Kaip „Delfi“ nurodė VRK atstovė Indrė Ramanavičienė, Pasaulio lietuvių vienmandatėje rinkimų apygardoje iki spalio 13 d. atsiųsti paštu rinkėjų vokai, taip pat ir tie, kuriuos rinkėjai įmetė į balsadėžes balsuodami ambasadose gyvai, jau yra suskaičiuoti.

Rinkimų kodeksas numato, kad visos Lietuvos diplomatinės atstovybės turi laukti paštu balsuojančių rinkėjų išsiųstų vokų iki penktadienio po rinkimų dienos, t. y. – iki spalio 18 d.

Ji akcentavo, kad įstatymas leidžia įskaityti tik iki spalio 13 d. paštu rinkėjų išsiųstus biuletenius.

„Penktadienį biuletenius gavusios Lietuvos ambasados ir konsulinės įstaigos suskaičiuos rinkėjų balsus ir suves juos į Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) informacinę sistemą, tada ir bus galima matyti, ar užsienyje balsavusių lietuvių balsai padarė įtaką bendram rinkimų rezultatui“, – nurodė ji.

Gali pakeisti situaciją

VRK skaičiavimu, tikimybė, kad Pasaulio lietuvių apygardos balsai galėtų keisti dabartinę situaciją daugiamandatės rinkimų apygardos rezultatų lentelėje, yra.

„Tokiu atveju, jeigu į Lietuvos diplomatines atstovybes iki penktadienio vakaro sugrįžtų daugiau kaip 4100 rinkėjų biuleteniai ir nė vienas iš jų nebūtų balsavęs už LVŽS 7 procentų kartelė taptų didesnė nei ši partija turi surinkusi balsų šiuo metu ir 7 proc. kartelės jie jau nebesiektų“, – teigiama VRK atstovės atsakyme.

Iš viso VRK yra išsiuntusi daugiau kaip 40 tūkstančių vokų su biuleteniais užsienyje gyvenantiems lietuviams.

„Apie 22 tūkst. iš jų grįžo į ambasadas iki spalio 13 d. ir yra suskaičiuoti bei suvesti į VRK informacinę sistemą. Per pirmadienį ir antradienį Lietuvos diplomatinės atstovybės sulaukė dar apie 1 tūkst. vokų. Ar į ambasadas sugrįš likę 17 tūkstančių vokų su biuleteniais, ir ar šios partijos rezultatas galutinėje daugiamandatės rinkimų apygardos rezultatų lentelėje keičiasi, VRK turės šeštadienį“, – teigė I. Ramanavičienė.

Karbauskis: situacija nepasikeis

Partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienį „Delfi“ sakė esantis tikras, kad situacija LVŽS nenaudinga linkme tikrai nepasikeis.

„Teoriškai ne tik mūsų, bet ir bet kieno kito (situacija – aut.) gali keistis, bet jeigu keisis, tai labai minimaliai. Mūsų situacija pasikeisti gali tik jei 4,5 tūkst. vokų papildomai ateitų, kur nebūtų įrašyta mūsų partija. Kiek mes suprantame ir kiek mes domėjomės, eina kalba apie šimtus vokų, kiek gali ateiti dar papildomai – tai nėra tūkstančiai, dėl to temos tiesiog nėra“, – sakė partijos pirmininkas.

Jis tęsė, kad didžioji masė užsienyje balsavusių lietuvių vokų jau yra atėję.

„Bet yra tokių, kur kažkur užsiliko ir panašiai, kurie padaryti įtakos negali“, – sakė jis.

R. Karbauskis akcentavo, kad dar neaišku, iš kokių šalių ateis balsai.

„Gali būti, kad tai ne tik kad nemažins, o dar ir didins mūsų skaičius. Vokai gali būti, pavyzdžiui, iš Airijos, o mūsų (pasitikėjimo – aut.) vidurkiai Airijoje didesni nei 7 procentai“, – kalbėjo jis.

Galutinius Seimo rinkimų pirmojo turo rezultatus komisija tvirtins spalio 20 d. sekmadienį VRK posėdžio metu.

Ar vis dar plaukiantys balsai galėtų pakeisti Laisvės partijos situaciją, abejotina.

Kaip neseniai teigė partijos lyderė Aušrinė Armonaitė, laisviečiams iki barjero į Seimą peržengimo pritrūko apie 6 tūkstančių balsų.