R. Žemaitaitis surinko 9,27 proc. rinkėjų balsų ir atsiliko nuo dabartinio prezidento Gitano Nausėdos, ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės ir teisininko Igno Vėgėlės.

„Signalas mums, kad turime rinkėją visoje Lietuvoje, mažuose miestuose, regionuose, Kaune, Vilniuje. Kaip politiko pradžiai, tai didelis rezultatas“, – pirmadienį LRT ir BNS spaudos konferencijoje sakė partijos „Nemuno aušra“ pirmininkas R. Žemaitaitis.

Jo teigimu, iki apkaltos daryti partijos tyrimai rodė, kad jis gali tikėtis surinkti 8,5–9 proc. rinkėjų balsų.

„Jeigu ne apkalta, rezultatas gal būtų dar geresnis. Bet politinės partijos prisidėjo, kad partija būtų įkurta, nes valdančioji dauguma išmetė iš Seimo žmogų be jokių faktų ar bandymo ištirti“, – tikino jis.

Politikas nesutiko, kad skandalingi jo pasisakymai apie žydų tautą feisbuke buvo rašomi su tikslu iškovoti geresnį rezultatą rinkimuose.

Feisbuko įrašai kategoriškai ne dėl rinkimų buvo daromi.

Ir toliau laikausi pozicijos, kad Izraelio vadovas yra toks pat gyvulys kaip Vladimiras Putinas. Laikausi tos pačios pozicijos, nes šiuo metu yra nužudyta 14 tūkst. kūdikių ir vaikų Palestinoje, prasidėjo Palestinos kontratakavimas. Tokie žmonės turi sėdėti Hagos tribunole ir už genocidą būti teisiami“, – kalbėjo jis.

Politikas tikino, kad jam pavyko pritraukti žmonių, kurie anksčiau nebalsavo, nebuvo apsisprendę, balsų.

„Jei Eduardas Vaitkus susirinko Lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos balsus, mano elektoratas buvo visiškai naujas. Aš galėjau ir galėčiau dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose, bet atsisakiau, nes nenoriu žmonių apgaudinėti, nenoriu meluoti“, – mano jis.

R. Žemaitaitis sakė, kad artėjančiuose Seimo rinkimuose sieks, kad „Nemuno aušra“ priklausytų valdančiajai daugumai. Visgi jis teigė, kad šiuo metu neįmanoma pasakyti, kiek mandatų parlamente galėtų gauti jo partija.

„Tikslas yra suformuoti skyrius visuose rajonuose, iškelti kiek įmanoma daugiau žmonių vienmandatėje apygardoje“, – nurodė jis.

Sutiko, kad skandalingi pasisakymai galėjo ir pakenkti

Be kita ko, politikas sutiko, kad skandalingi pasisakymai apie žydus jam galėjo ir pakenkti.

„Manau, kad jei nebūtų taip suaštrinta ši tema, Vilniaus, Kauno, didžiųjų miestų balsų būčiau gavęs daugiau, bet, matyt, taip yra. Aš žinau, kad esu teisus, nesakiau jokių antisemitinių dalykų“, – nurodė jis.

Paklausus, ar teisininkas Ignas Vėgėlė galėtų atimti balsų iš jo partijos, jei nuspręstų dalyvauti Seimo rinkimuose, politikas tai atmetė.

„Nei Ignas iš manęs atėmė balsų, nei aš iš jo, baikite šitą mitą. Aš turiu skaičius, tyrimus. (…). Mano ir Igno rinkėjas susikerta ties 1,2–1,5 proc.“, – tvirtino jis.

Politikas neslėpė, kad tai yra pirmas jo kandidatavimas į šalies prezidento postą, bet ne paskutinis. Diirbančio Vyriausybėje jis teigė savęs nematantis.

„Svarbiausias uždavinys yra Seimas, skyrių formavimas ir savivaldos rinkimai“, – vardijo jis.

Vertindamas palankumu Rusijai išsiskiriančio kandidato Eduardo Vaitkaus pasirodymą Šalčininkų ir Visagino rajonuose, R. Žemaitaitis pastebėjo, jog jis surinko 100 tūkst. balsų, o tai nėra mažai.

„Reikia su šia bendruomene dirbti, bendrauti. Jeigu mes ją nustumsime ir sakysime, kad tai yra kremlininkai, marginalai ir panašiai, greitai Lietuvoje neturėsime su kuo dirbti. Siūlyčiau susilaikyti nuo neigiamų šitų bendruomenių vertinimo“, – kalbėjo jis.

Visą svarbiausią informaciją apie 2024 metų prezidento rinkimus rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)