Siūlyta, kad, jeigu Seimo nariai norėtų įrangą pasilikti sau, jie turėtų šių daiktų likutinę vertę atitinkančią sumą pervesti Seimo kanceliarijai. Tai į Seimą neperrinkti parlamentarai turėtų padaryti per 30 dienų nuo kadencijos pabaigos.

Už A. Širinskienės iniciatyvą balsavo 29 parlamentarai, prieš – 5, susilaikė 25 Seimo nariai. Visgi, Seimas nutarė šį projektą grąžinti tobulinti iniciatoriams.

„Tai geriausiai atliepia šios dienos lūkesčius, ko iš mūsų tikisi visuomenė, tikėdama, kad vis dėlto Seimo nariai bus skaidrūs ir nesavanaudiški. Ir, matyt, atliepia tai, ko ir mes patys tikimės, tai yra turėti kelias galimybes, ką daryti su tuo turtu, kurį mes įsigyjame už valstybės biudžeto lėšas“, – sakė A. Širinskienė.

Tačiau šią parlamentarės iniciatyvą sukritikavo premjerė Ingrida Šimonytė.

„Aš tiesiog atkreipsiu kolegų dėmesį į tai, kas greičiausiai iš šitų pataisų gausis rezultate. Tai visi puikiai žinote, kad kompiuterinė technika yra dalykai, kurie labai greitai nusidėvi ir kurių likutinė vertė turbūt, praėjus pusantrų metų ar dviem metams nuo įsigijimo, tampa lygi vienam eurui“, – posėdžio metu teigė I. Šimonytė.

Tai Seimas rizikuoja tiesiog atsidurti toje situacijoje, kai skaitysite savo pavardes antraštėse, kuriose bus parašyta, kad pasiliko sau už valstybės lėšas įsigytą turtą, sumokėję vieną eurą. Ir aš nesu tikra, kad tai yra tikrai tai, ko tikisi iš Seimo rinkėjai.

„Tai Seimas rizikuoja tiesiog atsidurti toje situacijoje, kai skaitysite savo pavardes antraštėse, kuriose bus parašyta, kad pasiliko sau už valstybės lėšas įsigytą turtą, sumokėję vieną eurą. Ir aš nesu tikra, kad tai yra tikrai tai, ko tikisi iš Seimo rinkėjai“, – pridūrė ji.

Vyriausybės vadovė akcentavo mananti, kad Seimo kanceliarija parlamentarus turėtų aprūpinti normaliomis darbo, o visi asmeniniai dalykai turėtų būti perkami iš asmeninių lėšų.

ELTA primena, kad iniciatyvai „Skaidrinam“ pasiekus Seimą, visuomenininkas Andrius Tapinas paviešino informaciją apie dalies politikų pirkinius už parlamentinei veiklai skirtas lėšas. Kai kurie Seimo nariai, baigiantis kadencijai, suskubo įsigyti kompiuterinės, telefoninės įrangos, garso aparatūros.

Per trejus metus parlamentarai iš Seimo sandėlio pasiėmė suvenyrų ir reprezentacinių dovanų už daugiau kaip 483 tūkst. eurų.

Seimo vadyba sugriežtino šių išmokų panaudojimo tvarką. Ji nutarė, kad parlamentaras per kadenciją galės įsigyti ne daugiau nei tris telefonus ir kompiuterius, taip pat nustatytas draudimas įsigyti prekes ir paslaugas iš artimų asmenų ir susijusių juridinių asmenų.

Seimo valdyboje taip pat buvo apsispręsta ir dėl to, kad vienos rūšies prekėms bei paslaugoms nebūtų galima skirti daugiau nei pusės parlamentinių lėšų.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)