„Sąrašą į Seimo rinkimus vesiu aš“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė S. Skvernelis.

„Tuos sprendimus priėmėme prieš visus tris rinkimus. Siekiant atitinkamų tikslų kiekvienuose i tų rinkimų, Seimo rinkimai vis tiek yra pagrindiniai (...) Mūsų sprendimas yra labai aiškus“, – pridūrė jis.

Visgi, kaip skelbta anksčiau, partijos kandidatų į EP sąraše S. Skvernelis išreitinguotas antru numeriu.

ELTA primena, kad rinkimai į Seimą vyks jau šių metų spalį. Tačiau apie savo sąrašo lyderius paskelbusios dar ne visos partijos.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) ir Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) sprendimus žada priimti iki birželio vidurio.

Skvernelis sako, jog LSDP turėtų aiškiai įvardinti, kas ves jų partijos sąrašą į Seimą: situacija atrodo nelabai solidžiai

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas S. Skvernelis sako, kad Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) turėtų aiškiai įvardinti, kas ves politinės jėgos sąrašą į Seimą. Anot ekspremjero, dabartinė situacija, kai socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė nesiima aiškios lyderystės šiuo klausimu, atrodo nesolidžiai.

„Socialdemokratų partijos pirmininkė netrykšta noru imtis pačių sunkiausių pareigų mūsų valstybėje. Tikrai tai yra labai sudėtingos pareigos. Gaila, kad taip yra. Bet iš kitos pusės, ir nėra čia ko dalintis tų pozicijų“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė S. Skvernelis.

„Tai yra lyderystės demonstravimas. Jeigu tu esi partijos pirmininkas arba jau sakai, kad laimėjai rinkimus, praktiškai daliniesi tokia žinute – tai tą lyderystę demonstruojant, pirmiausiai, reikia pasakyti, kad aš būsiu ministras pirmininkas ar ministrė pirmininkė“, – kalbėjo jis.

Politikas pažymi – jeigu socialdemokratai yra apsisprendę, kad jų sąrašą į Seimą ves kitas partijos narys, o ne V. Blinkevičiūtė, LSDP turėtų tai aiškiai deklaruoti.

„Jeigu socialdemokratai būtų apsisprendę, kad tai bus kažkoks kitas žmogus, tai reikia tai ir įvardinti“, – pabrėžė S. Skvernelis.

„Bet tokie „gal mane kažkas įkalbės, gal mes pasitarsime“ – atrodo nelabai solidžiai“, – apibendrino jis.

ELTA primena, kad nors rinkimai į Seimą vyks jau šių metų spalį, LSDP kol kas nėra aiškiai įvardijusi, kas pretenduoja tapti partijos kandidatų sąrašo lyderiu.

Anksčiau būsimu premjeru įvardijamas Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius LSDP narių buvo išreitinguotas pirmuoju numeriu kandidatų sąraše. Tačiau pirmadienį politikas sulaukė teismo sprendimo ir buvo pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo, turto pasisavinimo.

Po pirmos instancijos teismo sprendimo LSDP lyderė Vilija Blinkevičiūtė patikino, kad M. Sinkevičiaus nebus partijos kandidatų į Seimą sąraše.

Galutinį kandidatų sąrašą ir politiką, kuris ves socialdemokratus į parlamento rinkimus, LSDP ketina paskelbti birželio 15 d. vyksiančioje partijos konferencijoje.

Tiesa, prieš antrąjį prezidento rinkimų turą šalies vadovas G. Nausėda interviu Eltai teigė – jei socialdemokratai rudenį laimėtų rinkimus, jis premjerės pareigose matytų V. Blinkevičiūtę. Šalies vadovas neatmetė galimybės pabandyti įkalbėti LSDP pirmininkę užimti Vyriausybės vadovės postą.

Skvernelis abejoja, kad Landsbergis kandidatuos į EK: koalicijos partneriai nesiruošia palaikyti

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas mano, kad koalicijos partneriai neparemtų konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio kandidatūros į eurokomisaro postą.

„Kalbant apie Gabrielių Landsbergį, visgi manau kad jam tikrai būtų sudėtinga. Mes matome ir partneriai koalicijos pasakoja, kad jie nesiruošia balsuoti ir palaikyti pagrindinės partijos pirmininko į tokią poziciją, jeigu jis į ją kandidatuotų“,– „Žinių radijui“ sakė S. Skvernelis, atkreipdamas dėmesį, kad konservatorių lyderio kandidatūrą skeptiškai įvertino ir liberalai.

Parlamentaras svarsto, kad G. Landsbergio kandidatūrai gali prieštarauti ir prezidentas Gitanas Nausėda.

„Matyt, ir prezidentas to pačio Gabrieliaus Landsbergio atveju yra nusiteikęs itin skeptiškai. Tai gali būti noras vienas, o galimybės visiškai kitokios“, – sakė jis.

Politikas akcentuoja, kad daug kas priklausys ir nuo to, kada bus tvirtinamas naujas EK pirmininkas. Anot S. Skvernelio, jeigu tai bus daroma rudenį, gali būti, kad savo atstovą į EK turės pateikti jau naujoji valdančioji dauguma.

„Nereikia spirgėti, palaukti naujų rinkimų ir tada turbūt jau bus paprasčiau kalbėti apie naują komisarą“, – sakė jis.

Laisvės partija ir anksčiau yra išreiškusi abejonių dėl G. Landsbergio kandidatūros į Europos Komisijos (EK) narius. Dar praėjusių metų rudenį naujienų portalas delfi.lt rašė apie Laisvės partijos valdybos patvirtintą planą, kuriame aptarti veiksmai tuo atveju, jei koalicijos partneriai tinkamai neparems „laisviečiams“ ypač svarbaus Civilinės sąjungos įstatymo projekto. Dokumente teigiama – jei įstatymo priėmimas patirs nesėkmę, Laisvės partija „gali būti priversta“ blokuoti visus TS-LKD teikiamus kandidatus į EK.

Įtakingas leidinys „Politico“ neseniai paskelbė potencialius kandidatus į naujuosius EK narius, tarp kurių yra minimas ir G. Landsbergis. Nurodoma, jog jis taikytųsi į eurokomisaro portfelį, susijusį su užsienio politikos klausimais.

Viešojoje erdvėje jau anksčiau spekuliuota apie tai, jog G. Landsbergis veikiausiai yra įvardijamas kaip realiausias kandidatas pakeisti šiuo metu kadenciją EK baigiantį komisarą Virginijų Sinkevičių, atsakingą už aplinką ir vandenynus.

Visgi, pats G. Landsbergis konkretaus atsakymo iki šiol nėra pateikęs – pernai lapkritį komentuodamas minėtus gandus ministras nurodė, jog tai jam nėra svarbiausias klausimas.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją