„Manau, kad gali būti kompromisinė kandidatūra pono V. Sinkevičiaus. Nes jeigu premjerė nenori, kažkas negali, tai tokiu atveju kompromisas būtų tas žmogus, kuris jau dirbęs. (...) Komisijos pirmininkei būtų priimtina, prezidentui irgi būtų priimtina, tai galėtų ponas Sinkevičius pretenduoti į pakankamai svarbias pozicijas komisijoje, jeigu susitarimo nebus viduje“, – antradienį žurnalistams sakė S. Skvernelis.

„Kalbu apie realią tikimybę, kuri gali susiklostyti, jeigu bus patinė situacija, nebus sprendimo tarp valdančiųjų ir prezidento, kas galėtų būti, tai galbūt tas kompromisas ir galimas“, – pridūrė jis.

Politikas taip pat pabrėžia, kad Lietuvai reikia kuo skubiau apsispręsti dėl kandidato į EK, kad dar būtų galima pakovoti dėl svarbių pozicijų.

„Jeigu pretenduotume į solidų portfelį, pavyzdžiui, vicepirmininko, arba į kokį nors labai EK nario portfelį, tai taip, turėtume turėti bent jau čia, šalies viduje, sutarę, kas tas kandidatas būtų. Nes tos valstybės, kurios turi tokį sutarimą, joms labai lengva yra ginti interesus to komisaro tarp politinių šeimų“, – teigė S. Skvernelis.

„Matome susipriešinimą tarp Vyriausybės ir pirmiausiai Prezidentūros dėl kai kurių kandidatūrų. Tai jeigu toks stilius liks, tai mes būsime vieni iš paskutiniųjų. O kai būsime vieni iš paskutiniųjų, tai liks koks nors tarpinstitucinis komisaras, kur nešioja popierius tarp komisijos ir parlamento“, – apibendrino jis.

Valdančiosios koalicijos partneriai kritikuoja, kad konservatoriai dar neįvardino, ką siūlys į EK. Pasak jų, neįsivardinusi kandidato Lietuva praranda derybines pozicijas dėl EK portfelių.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė ragina koalicijos partnerius tai padaryti iki savaitės pabaigos, kitu atveju, pasak politikės, bus šaukiama koalicinė taryba.

ELTA primena, kad įtakingas leidinys „Politico“ neseniai paskelbė potencialius kandidatus į naujuosius EK narius, tarp kurių yra minimas ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Nurodoma, jog jis taikytųsi į eurokomisaro portfelį, susijusį su užsienio politikos klausimais. Visgi tiek valdančiųjų, tiek opozicijos atstovai abejoja, ar tokia kandidatūra sulauktų palaikymo šalies viduje.

Laisvės partijos politikai teigia, kad pritarimo sulaukti galėtų premjerės Ingridos Šimonytės kandidatūra. Visgi I. Šimonytė tvirtinta, kad tokių pareigų nei siekia, nei nori.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją