Klaipėdos uoste neeiliniai vaizdai. Uostamiestis dar nematė tiek karo laivų. Vieni dar plaukia, kiti jau prišvartuoti prie krantinių.

Iš viso Klaipėdoje virš trisdešimties NATO sąjungininkų laivų su keturiais tūkstančiais jūrininkų. Kad tokią gausybę priimtų, uostas turėjo rimtai pasiruošti, sustiprinti saugumą.

Prieš sutinkant NATO laivus net pratybomis tikrinta, ar visos tarnybos uosto istorijoje didžiausioms karo laivų sutiktuvėms pasiruošusios, ir su uosto įmonėmis tartasi, kad šios karo laivus prie savo krantinių priimtų. Bet uostas neuždarytas.

„Tam tikru atveju, jeigu būtų poreikis, esame nusimatę, kad laivyba gali būti ribojama. Jeigu reikėtų daugiau laivų išplaukti, įplaukti, toks atvejis pas mus yra numatytas. Bet šiaip uostas yra atviras visai komercinei civilinei laivybai“, – kalbėjo Uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

Klaipėdiečiai pratybas vertina teigiamai

Ir klaipėdiečiams dėl karo laivų yra smalsu, ir labai saugu atrodo.

„Taip realiai pagalvojus, tai geriau, jeigu jie yra pasitreniravę. Yra laiko, treniruokitės, atsarga gėdos nedaro“, – svarstė pašnekovas.

Kitas vyras sakė, kad žmonėms bus smagu pasižiūrėti į laivus, į tai, kokią techniką kaimynai turi.

„Manau, kad nemaišys nei laivybai, nei poilsiautojams, nei dar kam nors. Pasigrožėkime“, – sakė laidos pašnekovas.

Iš viso Baltijoje bus net penkiasdešimt karo laivų, apie devynis tūkstančius karių ir 45 orlaiviai iš dvidešimties NATO šalių.

Pirmą kartą dalyvauja ir Švedija

Jūroje daugiau nei dvi savaites vyks pratybos „Baltops 24“.

„Pirmą kartą „Baltops“ pratybose dalyvauja, kaip pilnateisė NATO narė, Švedija. Pagal savo dalyvių skaičių, tai yra didžiausios pratybos iki šiol buvusios mūsų vandenyse ir mūsų regione“, – kalbėjo Karinių jūrų pajėgų vadas Giedrius Premeneckas.

Per pratybas vyks karo laivų manevravimo, paramos ugnimi, priešlėktuvinės gynybos, minų paieškos ir neutralizavimo, kovos su povandeniniais laivais, jūrų desanto išlaipinimo krante bei kitos karinės operacijos.

„Vienas iš strateginių pratybų tikslų yra demonstravimas NATO vienybės, ryžto duoti bet kokį atkirtį agresoriams. Žinome, kad Rusija tikrai pastaraisiais mėnesiais, savaitėmis laido įvairius komentarus dėl galimų sienų peržiūrėjimų Baltijos regione. Tikrai yra ženklų, kad yra padidėjusi rizika povandeninei infrastruktūrai“, – kalbėjo G. Premeneckas.

Poilsiautojai ir klaipėdiečiai nepatogumų nepatirs

Bet kurortininkams ir klaipėdiečiams nereikėtų nerimauti. Jų ramybė nebus trikdoma.

„Poilsiautojai, būdami Klaipėdos paplūdimiuose, nelabai matys tų pratybų, nes pagrindiniai veiksmai vyks toliau jūroje. Jos vyks visoje Baltijos jūroje, NATO valstybių teritorijose, išimtinėse ekonominėse zonose“, – aiškino Karinių jūrų pajėgų vadas.

Visi norintys matys laivus uoste ar iš jo plaukiančius. Tik lankytis karo laivuose šįkart nebus galima.