Karštas reakcijas viešojoje erdvėje sukėlė kunigo per pamokslą Paberžėje, renginyje, skirtame pagerbti Tėvo Stanislovo atminimą, ištarta tokia frazė: viešojoje erdvėje neseniai nuskambėjo, kad net 80 proc. mūsų tautos žmonių bijo viešai išreikšti savo nuomonę“. Kritikai teigė, kad toks R. Doveikos teiginys neparemtas duomenimis.

Saulius Skvernelis apgynė Ričardą Doveiką

„Negaliu tylėti, kai bandoma marginalizuoti kunigą Ričardą Doveiką už jo įžvalgų pasisakymą apie mūsų valstybės demokratijos būklę. Dalinuosi ištrauka iš reprezentatyvaus Baltijos tyrimų atlikto sociologinio tyrimo, pagrindžiančia kunigo Ričardo Doveikos žodžius. Kiekvienas išvadas gali pasidaryti pats – nebijantys reikšti savo politines pažiūras teigia tik 15 proc. Lietuvos gyventojų“, – feisbuke parašė S. Skvernelis.

Baltijos tyrimų apklausa

Kunigą kritikavo Seimo konservatoriai

Į kunigo pasisakymą feisbuke sureagavo du Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime nariai Andrius Navickas ir Linas Slušnys.

Andrius Navickas sukritikavo Ričardą Doveiką

„Kiek suprantu, sovietmečiu buvo visai kitaip. Tuomet kiekvienas žmogus laisvės orą kvėpavo pilna krūtine, bet paskui nutiko Sąjūdis, dar vėliau – konservatoriai, ir Lietuva jau su baimės grandinėmis.

Tiesa, Prezidentas pasakė, kad dabartinė Lietuva ir jos žmonės labai gražūs. Tačiau grožis ir grandinės nėra nesuderinami“, – ironizavo A. Navickas.

Kitas Seimo konservatorius L. Slušnys, reaguodamas į R. Doveikos ištartą frazę, rašė, kad kai kas nors pasako, kad žmonės bijo reikšti savo nuomonę, sakantysis tokiu būdu teigia, jog jis yra tikrasis tiesos nešėjas.

Linas Slušnys išsakė kritiškas pastabas

„Kitaip tariant, ištaręs tokį teiginį, pareiškiu visiems koks esu drąsus. Ir nieko daugiau daryti nereikia, jeigu noriu gauti minios palankumą. Juk minioje niekas faktų netikrina ir nesigilina. Lyderis ištarė teiginį – minia ošia ir ploja. Jeigu tikslas buvo pigiai pasiekti populiarumą, tai jis tikrai pavyko“, – feisbuke rašė L. Slušnys.

Kunigą užstojo „valstiečiai žalieji“

Asta Kubilienė gynė Ričardą Doveiką

Kunigą užstojo „valstiečiai žalieji“ Asta Kubilienė ir Aurelijus Veryga.

„Apie ką ir ar tiesą kalbėjo kunigas Ričardas Doveika Paberžėje aukodamas šv. Mišias?

Nors ir kiek ironiška, žinant aplinkos apsaugos ministro masinius miškų, regioninių parkų kirtimus, šimtmečio Dainų šventės Dainų diena pavadinta „Kad giria žaliuotų“..., bet visa kita tikrai buvo nuostabu: repertuaras, atlikimas, scenografija... Na, gal šis neurolingvistinis būdas taip pavadinti šventę, žinant šį svarbų laikotarpį, pasirinktas sąmoningai?“, – feisbuke rašė A. Kubilienė.

Nuo A. Verygos kliuvo dvasininko kritikams.

Aurelijus Veryga patraukė per dantį kritikus

„Ką reiškia drąsiai reikšti nuomonę? Konservatorius, faktų tikrintojus ir kitus progresyviuosius papiktino kunigo pamokslas. Gal tik pastebėsiu, kad kažką vis papiktina ne pirmas, ir ne tik šio kunigo pamokslas ar išsakytos mintys. Štai Labame ryte per socialinių tinklų apžvalgą šiai temai iliustruoti ir aptarti buvo su pašaipėle pademonstruota karikatūra, kurioje demonstruojama tuščia lentyna ir prie jos stovinti moteris bei vaikas, o moteris vaikui sakanti, kad štai čia mes laikome įrodymus bažnyčios teiginiams. Cha cha cha, kaip juokinga. Tikrai, mirk iš juoko“, – ironizavo A. Veryga.

Plačiau galite skaityti čia.