„(EK pirmininkė – ELTA) sulauks turbūt žinių tų, kurių tikėjosi. Nebūtinai pirmadienį, nes terminas nėra pirmadienis“, – Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Premjerė nenorėjo daugžodžiauti ir dėl koalicijos partnerių viešai reiškiamo nepasitenkinimo, kad su jais pokalbiai dėl galimos kandidatūros – nevyksta.

„Tie pokalbiai vyksta visą laiką ir aš toliau nenorėčiau tų diskusijų komentuoti, nes kai turėsiu ką pranešti, tai tada ir pranešiu visiems vienu metu“, – patikino Vyriausybės vadovė.

„Bet nekomentuosiu šito proceso daugiau. Nes, matyt, kad ne tik koaliciniai partneriai čia yra, bet yra gana daug dalyvių šitoje diskusijoje, tai viskas savo metu“, – pabrėžė ji.

Tie pokalbiai vyksta visą laiką ir aš toliau nenorėčiau tų diskusijų komentuoti, nes kai turėsiu ką pranešti, tai tada ir pranešiu visiems vienu metu.

I. Šimonytė nenorėjo komentuoti ir Laisvės partijos pirmininkės pasiūlyto dešimties galimų kandidačių į EK sąrašo.

„Esu dėkinga“ , – su šypsena teatsakė premjerė.

ELTA primena, kad I. Šimonytė anksčiau pranešė, jog EK pirmininkė Ursula von der Leyen tikisi gauti šalių nominuojamus atstovus iki rugpjūčio 19 d.

Jau kurį laiką tęsiantis diskusijoms apie tai, kas galėtų tapti naujuoju Lietuvos deleguotu EK nariu, neoficialiai kalbama, jog į postą Briuselyje taikosi užsienio reikalų ministras G. Landsbergis. Didelį dalis konservatorių partijos narių atvirai reiškia paramą šiai potencialiai kandidatūrai.

Visgi, pats ministras tokios intencijos viešai neišsakė ir EK tema kalba nenoriai.

Prezidentas G. Nausėda, kurio pritarimas yra būtinas deleguojant Lietuvos atstovą į EK, ne kartą leido suprasti, jog G. Landsbergio kandidatūros nebūtų linkęs palaikyti. Jis yra pareiškęs, jog matytų geresnių kandidatų už G. Landsbergį. Be to, šalies vadovo nuomone, Vilniui derėtų siekti portfelių, kurie yra susiję su ekonomikos sritimi. Prezidento patarėjas Frederikas Jansonas yra užsiminęs, jog į tokį EK portfelį galėtų pretenduoti ir pati premjerė, ir finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Seimo rūmuose taip pat netrūksta skepsio, vertinant G. Landsbergio galimybes tapti eurokomisaru. Ne tik opozicijos, bet ir valdančiosios daugumos atstovai yra viešai pareiškę, kad šiai kandidatūrai nepritartų.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.

Andrius Vyšniauskas

TS-LKD sąrašą į Seimą vedanti I. Šimonytė: partijos sprendimas dėl A. Vyšniausko – pagrįstas

Konservatorių sąrašą į Seimą vedanti premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad teisėsaugos akiratyje atsidūrusiam Andriui Vyšniauskui siekti dar vienos parlamentaro kadencijos vienmandatėje apygardoje leisiantis partijos sprendimas yra pakankamas. Pasak jos, tokiu būdu politikas turi galimybę atsakyti į rinkėjų keliamus klausimus.

„Jeigu žmogus mano, kad yra teisus ir nepadarė nieko blogo, kas, manau, buvo paties Andriaus viešai pasakyta, jis turi galimybę rinkėjams savo apygardoje atsakyti į klausimus“, – teigė I. Šimonytė.

„Žinoma, tai nėra garantija, kad rinkėjai juo (A. Vyšniausku – ELTA) pasitikės. Buvimas gana aukštoje sąrašo vietoje galėtų būti tokia garantija. Būtent tam, kad tų garantijų nebūtų, bet būtų sudarytos galimybės žmogui atsakyti į klausimus savo rinkėjams – mano supratimu, toks sprendimas yra pagrįstas“, – aiškino ministrė pirmininkė.

Anot Vyriausybės vadovės, šiuo metu svarbiausia yra susipažinti su Generalinės prokuratūros keliamais klausimais.

Jeigu žmogus mano, kad yra teisus ir nepadarė nieko blogo, kas, manau, buvo paties Andriaus viešai pasakyta, jis turi galimybę rinkėjams savo apygardoje atsakyti į klausimus.

„Jis (A. Vyšniauskas – ELTA) be jokių ginčų ir be jokių diskusijų sutinka atsisakyti neliečiamybės. Todėl nė kiek neabejoju, kad dabar įgis galimybę susipažinti su tuo, kuo yra kaltinamas, koks yra bylos turinys“, – antradienį Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

„Aš jokių bylos duomenų nežinau. Nežinau, koks yra konkretus kaltinimų turinys. (...) Dabar svarbiausias dalykas yra tai, kad prokuratūra galėtų užduoti tuos klausimus, kuriuos turi“, – pabrėžė ji.

ELTA primena, kad generalinė prokurorė Nida Grunskienė rugpjūčio pradžioje kreipėsi į Seimą, prašant panaikinti parlamentaro, konservatoriaus A. Vyšniausko teisinę neliečiamybę.

Generalinė prokuratūra praneša, kad prašoma naikinti konservatorių frakcijos Seime seniūno teisinę neliečiamybę, įvertinus ikiteisminio tyrimo, susijusio su 2019–2023 m. kadencijos Marijampolės savivaldybės tarybos narių išlaidų kompensavimu, duomenis.

Informacija leidžia pagrįstai manyti, jog A. Vyšniauskas Marijampolės savivaldybės administracijai galimai yra pateikęs suklastotus dokumentus dėl jo, kaip tarybos nario, veiklos išlaidų kompensavimo. Dokumentų pagrindu, nurodo prokurorai, politikui nepagrįstai ir neteisėtai buvo išmokėti daugiau nei 2,1 tūkst. eurų.

Galutinį sprendimą dėl Seimo nario neliečiamybės naikinimo priims parlamentas.

Šiuo metu A. Vyšniauskas yra išbrauktas iš konservatorių partijos kandidatų daugiamandačio sąrašo, bet patvirtintas kandidatu Marijampolės vienmandatėje apygardoje.