Šios „agitacinės medžiagos“ nuotraukos buvo paskelbtos įvairiems su rinkimais susijusiems kuriozams skirtoje feisbuko grupėje „Mano kandidatas geriausias“.

Ant šių plakatų yra Nacionalinio susivienijimo pavadinimas, partijos ženklas ir rinkiminis šūkis, tačiau skelbiamos pavardės – išgalvotos, o atvaizdai – iš serialo „Berniukai“ („The boys“), pasakojančio apie savo įtaka piktnaudžiaujančius superherojus.

Pavyzdžiui, viename iš plakatų serialo herojus Billy’is Butcheris tapo Biliūnu Bučkausku, superherojus A-Train’as – Waldemaru Pociągu, abu jie „kandidatuoja“ Antakalnio vienmandatėje.

Mieste iškabinti plakatai

Tiesa, plakatų kūrėjai įkvėpimo sėmėsi ne tik iš minėto serialo. Viename plakatų pavaizduotas amerikiečių aktorius Ryanas Goslingas, tapęs kandidatu į Seimą Renaldu Goslingavičiumi.

Įdomu tai, kad visi šie „kandidatai“ pristatomi Nacionalinio susivienijimo sąrašo 5-uoju numeriu.

Juo partijos sąraše įrašytas politinės jėgos pirmininkas Vytautas Radžvilas, kandidatuojantis Antakalnio vienmandatėje apygardoje.

Sinica: nesame su tuo susiję

Jo pavaduotojas V. Sinica „Delfi“ antradienį sakė, kad partija su minėtais plakatais niekaip nesusijusi.

„Mes matėme ir tai vienareikšmiškai yra rinkėjų klaidinimas, – teigė jis. – Tai tikrai yra ne mūsų daryta ir mes dar svarstome, kaip reaguoti, ar kaip į pokštą, ar kaip į kokį piktybišką veikimą klaidinant. Tai dar nežinau, kokį teisinį veiksmą rinksimės, bet tikrai informuosime VRK, kad čia ne mūsų ir čia yra ne mūsų, mes niekaip nesusiję su tuo“.

Pasak V. Sinicos, apie šiuos plakatus partijoje kalbėta ir yra manančių, kad čia „priešiškų organizacijų veikimas“, bet yra galvojančių, kad tai tėra jaunų žmonių pokštai.

„Nežinau kuris variantas“, – sakė jis.

Vytautas Sinica

Pasak V. Sinicos, daugiausiai tokių plakatų pastebėta Antakalnyje.

„Jei tai piktybiška, tai nukreipta prieš pirmininką, nes Antakalnyje kandidatuoja V. Radžvilas. Ir kiek mes matėme, dauguma tų plakatų yra su 5 numeriu, kuris yra jo sąrašo numeris“, – teigė partijos vicepirmininkas.

Anot jo, tikrąją partijos atributiką mieste dalijantys žmonės pastebėję šiuos plakatus nukabina, bet jų yra daug.

VRK atstovė: gali būti laikoma klaidinimu

VRK atstovė spauda Indrė Ramanavičienė „Delfi“ atsiųstame komentare pabrėžė, jog Rinkimų kodeksas nurodo, kad „rinkimų agitacija turi būti vykdoma laikantis Konstitucijos, šio kodekso ir kitų įstatymų, moralės, teisingumo, visuomenės darnos, sąžiningų ir garbingų rinkimų principų.“

„Tai gali būti traktuojama, kaip rinkėjų klaidinimas“, – pabrėžė ji.

Dėl šios priežasties, anot I. Ramanavičienės, VRK prašo rinkėjų tikrinti informaciją apie kandidatus.

Lietuvos Respublikos vyriausioji rinkimų komisija

„Reaguodama į socialiniuose tinkluose pasirodžiusią informaciją su vienos partijos politine reklama ir matydama, kad joje skelbiamos netikrų kandidatų pavardės ir nuotraukos, Vyriausioji rinkimų komisija ragina rinkėjus būti budriais, neapsigauti ir tikrinti informaciją apie kandidatus patikimuose šaltiniuose“, – teigiama komisijos komentare. Jei žmonėms kyla klausimų, VRK rekomenduoja skambinti trumpuoju numeriu 1855.

Iki spalio 5 d. apylinkių rinkimų komisijos rinkėjams į pašto dėžutes išplatins VRK išleistus kandidatų sąrašų ir vienmandatėse rinkimų apygardose iškeltų kandidatų rinkimų programų leidinius, kuriuose rinkėjai matys kokie kandidatai iškelti jų apygardoje.

Anot VRK atstovės, atvykę balsuoti į rinkimų apylinkę rinkėjai taip pat ras visų jų vienmandatėje rinkimų apygardoje dalyvaujančių kandidatų plakatus.