Pirmadienio popietę susirinkusi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) rinkimų štabas nutarė prezidiumui siūlyti palaikyti A. Vyšniausko prašymus.

„Štabas prieš posėdį gavo A. Vyšniausko kreipimąsi dėl dviejų klausimų. Prašė išbraukti jį iš daugiamandatės TS-LKD rinkimų sąrašo ir sudaryti galimybę kandidatuoti vienmandatėje apygardoje. Štabas, įvertinęs aplinkybes, nutarė pritarti A. Vyšniausko prašymams“, – pirmadienį žurnalistams Seime teigė M. Lingė.

„Siūlysime, kad jis būtų išbrauktas iš daugiamandačio sąrašo, o vienmandatėje apygardoje sudarytume galimybes apginti ir savo pozicijas, aiškinti savo rinkėjams susidariusias aplinkybes. Štabas veikia ir pilkoje informacinėje zonoje, nežinome tikslios informacijos, kuo kaltinamas mūsų kandidatas“, – pridūrė jis.

Anot M. Lingės, jei iki penktadienio prezidiumas apsispręstų palaikyti tokį siūlymą, daugiamandačiame sąraše už A. Vyšniausko esantys kandidatai pasislinktų viena vieta aukščiau.

„Visos pozicijos, esančios žemiau 11 vietos, pasislinktų viena pozicija į viršų, jeigu tai būtų galutinis koregavimas iki penktadienio. Jeigu iškils papildomų aplinkybių, tada vėl rinksimės ir priimsime atitinkamus sprendimus“, – tikino politikas.

Tuo metu sprendimai dėl 70 TS-LKD vienmandatininkų nesikeistų.

„Galiotų visi tie patys sprendimai, kuriuos jau TS-LKD struktūros yra patvirtinusios, kas yra su vienmandatėmis. Mes siūlome nekeisti tų sprendimų, visi iškelti kandidatai veikia tomis pačiomis sąlygomis“, – aiškino M. Lingė.

A. Vyšniauskas: priėmiau sunkiausią sprendimą savo gyvenime

Pats A. Vyšniauskas savo poziciją išdėstė socialiniame tinkle „Facebook“. Anot politiko, pasitraukimas iš daugiamandatės apygardos kandidatų sąrašo buvo „sunkiausias gyvenime“.

„Šiandien priėmiau tikriausiai patį sunkiausią sprendimą savo gyvenime – dalyvausiu Seimo rinkimuose Marijampolės vienmandatėje apygardoje, tačiau manęs nematysite TS-LKD sąraše. Tai, kuo gyvenu nuo praeitos savaitės, nors ir primena baisų sapną, bet išties yra realybė, su kuria nelinkiu susidurti niekam. Realybė, su kuria man teks gyventi dar keletą mėnesių, kol turėsiu civilizuotą galimybę apsiginti ne televizijos laidose, o teismo salėje“, – rašė A. Vyšniauskas.

„Po ilgų apmąstymų ir pasitarimų su kolegomis bei mano šaunia komanda, po dvejonių, ar apskritai dalyvauti rinkimuose, visgi priėmiau sprendimą, kad visko mesti tiesiog taip negalima. Žinau, kad rinkiminė kova bus labai sunki. Iš vienos pusės bus konkurentai, kurie naudosis mano padėtimi, iš kitos pusės bus teisinis procesas, kurį prognozuoju kaip labai greitą ir stebėtinai sutampantį su rinkimų kampanija“, – pažymėjo jis.

Parlamentaras pažymėjo, jog veikia politikoje 18 metų, todėl ilgametė patirtis „daug ko išmokė ir užgrūdino“.

„Gana gerai žinau daugybės politinių procesų taisykles. Todėl galiu prognozuoti, kad tame procese, kuriame esu atsidūręs, bus dar ne viena skambi antraštė. Deja, į daugelį jų neturėsiu galimybės niekaip atsakyti, nes vieši komentarai kliudys gynybai teisme“, – dėstė jis.

Politikas neabejoja, kad kitą savaitę Seimas panaikins jo teisinę neliečiamybę. Tačiau, anot jo, šį procesą lydės oponentų kritika.

„Tikiu teisingumu, todėl neturiu abejonės, kad pavyks apsiginti“, – akcentavo buvęs konservatorius.

ELTA primena, kad ketvirtadienį pranešta, jog generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimą, prašant panaikinti parlamentaro, buvusio konservatoriaus A. Vyšniausko teisinę neliečiamybę.

Generalinė prokuratūra pranešė, jog A. Vyšniauskas Marijampolės savivaldybės administracijai galimai yra pateikęs suklastotus dokumentus dėl jo, kaip tarybos nario, veiklos išlaidų kompensavimo. Dokumentų pagrindu, nurodo prokurorai, politikui nepagrįstai ir neteisėtai buvo išmokėti daugiau nei 2,1 tūkst. eurų. Galutinį sprendimą dėl Seimo nario neliečiamybės naikinimo priims parlamentas.

Netrukus po Generalinės prokuratūros pranešimo, A. Vyšniauskas pranešė stabdantis narystę TS-LKD, pasitraukiantis iš konservatorių frakcijos Seime seniūno posto. Taip pat politikas nurodė, kad nebetęs veiklos parlamento Teisės ir teisėtvarkos komitete.

Visgi penktadienį A. Vyšniauskas Eltai teigė esąs pasiruošęs dalyvauti spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose. Šiuo metu konservatorių partijos kandidatų sąraše jis yra įrašytas 11 numeriu bei patvirtintas kandidatu Marijampolės vienmandatėje apygardoje.