„Prieš Seimo rinkimus kvietėme žmones pasitikėti ir duoti Lietuvai daugiau jėgos. O per prezidento rinkimus siekiau, kad centro dešinės rinkėjai turėtų savo vertybes atitinkančio pasirinkimo galimybę. Tokių žmonių yra reikšminga dalis ir jaučiu įsipareigojimą ir atsakomybę ne tik prieš bendruomenę, bet ir prieš juos. Todėl taip, vesiu Tėvynės sąjungos sąrašą į ateinančius Seimo rinkimus“, – ketvirtadienio vakarą vykusiame tarybos posėdyje paskelbė ji.

Šią žinią palydėjo džiugūs konservatorių šūksniai ir plojimai.

Ketvirtadienį buvo patvirtintas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatų į Seimą sąrašas.

Pirmasis konservatorių dešimtukas, kartu su vienmandatėmis apygardomis, atrodo taip:

1. Ingrida Šimonytė (Antakalnio)

2. Gabrielius Landsbergis (Centro – Žaliakalnio)

3. Laurynas Kasčiūnas (Lazdynų)

4. Radvilė Morkūnaitė Mikulėnienė (Pilaitės – Karoliniškių)

5. Mindaugas Lingė (Šeškinės – Šnipiškių)

6. Gintarė Skaistė (Panemunės)

7. Agnė Bilotaitė (Vilniaus pietinė)

8. Paulė Kuzmickienė (Žirmūnų)

9. Žygimantas Pavilionis (Naujamiesčio – Vilkpėdės)

10. Aistė Gedvilienė (Fabijoniškių)

Kad vyrams nebūtų liūdna

Pristatydama sąrašą I. Šimonytė, turėjusi teisę jį keisti po partijoje vykusio vidinio reitingavimo, sakė, kad tai buvo sunkus išbandymas.

„Norisi visus įvertinti, bet kad visi būtų pirmi – irgi neįmanoma“, – kalbėjo premjerė.

Anot politikės, 9 vieta sąraše buvo numatyta Monikai Navickienei, tačiau trečiadienį buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė pranešė, kad rinkimuose nedalyvaus.

Premjerė neslėpė į dvidešimtuką pakėlusi Vyriausybės kanclerę Giedrę Balčytytę, kuriai po vidinio reitingavimo atiteko 50 vieta. Ji konservatorių sąraše kandidatuos 14 vietoje.

„Giedrė Balčytytė yra įterpta į labai vyrišką antrąjį dešimtuką, tiesiog kad vyrams antrame dešimtuke nebūtų labai liūdna“, – pristatydama pokytį sakė premjerė.

Premjerė po posėdžio paaiškino ir kodėl jos vadovaujamos Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė buvo pakelta taip aukštai.

„Vyriausybės kancleris yra žmogus, kurio darbą galbūt geriausiai mato ministerijų žmonės ir ministrai, mažiau galbūt mato bendruomenė ar kolegos Seime, bet šiaip jau Vyriausybės kancleris nors ir nėra pagal statusą ministras, bet jo atsakomybės yra galbūt netgi didesnės negu ministro“, – sakė I. Šimonytė, kurią cituoja „Elta“.

Vyriausybės vadovė patikino, kad G. Balčytytė į šią poziciją buvo iškelta ne iš draugiškumo, o dėl savo kompetencijų.

„Aš nei vieno žmogaus nekeliu iš gryno draugiškumo arba kažkaip nebandau nekelti dėl to, nes galbūt mano požiūriai su kažkokiu konkrečiu žmogumi į kažkokius konkrečius dalykus nesutampa“, – patikino ji.

Vienuolikta vieta konservatorių sąraše patikėta Andriui Vyšniauskui, už jo rikiuojasi Audronius Ažubalis, Matas Maldeikis, Giedrė Balčytytė, Arvydas Anušauskas, Jurgis Razma, Liudas Mažylis, Justinas Urbanavičius, Vytautas Kernagis, Kazys Starkevičius.

Parlamentaras Arūnas Valinskas sąraše 31, Seimo narys Justas Džiugelis kandidatuos 54 vietoje, vienmandatė apygarda jam neskirta. Vidaus reikalų ministrės patarėja Daiva Ulbinaitė kandidatuoja 37 vietoje, ekonomistas Raimondas Kuodis - 111 vietoje, iš viso sąraše 141 pavardė.

Kaip skelbta anksčiau, A. Ažubalis liko be vienmandatės apygardos. Vienmandatėse nekandidatuos ir Valdas Rakutis, Vilija Aleknaitė Abramikienė, Antanas Matulas, Liuda Pociūnienė.

Ragino būti sąžiningais

Tarybos posėdyje premjerė kalbėjo, kad konservatoriai turi būti sąžiningi su savo piliečiais: sąžiningai dalinti pažadus, sąžiningai kalbėti apie būsimus darbus.

„Nežadėti nemokamų ledų lietaus, bet pasiūlyti galimybes augti, nesusmulkėti tuščiuose ginčuose“, – sakė ji.

I. Šimonytė pabrėžė, kad ši kadencija buvo labai sudėtinga ir teko atlaikyti labai daug iššūkių, tačiau patikino, kad juos ji mini ne todėl, kad nori pasiskųsti, o tam, kad pasidžiaugtų.

„Nepaisant šių išbandymų ir gal iš dalies dėl jų Lietuva padarė milžinišką pažangą ir į priekį žengia aukštai pakelta galva“, – kalbėjo ji.

I. Šimonytė sakė pastebėjusi, kad Lietuvoje tarsi bijoma pasidžiaugti pasiekimais. Politikė žadėjo, kad konservatoriai toliau vienys jėgas padedant Ukrainai, stiprinant Europos gynybą ir atsparumą.

Landsbergis įžvelgia grėsmę

Partijos pirmininkas G. Landsbergis sako, jog po rudenį vyksiančių Seimo rinkimų svarbu, kad valdančiojoje daugumoje ir Vyriausybėje išliktų centro partijos.

„Labai svarbu, kad po kitų rinkimų būtent tas centras Lietuvoje taip pat atlaikytų. Ir kad būsima Vyriausybė, kad būtų formuojama centre, centro partijų“, – ketvirtadienio vakarą po TS-LKD tarybos posėdžio žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Elta“ rašo, kad politikas priminė birželio pradžioje įvykusius rinkimus į Europos Parlamentą (EP), kurių metu Bendrijoje diskutuota dėl kraštutinių jėgų iškilimo rizikos.

Anot G. Landsbergio, panaši situacija šiuo metu klostosi ir Lietuvoje.

„Lietuvoje irgi esame panašaus apsisprendimo etape, kuomet irgi matome, kad daugėja partijų, kurių lyderiai gali būti pašalinti iš Seimo, apkaltinti ir pagrįstai apkaltinti antisemitiniais pareiškimais, toliau juos tęsiantys ir teisinantys save už tuos pareiškimus, ir buriantys tokias politines bendruomenes, kurių atsiradimas politinių apsisprendimų priėmimo lauke Lietuvos trajektoriją gali tikrai keisti“, – referuodamas į buvusį parlamentarą Remigijų Žemaitaitį bei jo partiją „Nemuno aušra“ kalbėjo konservatorių pirmininkas.

Tikisi gero rezultato

TS-LKD sąrašą apsisprendusi vesti I. Šimonytė teigė Seimo rinkimuose besitikinti gero rezultato.

„Tikiuosi, kad nepaisant sudėtingos kadencijos, nepaisant didelių atsakomybių, kurios kliuvo, nepaisant išbandymų, nepaisant klaidų, nepaisant problemų, partijos rezultatas rinkimuose bus geras“, – žurnalistams po tarybos posėdžio sakė premjerė, kurią cituoja „Elta“.

Visgi I. Šimonytė neatskleidė, ką būtų galima laikyti geru rezultatu.

Ji taip pat pasidžiaugė, kad TS-LKD rinkiminiame sąraše esantys politikai per šią kadenciją įgijo gerokai daugiau patirties.

„Nors žmonės pirmame 50-tuke yra daugiau mažiau tie patys žmonės, kurie pirmame 50-tuke buvo anuose rinkimuose, bet, patirties prasme, tai, manau, yra nepalygintinamas dalykas. Nes tie žmonės, kurie tuo metu tik pretendavo į darbą Vyriausybėje, į vadovavimą komitetams, dabar jau yra dirbantys arba dirbę ne vienerius metus“, – sakė I. Šimonytė.

„Ir ta patirtis, kurią žmonės galėjo sukaupti tiek vykdomojoje valdžioje, tiek Seimo įvairiausiose pozicijose, turbūt leidžia jau geriau žinoti, ką žmonės gali padaryti, ką jie moka, kokios jų yra stipriosios pusės, kokios jų yra tobulintinos pusės. Ir jau pirkti nebe katę maiše, o jau pirkti labai, labai aiškias kompetencijas“, – akcentavo ji.