Penktadienį į Delfi redakciją kreipėsi Kipro lietuvė Živilė, kuri piktinosi, kad negavo balsavimo biuletenio, kuriame galėtų išreikšti valią prezidento rinkimuose. Tokių esą negavo didžioji dalis Kipro lietuvių.

„Noriu informuoti, kad didžioji dalis Kipre gyvenančių Lietuvos piliečių taip ir negavo biuletenių balsuoti antrajame rinkimų ture. Vadinasi, dalis piliečių net norėdami negalėjo išreikšti savo valios prezidento rinkimų antrajame etape. Šiuo atveju nesinorėtų, kad analitikai ir politikai, ir visi kiti komentatoriai analizuodami lietuvių, gyvenančių užsienyje, balsavimo rezultatus teigtų, kad antrajame ture lietuviai rinkėjai gyvenantys užsienyje buvo neaktyvūs, todėl kad nebuvo referendumo“, – laiške rašė pilietė ir pabrėžė, kad Kipre Lietuvos ambasados nėra, tad fizinis balsavimas negalimas.

Ji teigė, kad šiandien jaučiasi nuskriausta negalėdama išreikšti savo pilietinės pozicijos rinkdama Lietuvos prezidentą.

„Kartais yra kvestionuojama, ar lietuviai, gyvenantys užsienyje, turi balsuoti rinkdami Lietuvos Respublikos prezidentą ar Seimą, nes Lietuvoje negyvena. Tačiau, pavyzdžiui, aš, nors ir gyvenu užsienyje, mokesčius moku Lietuvos valstybei ir man labai svarbu Lietuvos Seimo bei Vyriausybės priimami sprendimai.

Tikiuosi, vienaip ar kitaip šitą informaciją jūs panaudosite savo žinių portale, ir informuodami visuomenę apie situaciją, padėsite ateityje VRK ir ambasadoms neatimti galimybės savo piliečiams atlikti pilietinę pareigą“, – rašė Živilė.

VRK: balsavimo biuleteniai pakeliui pas rinkėjus

Reaguodama į laiško turinį, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) patarėja (atstovė spaudai) Indrė Ramanavičienė pažymėjo, kad balsavimo biuleteniai šiuo metu yra pakeliui pas rinkėjus ir jų kelias dabar priklauso nuo užsienio valstybių pašto tarnybų darbo spartos.

I. Ramanavičienė patikino, kad vokas su balsavimo dokumentais buvo išsiųstas ir Živilei, ir teigė suprantanti rinkėjos susirūpinimą.

„Suprantame rinkėjos susirūpinimą ir apgailestaujame dėl patiriamų neigiamų emocijų laukiant rinkimų dokumentų.

Balsavimo biuletenių, kurie dar yra pakeliui pas rinkėjus arba kuriuos rinkėjai jau išsiuntė į ambasadas, kelias dabar priklauso tik nuo skirtingų valstybių pašto tarnybų darbo spartos <...>. Respublikos Prezidento antrojo turo biuletenį balsavimo komisijos nariai iš ambasados Graikijoje rinkėjams į Kiprą išsiuntė gegužės 15 dieną. Šiai konkrečiai rinkėjai vokas su balsavimo dokumentais yra išsiųstas taip pat gegužės 15 d.“, – Delfi komentavo VRK atstovė.

VRK

Ji pažymėjo, kad Lietuvos piliečių balsavimą Kipre organizuoja Lietuvos ambasada Graikijoje. VRK turimais duomenimis, balsuoti Kipre iš viso yra užsiregistravę 137 rinkėjai.

„VRK rinkėjų užsienyje prašo gavus biuletenius nedelsiant juos užpildyti ir išsiųsti atgal ambasadai ar konsulatui ne vėliau kaip pakartotinio balsavimo dieną – gegužės 26 d. (išsiuntimo data bus tikrinama pagal pašto spaudą).

Vokai su biuleteniais vėliausiai pasiekti Lietuvos ambasadas ir konsulatus turėtų iki gegužės 31 d., penktadienio, tada jie bus suskaičiuoti ir suvesti į VRK informacinę sistemą, kadangi birželio 1 d. (šeštadienį) VRK tvirtins galutinius Respublikos Prezidento rinkimų rezultatus“, – pridūrė I. Ramanavičienė.

Antrasis prezidento rinkimų turas vyks sekmadienį, rinkimuose varžosi antros kadencijos pareigose siekiantis, savarankiškai išsikėlęs Gitanas Nausėda ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė, premjerė Ingrida Šimonytė.