„Akivaizdu, kad prezidentas nėra pasiruošęs pritarti mano kandidatūrai. Buvau informuotas, kad jokiomis aplinkybėmis jis nepritars, nieko negalima padaryti, kad jis pakeistų savo nuomonę“, – BNS sakė G. Landsbergis.

Konservatoriai pirmadienį A. Kubiliaus kandidatūrą planuoja pristatyti valdančiųjų koalicinėje taryboje. Susitikimą inicijavo Laisvės partija, praėjusią savaitę pasiūliusi dešimt moterų, galinčių eiti eurokomisarės pareigas.

Kiek vėliau pirmadienį prezidento G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas patvirtino, kad šalies vadovas pritaria A. Kubiliaus kandidatūrai į eurokomisarus. Jis teigė, jog ši kandidatūra buvo suderinta per praėjusią savaitę įvykusį premjerės I. Šimonytės ir prezidento G. Nausėdos susitikimą.

Prabilo Kubilius

Paaiškėjus, kad europarlamentaro A. Kubiliaus kandidatūra į eurokomisarus tarp prezidento ir premjerės buvo suderinta dar praėjusią savaitę, pats konservatorius patvirtino gavęs pasiūlymą užimti šį postą. Visgi, politikas sako į Europos Komisiją (EK) nesiveržiantis, o galutinį sprendimą viešai atskleisiantis tik po koalicinės tarybos susitikimo.

„Aš nesiveržiu, mano tokia nuostata buvo ir liko, tačiau gavęs ir pasiūlymą, ir paraginimą turėjau apsispręsti“, – Eltai teigė A. Kubilius.

Visgi, europarlamentaras tikina savo sprendimą atskleisiantis tik po pirmadienio popietę vyksiančio koalicinės tarybos susitikimo.

„Nieko negaliu paneigti, bet esu sutaręs, kad platesnius komentarus duosiu po koalicinės tarybos susitikimo“, – akcentavo jis.

Rinksis koalicija

Pirmadienio popietę į posėdį rinksis valdančiųjų koalicinė taryba, kuri tarsis dėl Lietuvos kandidato į eurokomisarus.

Nors ilgą laiką neoficialiai buvo kalbama, jog į postą Briuselyje taikosi užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, po jo pasitraukimo iš kandidatų pirmadienį vyksiančiame posėdyje veikiausiai bus svarstoma kita konkreti pavardė.

Anksčiau premjerė Ingrida Šimonytė nurodė, jog Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen šalių nominuojamus atstovus tikisi gauti iki rugpjūčio 19 dienos.

ELTA primena, kad penktadienį G. Landsbergis Eltai sakė sulaukęs informacijos, jog jo kandidatūrai į eurokomisarus nepritartų prezidentas Gitanas Nausėda. Todėl, pasak konservatorių lyderio, premjerė I. Šimonytė, ieškodama kandidato į EK, turėtų žvalgytis kitų pavardžių.

Šeštadienį prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas teigė, kad kandidatu bus siūlomas tas asmuo, kuris galės užimti minėtas pareigas ir bus suderintas tarp institucijų.

G. Landsbergiui pasitraukus iš kandidatų, politiniuose užkulisiuose kalbama, kad užimti šias pareigas gali būti pasiūlytas antrai kadencijai Europos Parlamento nariu perrinktas konservatorius Andrius Kubilius.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.