„Delfi“ nustebę skaitytojai atsiuntė fotokopiją iš platformos „Vinted“, kur matosi, kad yra prekiaujama 2024 metų Seimo rinkimų lipdukais. Už krūvelę lipdukų „Aš balsavau“ prašoma 10 eurų, o už vieną lipduką „Kai užaugsiu, aš balsuosiu“ tektų sumokėti eurą.

Seimo rinkimų 2024 lipdukai

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) prekybą rinkimų lipdukais interneto platformoje „Vinted“ fiksuoja pirmąjį kartą rinkimų istorijoje.

„Lipdukus visose balsavimo vietose jau pabalsavusiems rinkėjams VRK dalija nemokamai. Rinkėjai jų gali pasiimti ir ne po vieną. Dažnas parneša jų šeimos nariams ar pasilieka sau kaip suvenyrą, prieš tai pasidalijęs socialiniuose tinkluose, kad jau pabalsavo“, – teigė VRK atstovė spaudai I. Ramanavičienė.

Domina kolekcionierius

Tačiau galbūt toks elgesys turi ir praktinį paaiškinimą, tokie lipdukai domina kolekcionierius.

„Žinome atvejų, kad jau daugiau kaip 20 metų dalijamus rinkimų lipdukus renka kolekcionieriai ir su kiekvienais rinkimais savo kolekcijas papildo. Esame net gavę prašymų padovanoti ankstesnių rinkimų lipdukų, jų savo archyvuose suradome ir taip pradžiuginome kolekcionierių.

Nusipirkti rinkimų lipduką internete nėra joks nusikaltimas, tačiau paprastesnis ir visiškai nemokamas būdas gauti jų – tiesiog ateiti ir pabalsuoti Seimo rinkimų antrajame ture, kuris prasidėjo šiandien“, – teigė I. Ramanavičienė.

VRK, pasak atstovės spaudai, šiems Seimo rinkimams yra išleidusi 3 lipdukus: labiausiai laukiamą ir populiariausią „Aš balsavau“, specialų lipduką užsienyje balsuojantiems rinkėjams „Aš balsavau Pasaulio lietuvių apygardoje“ ir lipduką būsimiesiems rinkėjams „Kai užaugsiu, aš balsuosiu“, į kurio maketą po pavasarį vykusių Prezidento rinkimų, gavę mažųjų būsimųjų rinkėjų prašymų, įtraukėme ne tik šuniuką, bet ir katinuką.

Prasideda antras rinkimų turas

Antradienį prasideda balsavimas iš anksto antrajame Seimo rinkimų ture. VRK skelbia kur ir kada rinkėjai gali atvykti balsuoti.

Pagrindinė Seimo rinkimų antrojo turo diena yra spalio 27 d., sekmadienis. Rinkimų apylinkės duris atvers 7 valandą ryto ir rinkėjų lauks iki 20 valandos vakaro.

Svarbu žinoti, kad 8 rinkimų apygardose Seimo nariai jau yra išrinkti ir tų apygardų rinkėjams balsuoti nebereikia.

Seimo narius pirmojo balsavimo metu jau išrinko Senamiesčio-Žvėryno, Antakalnio, Kelmės-Šilalės, Kėdainių, Žiemgalos vakarinės, Šalčininkų-Vilniaus, Nemenčinės ir Jonavos apygardų rinkėjai. Šių apygardų rinkimų apylinkės sekmadienį nebedirbs.

Likusiose 63 apygardose rinkimų sekmadienį balsavimas bus organizuojamas. Jų rinkėjai turės teisę balsuoti tik už tos vienmandatės rinkimų apygardos, kurioje yra deklaravę savo gyvenamąją vietą, kandidatus.

Pasitikrinti, ar rinkėjui reikia balsuoti ir kur tai padaryti, pagal įvestą deklaruotos gyvenamosios vietos adresą galima žemėlapyje https://www.rinkejopuslapis.lt/zemelapis/ . Taip pat – paskambinus trumpuoju informacijos apie rinkimus telefonu 1855.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)