2019 metai R. Žemaitaičiui irgi buvo pokyčių metai. Ne tik dėl išvaizdos, kai akivaizdžiai sulyso, o plaukai susigarbanojo...

R. Žemaitaitis tuomet prisijungė prie valstiečių koalicijos, norėjo būti premjero Sauliaus Skvernelio finansų ministru. Galiausiai R. Žemaitaitis netapo jokiu ministru, tenkinosi Seimo vicepirmininko postu.

„Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis paklaustas, kodėl neteikė R. Žemaitaičio į ministrus, kai buvo premjeru, atsakė: „Ai, čia dabar neatsimenu jau. Kažkaip taip. Reiktų pagalvot. Prisiminti. Rimtai sakau“.

Bet jau aišku, kad ministru vėl netaps. Nes premjero teikimu ministrus skiria ir atleidžia prezidentas. Tad bet Gitano Nausėdos pritarimo – jokių šansų.

„Aš tikrai nematau galimybių, kad šitas žmogus galėtų dirbti ministru“, – teigė prezidentas G. Nausėda.

Ir anksčiau prezidentas yra sakęs, kad „Nemuno aušros“ lyderio antisemitiniai pasisakymai jo galimybes apsunkins.

„Mano, kaip prezidento, vaidmuo bus sanitarinis, jeigu galima taip pavadinti. Nenorėsiu Vyriausybėje matyti ministrų, kurie gadintų mūsų santykius su mums nepaprastai svarbiais partneriais arba kurie sukeltų nereikalingą bruzdesį ir įtampas pačioje valdančiojoje koalicijoje“, – kalbėjo G. Nausėda.

LNK žinioms į šiuos prezidento G. Nausėdos teiginius R. Žemaitaitis sureagavo.

„Va, duoduosi po rajoną, su gera nuotaika. Su žmonėm lazdavojamės, kikenam iš valdžios panikos ir iš trydos paleistos“, – gyrėsi R. Žemaitaitis.

Gitanas Nausėda

Jau kurį laiką prezidentui spaudimą darė konservatoriai.

„Nu dar Dalia Grybauskaitė taip nedarė. D. Grybauskaitė bent sulaukdavo rinkimų nakties ir po rinkimų nakties kažką sakydavo. Bet labai gerai. Ačiū labai už didelę reklamą“, – dėkojo „Nemuno aušros“ lyderis.

„Tiesą pasakius, tai tiesiog parodo, kad mes buvom teisūs nuo pat pradžių ir prezidentas galų gale tai pripažino“, – taip situaciją įvertino Seimo narys, konservatorius Matas Maldeikis.

Lenkijoje viešintis konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis prezidentą pasveikino.

Bet konservatoriai spaudžia toliau, kad prezidentas dar uždraustų „Nemuno aušrai“ po rinkimų dalyvauti ir koalicijoje.

„Kolegos konservatoriai mėgina tą būsimą centro–kairės, matyt, Vyriausybę įspeisti į kampą ir sudaryti sąlygas, kad pasirinkimo būtų kuo mažiau. Vieni koalicijos partneriai blogi dėl vieno, kiti – dėl antro, treti – dėl trečio“, – šnekėjo Seimo narys, socialdemokratas Gintautas Paluckas.

Bet prezidentas pabrėžė, kad jo galioje žmogaus neskirti ministru. O koalicijas sudarinėja partijos, ne prezidentas.

Centro–kairės partijos paties R. Žemaitaičio Vyriausybėje irgi nemato, bet į koaliciją su jo „Nemuno aušra“ nespjauna. Sako, reikia atskirti vieną žmogų nuo visos partijos.

„Yra dabar toks populiarus žodis „žiūrėkit“. Viskas priklausys nuo to, koks bus žmonių pasirinkimas spalio 13 dieną“, – tikino S. Skvernelis.

„Tai nebūtų pirmas kartas Europoje, kai vienas ar kitas partijos lyderis nėra ministras kabinete. Net ir Lietuvoje“, – teigė G. Paluckas.

Praeitą kadenciją didžiausios valdančiosios partijos lyderis vadovavo Seimo Kultūros komitetui. Tie, kurie su Ramūnu Karbauskiu išsiskyrę, nedega noru vėl susieiti.

O dėliojant centro–kairės koaliciją nuo to irgi galėtų daug kas priklausyti.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: