Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė kalbėjo, jog Seimo rinkimų rezultatai atitinka švytuoklės principą.

„Vertinant tą situaciją, kurią turime šįryt, galima sakyti, kad turime tobulą švytuoklę. Ir vėl kelintus rinkimus iš eilės. Bet vertinant, koks rezultatas būdavo nueinančios valdžios per rinkimus, tai čia, kaip sakoma kinematografijoje, „not great, not terrible“ [ne puiku, bet ir ne siaubinga – red. p.]. Taip galėčiau rezultatą apibūdinti“, – rytą po rinkimų sakė premjerė I. Šimonytė.

Ji teigė, kad gyvenimas nei prasidėjo šiais rinkimais, nei pasibaigs.

„Labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad pavyko gana sudėtingomis sąlygomis su labai trapia koalicija išdirbti visą kadenciją, nuveikti tikrai nemažai darbų. Labai didžiuojuosi, kad ateinanti Vyriausybė neras nieko panašaus į tai, ką rado mano Vyriausybė, kai pradėjo dirbti ir turėjo tvarkytis su tuo metu COVID-19 situacija“, – pabrėžė I. Šimonytė.

Premjerė taip pat teigė, jog TS-LKD išmoks pamokas ir ruošis 2028 metams.

I. Šimonytė sakė, kad kol kas neturi atsakymo, ar pretenduos tapti TS-LKD lyderė. „Delfi“ primena, kad pirmadienio rytą TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis pranešė besitraukiantis iš partijos pirmininko vietos bei paliekantis mandatą Seime laisvą.

„Vis tiek, kad ir kaip ten būtų, partijos pirmininko rinkimai būtų įvykę vasario mėnesį. Mes čia kalbame apie maksimaliai 2 mėnesiais <...> ankstesnį laikotarpį. <...> Kad partijos pirmininkas nebegalės kandidatuoti naujuose rinkimuose, tai buvo turbūt vieša paslaptis, taisyklės to neleidžia. Kad partijos pirmininkas keisis, irgi buvo vieša paslaptis.

O šiandienos Gabrieliaus pareiškimą vertinu kaip politinį pareiškimą, kuriuo jis atskleidžia, kad jam tenka atsakomybė už rinkimų rezultatus. Arba tą atsakomybės dalį tokiu būdu nusprendė prisiimti.

Kad tai buvo pasakyta šiandien ryte, man gal šiek tiek netikėta. Bet negaliu pasakyti, kad esu labai nustebusi“, – tvirtino Vyriausybės vadovė I. Šimonytė.

TS-LKD rinkimų štabo vadovas Mindaugas Lingė pranešė, kad partijos statute nurodyta, jog laikinai partijos pirmininko pareigas eina pirmoji pavaduotoja, šiandien tai yra Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Seimo rinkimai 2024. Spaudos konferencija po antrojo turo.

Blinkevičiūtės elgesio nekomentuoja

Seimo rinkimus laimėjusios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderė Vilija Blinkevičiūtė ir pirmadienio rytą neatsakė, ar užims premjerės pareigas. Ji tikino, kad formuos valdančiąją daugumą, bet apie konkretų postą tiesiog neatsakė.

TS-LKD atstovė I. Šimonytė juokavo, kad kadangi nėra socialdemokratų rinkėja, ji nieko ir negali atsakyti.

„Nemanau, kad aš turiu vertinti. Manau, kad turi vertinti socialdemokratų rinkėjai, o aš nesu viena iš jų. Taigi mano vertinimas turbūt būtų nei šioks, nei toks. Yra klausimų, kuriuos galima sau užduoti. Pavyzdžiui, kodėl populiariausios partijos lyderė nesiėmė kandidatuoti vienmandatėje [apygardoje – aut. p.]

Gal tai netipiškas elgesys, kuris galbūt rodo kažkokį norą ar galimybes pasilikti atsitraukimą. <...>. O dabar, ką skaičiuoja V. Blinkevičiūtė... Jeigu jums neatsako, tikrai aš jums neatsakysiu, negaliu žinoti. Manau, kad ji turės savo rinkėjams viską paaiškinti“, – sakė I. Šimonytė.

Šimonytė: aš nerašysiu knygos apie Nausėdą

Premjerė I. Šimonytė teigė, jog visą kadenciją dirbo sunkiai ir iš Vyriausybės išeis aukštai iškelta galva.

„Kaip čia pasakyti, kad neskambėčiau lengvabūdiškai. Aš nuoširdžiai dirbau ketverius metus. Ne plepėjau, bandžiau flirtuoti, kažkaip pabėgti nuo sunkių klausimų. Aš nuoširdžiai dirbau kaip jautis juodas ketverius metus, taip ir jaučiuosi.

Tai turi įtakos, kaip jautiesi. Bet man nėra palengvėjimo dėl to, kad nereikės dirbti dar ketverius metus, mane truputį kita mintis aplankė. Nors tos mintys mane aplankė ir prieš tai, galvojant, kokios gali čia būti galimos rinkimų baigtys.

Aš pagalvojau, ar turėsiu apie ką parašyti knygą. Ir aš tikrai turėsiu, vertindama tai, ką Vyriausybei pavyko nuveikti, kokiomis aplinkybėmis pavyko nuveikti, su kokia trapia dauguma. Taip, ne viską, deja, bet tikrai knygą apie ką [parašyti] aš turėsiu. Ir tai nebus knyga apie žmones. Nes nėra jokios vertės rašyti knygos apie žmones, su kuriais galbūt tam tikrais klausimais nesutari. Tai galėtų būti knyga apie politiką ir tai, ką pavyko nuveikti“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Paklausta, ar minėta knyga yra atsakas į prezidento Gitano Nausėdos planuojamą knygą, I. Šimonytė turėjo ką atsakyti.

„Aš nerašysiu knygos apie G. Nausėdą, nes yra gyvenime įdomesnių ir svarbesnių dalykų, apie kuriuos norėčiau parašyti knygą“, – pirmadienio rytą naujienų agentūros „Elta“ surengtoje spaudos konferencijoje sakė I. Šimonytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)