Šios dienos Teisės ir teisėtvarkos komitete atsiradęs Civilinės sąjungos įstatymo projekto klausimas pakurstė kalbas, kad šis Laisvės partijai itin svarbus projektas Seimo balsavimui gali būti pateiktas ketvirtadienį, paskutinę Seimo sesijos dieną.

Projektui, kuriuo siūloma įteisinti tos pačios lyties asmenų partnerystę, priimti liko vienas, paskutinis, balsavimas, tačiau jo negalima įtraukti į plenarinių posėdžių darbotvarkę, kol komitetas nėra apsvarstęs visų pasiūlymų.

Su „Delfi“ trečiadienį kalbėjęs V. Mitalas sakė, kad viskas priklausys nuo to, kaip projektui seksis Teisės ir teisėtvarkos komitete, kur bus svarstomi siūlymai dėl įstatymo įsigaliojimo datos. Dabartiniame projekte nurodoma, kad įstatymas įsigalioja 2023 metų rugsėjo 1 dieną – ši data jau praėjusi, todėl laisvietis Tomas Vytautas Raskevičius siūlo, kad įstatymas įsigaliotų nuo šių metų lapkričio.

„Ir jeigu šiandien sklandžiai komitete praeis, gali būti, kad rytoj klausimas bus darbotvarkėje. Kokia bus Seimo valia pažiūrėsime, nes reikia į darbotvarkę įtraukti“, – sakė jis.

Įstatymo projektą dar reikia įtraukti į pavasario sesijos programą, nes prieš kurį laiką šis projektas Mišrios Seimo narių grupės atstovės Agnės Širinskienės siūlymu iš programos buvo išbrauktas.

„Darbai geriau už tūkstančius žodžių“

Laisvės partijos atstovai jau kuris laikas atvirai šnekėjo, kad jeigu Seime nebus priimtas Civilinės sąjungos įstatymo projektas, jie nepalaikys konservatorių pirmininko Gabrieliaus Landsbergio kandidatūros į eurokomisarus.

Tos pačios lyties partnerystei konservatorių gretose nepritaria krikdeminis flangas. Ar tai, kad šis klausimas greičiausiai bus teikiamas balsavimui, reiškia, jog konservatoriai pažadėjo daugiau palaikymo?

Apie tai paklaustas V. Mitalas tiesaus atsakymo vengė: „Viską pamatysime. Man atrodo, kad darbai yra geriau negu tūkstančiai žodžių, apie jų nuotaikas, apie pasirengimą geriau pasakytų jie patys, negu aš galiu pasakyti stebėdamas situaciją iš kitos frakcijos perspektyvos“.

Jis nenorėjo komentuoti ir to, ar, priėmus civilinę sąjungą, laisviečiai palaikytų G. Landsbergio kandidatūrą, sakydamas, kad ankstoka šnekėti apie tai, kas ketvirtadienį atsitiks Seimo salėje.

„Aš manau, kad reikia vieną žingsnį žengti vienu metu. Šiandien komitetas, matysime, kaip jis praeis, ir tada ateitis parodys“, – sakė jis.

Įkalbinės krikdemus?

Informacija apie tai, kad Civilinės sąjungos įstatymas įtrauktas į komiteto darbotvarkę feisbuke pasidalinusi parlamentarė A. Širinskienė kandžiai pastebėjo, kad viso Seimo dilema iki ketvirtadienio tokia: parduos ar neparduos konservatorių krikdemai savo balsus už partnerystę mainais už laisviečių balsus už G. Landsbergį Briuselyje.

Įdomu tai, kad ketvirtadienio vakarą, jau po plenarinio posėdžio, kuriame gali būti balsuojama dėl Civilinės sąjungos įstatymo projekto, TS-LKD rengia tarybos posėdį. Jame bus galutinai pasidalintos vietos sąraše į Seimą ir vienmandatėse apygardose.

Vienas krikdeminiam flangui priklausantis parlamentaras, „Delfi“ paklaustas, ar partijos vadovybė bandė įkalbėti persigalvoti dėl Civilinės sąjungos įstatymo projekto, atsakė neigiamai.

Jo teigimu, vienus žmones galima paspausti, kitų ne – parlamentaras save priskiria pastariesiems, todėl, svarstė jis, pokalbių ta kryptimi su partijos vadovybe ir nebuvo.

Prieš kurį laiką įvykusiame koalicijos atstovų susitikime Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė prašė partnerių paramos Civilinės sąjungos įstatymo projektui.

„Vienas balsavimas, liko keli balsai. Matome, kad dar būtų galimybė pabandyti priimti šią vasarą projektą. Tai paprašiau paramos koalicijos partnerių. Esam šiaip jau ir įsipareigoję rinkėjams, ir Laisvės partijos valdyboje buvo keliami šitie klausimai, kad reikia dar per šitą laiką, kurį turime, bandyti priimti civilinę sąjungą“, – dėstė politikė.

Komitete kilo aistros

Trečiadienį Teisės ir teisėtvarkos komitete svarstant šį klausimą kilo aistros, pranešė Elta.

Opozicija kėlė klausimus, kodėl taip netikėtai suskubta spręsti šį klausimą – mažumos atstovai įtaria, jog didieji valdančiosios koalicijos partneriai Laisvės partijai pažadėjo palaikyti įstatymą mainais už paramą konservatorių kandidatūrai į eurokomisarus.

„O iš kur atsirado tokia milžiniška skuba? Vakar iš ryto lyg nebuvo, po premjerės derybų, po, matyt, eurokomisaro derinimų visų, po ministrų įvairių skyrimo, staiga tokia milžiniška skuba... Tikriausiai yra grynas, absoliutus atsitiktinumas – aš taip įsivaizduoju. Tai nėra politinis turgus. (…) Tikriausiai to nėra, ar ne?“, – ironizuodamas komiteto narių klausė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Stončaitis.

Jam antrino ir Mišrios Seimo narių grupės atstovė A. Širinskienė. Ji neabejojo, jog Civilinės sąjungos įstatymo priėmimu konservatoriai mėgina užsitikrinti paramą Ga. Landsbergio kandidatūrai į Europos Komisiją.

„Išties situacija atrodo labai prastai, kuomet bandoma partneriams išlaužyti rankas, kojas, nežinau ką. Suprantu, kad tie partneriai mirt gyvent nori Gabrielių Landsbergį išsiųsti lengvesnės komisaro duonos valgyti, bet tokia situacija, valstybės prasme žiūrint, tikrai labai apgailėtina. Ir mes visi tame farse esame priversti dalyvauti“, – stebėjosi parlamentarė.

Ji taip pat pastebėjo, kad trečiadienį vykęs TTK posėdis suplanuotas vėlų antradienio vakarą – kas, anot jos, yra neįprasta ir primena blaškymąsi.

Ragino nekurti sąmokslo teorijų

Savo ruožtu valdančiųjų atstovai TTK atmetė opozicijos spekuliacijas. Konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Vyšniauskas ragino kolegas nekurti sąmokslo teorijų ir pritarti teikiamiems įstatymo pakeitimams.

„Man atrodo, mes esame Teisės ir teisėtvarkos komitetas, o ne Agnės Širinskienės sąmokslo teorijų komitetas. Suprantu, kad visada norima iš bet kokio klausimo padaryti didžiulę intrigą, naują sąmokslo teoriją, kuri pakeis valstybės, politikos ir kitų dalykų raidą. Bet, man atrodo, mes šiandien svarstome gan techninius pakeitimus“, – A. Širinskienei atkirto konservatorius, kurį cituoja Elta.

„Man atrodo, puikiai visi matė, išgirdo (informaciją apie komiteto posėdį - ELTA) – Agnė Širinskienė pirmoji parašė feisbuke ir apskelbė visam pasauliui. Kadangi Agnė tikra įsigilino į tą klausimą, viską vakar perskaitė – tai manau, eikime į svarstymą, į apsisprendimą komitete“, – ragino A. Vyšniauskas.

Atsakyti į tokias remarkas netruko A. Širinskienė.

„Atsakant kolegai Vyšniauskui, koks čia mes komitetas esame – tai toks politinio turgelio komitetas“, – pakartojo Mišrios grupės narė.

Posėdžio metu į parlamento mažumos svarstymus sureagavo ir Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

„Dabar nieko negirdėjome nei iš kolegės Agnės, bei iš kolegos Algirdo apie pačius Tomo Vytauto pasiūlymus“, – kalbėjo ministrė.

„Girdime tokias, geriausiu atveju, politologines spekuliacijas. (…) Siūlyčiau politologiją palikti politologams, o mes, Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai, balsuokime dėl pasiūlymų, priimkime sprendimus ir eisime į salę“, – ragino A. Armonaitė.