Daugiau nei metai praėjo nuo tada, kai visuomenininkas Andrius Tapinas, jo žodžiais, patyrė „epines biblines“ emocijas.

„Vis atrasdavau naujas piktnaudžiavimo ir klastojimo schemas ir pagalvojau, kad čia jau pradėjo man kvepėti Senuoju Testamentu“, – 2023 metų balandį šnekėjo A. Tapinas.

Kai paaiškėjo, kad tarybų nariai neva atsiskaitinėdavo daugybe kortelių, pravažinėdavo milijonus kilometrų.

„Čia įsisuko ta diskusija dėl tarybos narių išlaidų – tai gal metame kortas ant stalo ir paviešiname patys“, – 2023 metų balandį siūlė vienas savivaldybės tarybos narys.

Kai vienas tarybos narys už degalus ir transportą sugebėdavo pasiimti ir 20 tūkstančių eurų, nors buvo pandemija.

„Na ir po Pagėgius ir ne po Pagėgius, visur“, – 2023 metų gegužę tikino Pagėgių meras Vaidas Bendaravičius.

Mindaugas Sinkevičius

Pagėgių meras, paklaustas, kur reikėjo važiuoti, juk buvo viskas uždaryta dėl pandemijos, atsakė: „Tai aš dabar tikrai neatsiminsiu, kas buvo prieš 3–4 metus.“

O šalyje vos nesukelta politinė krizė. Kai kilo klausimų dėl ministrės Jurgitos Šiugždinienės „čekiukų“ iš Kauno tarybos laikų, trauktis grasino premjerė.

„Aš nesu šamanas, kuris muša būgną tikėdamasis, kad palis, nes žinau, kad lyja ne todėl, kad šamanas muša būgną“, – 2023 metų gegužės 25 dieną kalbėjo Ingrida Šimonytė.

O kai būsimu premjeru vadintas Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius aiškinosi dėl savo „čekiukų“ – buvo ties ašarų riba.

„Aš nieko nelaukiu. Jeigu manęs klausiate, aš laukiu ramybės“ – 2023 metų gegužę dieną tikino M. Sinkevičius.

Atėjo ir Seimo eilė

Atėjo ir Parlamento eilė – kai paaiškėjo, kad vien keli aktyviausi Seimo sandėlininkai išnešė toną kavos, aiškinosi dėl didžėjaus įrangos ar galingų, neva memuarams rašyti pirktų kompiuterių.

„Gerai pasidomėjus, įdomu, ar visa jūsų šeima su visa gimine tos kavytės nepliurpia 3,5 metų“, – šių metų balandį šnekėjo konservatorius Antanas Matulas.

Lyg kulminacija – prokurorai atėjo ir į Seimą už „čekiukus“ iš Marijampolės tarybos laikų.

„Šiandien kreipiuosi į jus dėl leidimo patraukti Seimo narį Andrių Vyšniauską baudžiamojon atsakomybėn“, – šių metų rugpjūčio 13 dieną nurodė generalinė prokurorė Nida Grunskienė.

Dabar generalinė prokurorė pristatė rezultatus.

„Šiai dienai mes turime, kad tarybų nariai savo iniciatyva, savo noru atlygino beveik 876 tūkstančių eurų“, – pasakojo N. Grunskienė.

Į teiginį, kad įspūdinga suma, generalinė prokurorė atsakė: „Ji jau yra mūsų savivaldybių biudžete.“

„Tiesiog, matyt, vertindami savo tolimesnę politinę ateitį ir savo skaidrumą ir švarumą, jie nori šį klausimą pasispręst truputėlį kitaip“, – tikino Plungės r. meras, laikinasis savivaldybių asociacijos prezidentas Audrius Klišonis.

Taip pat yra patvirtintų taikos sutarčių dėl daugiau nei 100 tūkst. eurų. Pinigai grąžinami tai savivaldybei, iš kurios buvo paimti.

„Savivaldybės biudžetu disponuoja būtent savivaldybės tarybos nariai. Natūralu, kad kaip laisvos biudžeto lėšos jos gali būti panaudojamos visoms reikmėms. Ar tai reikia švietimui, ar tai reikia kultūrai, ar tai reikia aplinkai, transportui ar kitiems dalykams“, – aiškino A. Klišonis.

Šiuo metu vyksta 40 ikiteisminių tyrimų, įtarimai pateikti 24 asmenims. Nors A. Vyšniausko neliečiamybė atimta prieš dvi savaites – įtarimai dar nepateikti, jo prokurorai dar neapklausė. Planuojama kitą savaitę.

„Ikiteisminio tyrimo veiksmai atliekami suderinus tiek su ponu A. Vyšniausku, tiek su jo advokatu. Taip pat atsižvelgiant tiek į ikiteisminio tyrimo pareigūno, tiek ir į prokuroro užimtumą“, – pabrėžė N. Grunskienė.

Prokurorai įtaria, kad A. Vyšniauskas neteisėtai pasisavino virš 2 tūkst. eurų. Pernai jis Marijampolės savivaldybei grąžino 102 eurus.

Rugpjūčio 7 dieną A. Vyšniauskas, paklaustas, kodėl 102 eurus, atsakė: „Aš nenorėčiau komentuoti tų detalių, kurios gali būti susijusios su tyrimu.“

Anot generalinės prokurorės, A. Vyšniauskas galimai suklastojo 19 dokumentų.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: