„Žydų kilmės žmonės, kurie buvo KGB ir NKVD, kurie prisidėjo prie Lietuvos žmonių žudymo“, – teisme kalbėjo partijos „Nemuno aušra“ lyderis R. Žemaitaitis.

Kai kurių kalbų nekartotų net paties R. Žemaitaičio bendražygiai.

„Ar aš cituočiau eilėraštukus? Greičiausiai necituočiau. Bet lygiai taip pat suprantu, kad kiekvienas Lietuvos gyventojas turi teisę į saviraišką“, – LNK sakė „Nemuno aušra“ narė, parlamentarė Agnė Širinskienė.

Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė, kad R. Žemaitaičio komentarai buvo ne saviraiška, o žeminimas, neapykantos skleidimas.

R. Žemaitaičio planai grįžti į Seimą jau su visa savo partija „Nemuno aušra“ sukėlė tarptautinį ažiotažą. Didžiausia žydų organizacija pasaulyje „Amerikos žydų komitetas“ nerimauja, kad Lietuvos valdžioje atsidurs ekstremistinė partija.

„Lietuvoje nauja, atvirai antisemitinė politinė partija, vadovaujama buvusio parlamentaro R. Žemaitaičio, apklausose prieš parlamento rinkimus spalį užima trečią vietą. Dar didesnį nerimą kelia tai, kad socialdemokratų partija teigia esanti atvira koalicinei Vyriausybe su R. Žemaitaičiu. Jei partijos yra ištikimos pagrindinėms demokratinėms ir europinėms vertybėms, jos turi atsisakyti sudaryti Vyriausybę su šia ekstremistine partija“, – pareiškė komitetas.

Parlamentarė, partijos „Nemuno aušra“ sąrašo narė A. Širinskienė LNK žinioms sakė, kad kažkas pasistengė apie tai pranešti komitetui.

„Bandau įsivaizduoti nevyriausybinę organizaciją užsienyje, kuri seka visų valstybių rinkimus. Yra akivaizdu, kad kažkas pasistengė tą informaciją nusiųsti, paprašyti paramos“, – kalbėjo ji.

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) vis dar tiesiai neatsako, ar matytų save koalicijoje būtent su R. Žemaitaičio partija.

„Tikrai atsakome už tai, kad koaliciją padarysime be įvairiausių populistinių judėjimų“, – LNK sakė Vilniaus rajono meras, LSDP atstovas Robertas Duchnevičius.

Valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis kalbėjo, kad antisemitinės, prorusiškos, antiukrainietiškos jėgos neturėtų tapti Vyriausybės nariais.

„Ir aš labai noriu tikėti, kad socialdemokratų partija vis dėl to atras savyje stiprybės tą išsakyti“, – vylėsi konservatorių lyderis.

LSDP vicepirmininkas R. Duchnevičius sako, kad galbūt R. Žemaitaitis net nesurinks patekimui į Seimą būtinų 5 procentų. Nors paskutinės apklausos jau rodo, kad partija „Nemuno aušra“ jau tarp lyderių.

„Nesakau, kad mes neatsiribojame, mes nenorime jokių radikalių partijų koalicijoje. Ar tai būtų iš kairės, ar iš dešinės. Bet mes nematome rinkimų rezultatų“, – pabrėžė socialdemokratas.

Lietuvos žydų bendruomenei nerimą kelią ne pats R. Žemaitaitis, bet, kad tiek daug Lietuvos žmonių palaiko jo kalbas.

„Mus labai jaudina ir tie žmonės, kurie jį palaiko. Antrojo pasaulinio karo metais retorika prasidėjo panašiai“, – kalbėjo Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Prezidentas Gitanas Nausėda sakė, kad R. Žemaitaičio kalbos pasiekė Vokietiją. Ir jeigu jis neišsižadės savo antisemitinių komentarų, tai gali būti jam kliūtys dalyvauti valdžioje, net jei rinkimai jam būtų sėkmingi.

„Žmogaus pasisakymai apie žydų tautą kelia didžiulių problemų, kelia didžiulių problemų priimti jį į koaliciją“, – pirmadienio vakarą laidoje „LRT Forumas“ sakė prezidentas G. Nausėda.

Vienas LSDP lyderių sako, kad klausimų girdintis iš kitų ambasadų.

Prezidentas G. Nausėda taip pat sako, kad gali būti, jog R. Žemaitaičio partija gali būti lemianti – be jos nebus įmanoma suformuoti Vyriausybės.

O R. Žemaitaičio partija džiaugiasi – kuo daugiau triukšmo, ar net teismų, tuo geresnė reklama. Panašu, kad R. Žemaitaitis mėgdžioja Donaldą Trumpą, save rodo kaip auką, kartoja skambias frazes ir kitus nevykėliais. Bet nekalba, ką pats padarė Lietuvai, nors politikoje jau yra seniai, taip svarstė LSDP atstovas R. Duchnevičius.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: