„Padariau žmogišką klaidą“

„Matote mane iš tiesų gana sudėtingame gyvenimo etape. Ir emociškai taip pat. nors esu įsitikinusi, kad nepažeidžiau viešo intereso, pripažįstu – padariau žmogišką klaidą“, – ketvirtadienio rytą surengtoje spaudos konferencijoje Seime sakė M. Navickienė.

Dviems ministerijoms – Socialinės apsaugos ir darbo ir Švietimo, mokslo ir sporto, vadovavusią M. Navickienę net opozicija vadino gera ministre. Šnekėta, kad ši kylanti politikos žvaigždė gal net yra konservatorių ateitis – būsima partijos lyderė.

Bet skrydis į Dubajų jos svaigią politinę karjerą nuleido ant žemės.

„Pasikalbėjau su premjere trečiadienį vakare telefonu, toks ir buvo mano sprendimas“, – apie pasitraukimo motyvus kalbėjo M. Navickienė.

Pastaruoju metu kilo vis daugiau klausimų dėl jos, ir jos vyro Mindaugo Navicko ryšių su įmone „Foxpay“. Taip pat įmonės savininke – tolima giminaite Ieva Trinkūnaite, jos sugyventiniu – anksčiau už finansinius nusikaltimus kalėjusiu Vilhelmu Germanu.

Trečiadienio vakarą naujienų portalas „15min“ paskelbė naują informaciją – pernai ministrė kartu su I. Trinkūnaite ir V. Germanu privačiu lėktuvu skrido į Dubajų, nemokamai.

„Kadangi mano vaikai buvo kviesti praleisti atostogas kartu, lydėjau savo vaikus, reikalingas yra suaugęs žmogus. Priėmiau tą sprendimą. Ir turbūt aš jį priėmiau neapgalvotai“, – kalbėjo ministrė.

Antakį verčia pakelti ir tai, kad M. Navickienė negali atsakyti, ar jai apmokėjo tik skrydį, ar pavyzdžiui, ir viešbutį.

„Reikėtų mano paklausti mano sutuoktinio. To negaliu atsakyti, aš nežinau. <...> Nesitikslinau, nes jis šiuo metu yra išvykęs ir nepasiekiamas. <...> Jis išvykęs į kelionę motociklu, ilgą. Bijau skambinti, žinote, jeigu vairuoja“, – ketvirtadienį Seime sakė M. Navickienė.

Priminė, ką sakė vos prieš kelias dienas

LNK žinios kartu priminė, ką apie šiuos ryšius pati M. Navickienė ir valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis sakė vos prieš kelias dienas.

„(Bendraudavome, aut. p.) itin retai, švenčių kažkokių progomis. Tai nėra nei kaimynai, nei šeimos draugai. Tai yra tokio atstumo giminystės ryšiai“, – birželio 11 kalbėjo M. Navickienė.

G. Landsbergis tada savo ruožtu teigė, jog nėra nei interesų konflikto, nei tokio konflikto regimybės.

Trečiadienio vakarą dar ir TS–LKD prezidiumas išreiškė pasitikėjimą M. Navickiene. Ji teigė, jog nei G. Landsbergis, nei I. Šimonytei, nei kitiems konservatoriams apie privatų lėktuvą nesakė.

„Aš nuo jų nieko nenuslėpiau, kaip ir nuo jūsų nieko nenuslėpiau“, – tikino M. Navickienė.

Naujienų portalas „15min“ žiniomis, privataus skrydžio į Dubajų kaina galėjo būti nuo 50 iki 80 tūkst. eurų. Tad skrydis vienam asmeniui – nuo 5 iki 8 tūkst. eurų.

Politikai dovanas privalo deklaruoti, bet M. Navickienė to nepadarė. Seimo narė Agnė Širinskienė jau kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI). Tad gali būti, kad M. Navickienei dar teks sumokėti ir mokesčius.

Prezidento vertinimas

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį M. Navickienės elgesį įvertino griežtai.

„Čia jau ne pažeidžiama, o turinti labai rimtų problemų“, – situaciją vertino šalies vadovas.

Naujas kandidatūras į laisvas ministrų kėdes premjerė I. Šimonytė su prezidentu aptarė ketvirtadienį ryte, kol vyko M. Navickienės spaudos konferencija Seime.

„Yra dvi klaidų rūšys: paprastos ir prabangios. M. Navickienė pasirinko prabangių klaidų kelią. Ir už tai privalo atsakyti“, – teigė G. Nausėda.

Šimonytė tikina, kad kandidatūrų turi

Į visus klausimus I. Šimonytė atsakė jau Seime. Klausiama, kada sužinojo apie M. Navickienės privatų lėktuvą, teigė, jog trečiadienį. Bet paklausta, kaip visą situaciją vertina, plačių komentarų pateikti nenorėjo.

„Žiūrėkit, kaip aš vertinu turbūt yra aišku iš to, kad mes su ministre pasikalbėjome apie tą kelionę, abi sutarėm, kad šitą situaciją galima vertinti kaip minimum įvairiai“, – sakė I. Šimonytė.

Ingrida Šimonytė

M. Navickienė buvo ne tik I. Šimonytės ministrų kabineto narė, bet ir draugė.

Premjerė sakė, kad suras ir kandidatūrą į vėl laisvą švietimo, mokslo ir sporto ministro poziciją, nes jų turi.

„Surasiu. Turiu“, – po vieną žodį į klausimus ketvirtadienį atsakinėjo I. Šimonytė. Ji teigė, jog apie pavardes informuos, kai kandidatūras pateiks.

Primena Vėsaitės istoriją

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis, buvęs premjeras Saulius Skvernelis juokavo, kad ne pirmas ministras šalies istorijoje, kuris „krenta po skraidymo“.

Konservatorius Jurgis Razma sakė prisimenantis buvusios ūkio ministrės Birutės Vėsaitės skrydį specialiu verslo klasės lėktuvu į Kazachstaną. Šį lėktuvą užsakė interesų šioje šalyje turinti bendrovė „Arvi“. Paklaustas, ar kada galvojo, jog analogiška situacija atsiras ir TS–LKD gretose, J. Razma tikino, kad situacijos nėra visiškai identiškos, nes B. Vėsaitė skrido su verslininkais, nebuvo giminystės ryšių.

„Dėl to keleivio teistumo... Ministrė juk pabrėžė, kad ji ir nežinojo to“, – teigė konservatorius J. Razma.

Už finansinius nusikaltimus kalėjęs V. Germanas yra pakeitęs vardą. Anksčiau jis buvo Vilius Židelis. M. Navickienė sakė nežinojusi, jog jis pasikeitė vardą ir pavardę.

S. Skvernelis kalbėjo, jog dėl darbo priekaištų nėra, bet politikui yra kiti reikalavimai.

„Ir jie praėjusią kadenciją tai labai asmeniškai taikė, kartu ir pati M. Navickienė“, – kalbėjo jis.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia:

Malinauskas: liko daug neatsakytų klausimų

Aktualijų apžvalgininkas S. Malinauskas LNK vidurdienio žiniose taip pat įvertino M. Navickienės pasitraukimą.

Jis teigė, jog šiai Vyriausybei dirbti liko labai mažai laiko, tad būtų itin sudėtinga suformuoti naują Vyriausybę.

S. Malinauskas pabrėžė, jog M. Navickienės pasiteisinimuose taip ir nebuvo esminių atsakymų.

„Dar daugiau, manau, kad mes išgirdome ministrę meluojant. Ji, pavyzdžiui, nežino, kas apmokėjo kelionės išlaidas. Kas gyvena šeimoje ir turi vaikų, matyt, supranta, kad jeigu važiuojam kažkur, tai puikiai žinai, kiek tai kainuos.

O dabar privačiu lėktuvu skrendi į Dubajų ir neprisimeni, kas apmokėjo viešbutį – ar tu pats, ar kažkas kitas. Tai yra vienas dalykas.

Antras – tai yra dovana. Bet kuris mokesčių mokėtojas, net nebūtinai politikas, jeigu gauna daugiau nei 2,5 tūkst. eurų vertės dovaną, privalo ją deklaruoti ir dar mokesčius sumokėti. Tad kiek kainuoja vaikų ir pačios ministrės kelionė privačiu lėktuvu į Dubajų, jeigu kažkas ją apmokėjo, galite pasiskaičiuoti.

O trečias dalykas – Vyriausybės komisija, kuri vertina nacionalinę reikšmę turinčių objektų statusą, perdavimą, pardavimą, įvertino, kad M. Navickienės sutuoktinis turėjo artimą ryšį su asmenimis, kurie kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. Tad jeigu į visą tai žiūrime kontekste, atrodo, kad žymiai rimtesnės problemos yra, nei kad M. Navickienė bando jas pristatyti“, – įžvalgomis LNK eteryje dalijosi S. Malinauskas.

Skirmantas Malinauskas

Premjerės I. Šimonytės situacija, ant S. Malinausko, irgi nėra lengva. Likus keturiems mėnesiams iki Seimo rinkimų ieškoti dviejų ministrų nebus lengva.

„Tikiu, kad situacija yra prasta. Mes matėme, kiek ilgai buvo tempiama su tuo pačiu švietimo, mokslo ir sporto ministru, matėme tą skambų trinktelėjimą durimis, kai Gintautas Jakštas išėjo. <...> Dabar likus 4 mėnesiams surasti du naujus ministrus...

Tai bus arba visiški politiniai kareivėliai, kurie ateis iš partijos pasėdėti kėdėje. Nes joks ambicingas žmogus likus 4 mėnesiams į tokias karštas kėdes nesės, kad susirinktų visą negatyvą, bet nieko negalės padaryti“, – kalbėjo aktualijų apžvalgininkas S. Malinauskas.

Politikos užkulisiuose M. Navickienė buvo įvardijama kaip galima nauja TS–LKD lyderė, naujas veidas, kuris ateityje galėjo pakeisti net ir I. Šimonytę, teigė S. Malinauskas.

Jis taip pat teigė matantis M. Navickienės norą pasitraukti taip ir neatsakius į visus klausimus.

„Man iš karto kyla klausimas – kokių klausimų dar neuždavė žurnalistai, kokios informacijos mes neturime. <...> Manau, kad dabar bandoma kuo greičiau pasitraukti, kad daugiau į klausimus atsakinėti nereikėtų“, – klausimą kėlė S. Malinauskas.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su S. Malinausku žiūrėkite čia: