Bendrai žiūrint, dėl narkotinių medžiagų vartojimo iš tarnybos atleistų karių dalis nuo visų, dalyvavusių patikroje, nėra didelė.

„Paskutinius kelis metus mastas išlieka panašus – apie 1,82 proc. nustatytų atvejų nuo dalyvavusių asmenų patikroje“, – pažymėjo kariuomenė.

Tarnyba kariuomenėje

Ar pasitaiko atvejų, kai karo prievolininkai (šaukiamieji asmenys) piktnaudžiauja narkotinių medžiagų vartojimu ta prasme ir tam, kad išvengtų tarnybos, ir kad dar iki tarnybos būtų pripažinti netinkamais tarnybai?

Lietuvos kariuomenė to vertinti nesiėmė, tačiau pabrėžė, kad, net ir esant teigiamam testui, asmenys ne visada yra pripažįstami netinkamais tarnybai.

„Sprendimą priima gydytojas psichiatras įvertinęs ir kitus veiksnius“, – teigė kariuomenė.

Pocius: suveikė netikėtos patikros su šunimis

Apie šauktinius, kurie nepraeina narkotinių medžiagų vartojimo patikros, Delfi kalbintas Seimo NSGK pirmininkas A. Pocius pabrėžė, kad tai – ne kariuomenės, o visuomenės problema.

„Visų pirma, šauktinis dar nėra karys. Tai – visuomenės atstovas. Kartais, kai pradeda komentuoti skaičius, tai atrodo, kad čia yra kariuomenės problema. Čia yra visuomenės problema. Tie vaikai ateina iš mūsų aplinkos, baigę mokyklas ar ateina [žmonės] iš darbo aplinkos. Tai, kokia visuomenė, toks yra ir šauktinis“, – teigė parlamentaras.

Kalbėdamas jau apie narkotines medžiagas vartojančius karius, A. Pocius prisiminė vieną prevencinę ir suveikusią priemonę – netikėtos patikros su šunimis.

„Kariuomenės Karo policija pradėjo netikėtus karinių dalinių patikrinimus su kinologų pagalba, su tarnybiniais šunimis, kurie praeidavo pro jau tarnaujančius. Ir tokiu būdu šuniukai pagal kvapą nustatydavo tą, kuris yra vartojęs. Atsimenu, kad tai būdavo aktualu po savaitgalio, kai karius išleisdavom savaitgaliui namo <...>. Bet kai jie (kariai – Delfi) pamatė, kad tie netikėti patikrinimai su šuniukais naktimis būdavo, tai, žinokite, jų (vartojusių narkotines medžiagas – Delfi) gerokai buvę sumažėję“, – pasakojo Seimo komiteto pirmininkas.

Signalų, kad yra problema, neturi

Apibendrindamas jis pabrėžė šiuo metu neturintis kažkokių signalų iš kariuomenės, kad narkotinių medžiagų vartojimas būtų problema.

Arvydas Pocius

„Pavieniai atvejai, galbūt, ir būna, bet tai tikrai nėra problema. Problema yra visuomenės. Šauktiniai ateina pasitikrinti savo medicininį stovį ir ten nustatoma, kad jie turėjo kažkokių reikalų su narkotinėmis medžiagomis“, – mintį užbaigė A. Pocius.

Pagal Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymą, profesinės karo tarnybos, kario savanorio ar savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos kario sutartis turi būti nutraukiama ir (ar) karys atleidžiamas iš tarnybos krašto apsaugos sistemoje, kai jis negali tarnauti profesinėje karo tarnyboje dėl nustatytos priklausomybės nuo narkotinių, toksinių ar psichotropinių medžiagų.

Profesinės karo tarnybos, kario savanorio ar savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos kario sutartis gali būti nutraukiama ir (ar) karys atleidžiamas iš tarnybos krašto apsaugos sistemoje Krašto apsaugos ministerijos ar kariuomenės vadovybės iniciatyva arba valia, kai nustatyta, kad karys tarnybos metu buvo apsvaigęs nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų, taip pat kai nustatyta, kad karys vartojo narkotines, psichotropines ar kitas psichiką veikiančias medžiagas be gydytojo paskyrimo.

Jeigu tarnyboje karys yra apsvaigęs nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų, jis aukštesniojo vado (viršininko) įsakymu nušalinamas nuo pareigų tos dienos likusiam tarnybos laikui.