„Taip niekad nesijaučiau nesaugus kaip šiame poreforminiame periode. Matomai dar niekada žmonės su negalia nesijautė orūs ir užtikrinti, kai jiems ateina metas atlikti pakartotinį negalios vertinimą. Taip pat jaučiuosi ir aš. Todėl mane vadinkite paprasčiausiai Tomu. Nenoriu, kad prieš vertinimą agentūra turėtų daugiau mano duomenų. Bijau“, – sako pašnekovas Tomas.

Pasak Tomo, jis prieš keletą metų susirgo sunkia, nepagydoma liga – išsėtine skleroze. Pirmaisiais metais ši sunki liga nieko blogo nežadėjo, ir tai leido Tomui beveik profesionaliai sportuoti. Ir ką čia gali pažadėt, kai tau tik, o vėliau pasirodė, kad net 30 metų.

Po sunkaus ligos atkryčio, Tomas trumpam galėjo judėti tik žmogaus su negalia vežimėlyje. Gerai, kad trumpam, nes dabar jis juda vaikštynės pagalba.

„Šiame gyvenimo periode supratau, kokia svarbi ir naudinga yra Asmens su negalia automobilio statymo kortelė“, – sakė Tomas.

Žinoma, iš pašalies galima sakyti, kad gali padėti artimieji, bet Tomo atveju artimieji gyvena svečioje šalyje, ir čia, Vilniuje, jis vienas kaip pirštas.

„Be Asmens su negalia automobilio statymo kortelės neįsivaizduoju, kaip nuvykčiau į Santaros klinikas ar savo polikliniką, o kur dar vaistai, maisto produktai, pramogos. Net su vaikštyne praktiškai nepasiekiama arba ypač sunkiai pasiekiama“, – kalbėjo Tomas.

Tomas kaip tik tuo laikotarpiu, kada neturėjo kortelės, susidūrė su sunkiu ligos atkryčiu, pasireiškusiu judėjimo funkcijos sutrikimu. Jis galėjo judėti tik su žmogaus su negalia vežimėlio ir/arba vaikštynės pagalba.

Tuo metu gydymo procedūros buvo daromos apie 500 metrų nuo tos vietos, kur priparkuodavo laisvoje vietoje savo automobilį. Nors jeigu būtų turėjęs kortelę galėjo parkuotis 50 metrų iki gydymo įstaigos. Analogiškai didesni parkavimosi atstumai buvo ir prie prekybos centrų.

Kaip paaiškino Tomas, jo ligos pradžioje jam dar nebuvo nustatyta negalia. O kortelė yra išduodama tik žmonėms, kuriems yra nustatyta negalia. Tuo metu negalia žmogui yra nustatoma, kai yra visiškai baigiamas gydymas dėl sveikatos sutrikimo, įskaitant gydymą reabilitacijoje. Taigi, nuo susirgimo iki negalios nustatymo praeina ir pusę metų, pasakojo jis.

Tai gali padėti išspręsti Kortelė

Eismas

„Asmens su negalia automobilio statymo kortelė gali padėti žmogui, patiriančiam sunkumų judant ilgesnius atstumus, keliais būdais:

  • Pirma, artimesnė stovėjimo vieta: Kortelė leidžia naudotis specialiomis stovėjimo vietomis, kurios paprastai yra arčiau įėjimų į klinikas, ligonines, poliklinikas, pastatus, parduotuves ar kitus objektus. Tai ženkliai sumažina atstumą, kurį reikia nueiti pėsčiomis.

  • Antra, prieinamumas: šios vietos dažnai yra lengviau pasiekiamos ir specialiai pritaikytos, kad būtų patogiau išlipti iš automobilio ir įlipti į jį, ypač jei žmogus naudojasi judėjimo pagalbos priemonėmis, tokiomis kaip vaikštynė ar vežimėlis.

  • Trečia, laiko ir energijos taupymas: Arčiau įėjimo esanti stovėjimo vieta padeda sumažinti laiką, kurį žmogus praleidžia vaikščiodamas, taip taupydamas energiją ir sumažindamas fizinę apkrovą.

  • Ketvirta, saugumas ir komfortas: Sutrumpinus atstumą, kurį reikia nueiti, sumažėja pavojus patirti traumą ar sveikatos pablogėjimą dėl per didelio fizinio krūvio, ypač jei žmogus turi lėtinių sveikatos problemų.

  • Penkta, mažesnis stresas: Galimybė lengviau ir greičiau rasti stovėjimo vietą, ypač užimtuose miestuose ar prie populiarių objektų, sumažina stresą, susijusį su transporto priemonių stovėjimo vietos paieška.

Galiausiai pritaikytos sąlygos: Kai kurios specialios vietos yra pritaikytos, kad būtų lengviau išlipti ir įlipti į automobilį, pvz., yra daugiau vietos durims atidaryti, kas ypač svarbu, jei žmogui reikia papildomos erdvės dėl judėjimo apribojimų. Kortelė yra svarbus įrankis, užtikrinantis, kad žmogus galėtų lengviau ir saugiau naudotis viešosiomis erdvėmis bei paslaugomis, nepaisant savo judėjimo sunkumų“, – sako negalios ekspertas Martynas.

Kiek žmonių turi korteles?

Asmens su negalia teisių apsaugos agentūra prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (toliau – Agentūra) atsakydama į paklausimą, informavo, kad Agentūros informacinės sistemos turimais duomenimis 2024 m. rugpjūčio 1 d. 35 800 asmenims nustatytas 0-25 proc. dalyvumo lygis, 68 109 asmenims 30-40 procenų dalyvumo lygis, 68 459 asmenims 45-55 procentų dalyvumo lygis.

Nepilnamečių asmenų, kuriems nustatytas neįgalumo lygis – 17 903.

Asmens su negalia automobilio statymo kortelių išduota 109 188, iš kurių 41844 yra galiojančios.

Kiek nubausta dėl pažeidimų?

Administracinių nusižengimų registro duomenimis, 2023 metais išaiškinta 9 790 atvejų – sustojimas ir stovėjimas vietose, kuriose gali stovėti tik skiriamuoju ženklu „Asmuo su negalia“ arba asmenų su negalia automobilių statymo kortele pažymėtos transporto priemonės, neturint teisės sustoti ir stovėti tokiose vietose.

2024 m. sausis–liepa – 5 522 atvejai.

Administracinė atsakomybė numatyta Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 417 straipsnio „Kelio ženklų, žmonių vežimo reikalavimų nesilaikymas ar kitas Kelių eismo taisyklių pažeidimas“ 2 dalyje: Sustojimas ir stovėjimas vietose, kuriose gali stovėti tik skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“ arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortele pažymėtos transporto priemonės, neturint teisės sustoti ir stovėti tokiose vietose užtraukia baudą vairuotojams nuo 60 iki 180 eurų.

Privilegijos, kurias suteikia kortelė arba ženklas

Susisiekimo ministerija pažymėjo, kad Kelių eismo taisyklėse (KET) vairuotojui, vairuojančiam transporto priemonę pažymėtą skiriamuoju ženklu „Asmuo su negalia“ arba asmens su negalia automobilio statymo kortele yra numatyta eilė privilegijų, kurių pagrindinis tikslas – palengvinti negalią turinčiam gyventojui judėjimo galimybes eisme.

Prie prekybos centų arba kitose vietose dažniausiai pastebime įrengtas automobilių parkavimo vietas, skirtas skiriamąjį ženklą „Asmuo su negalia“ arba asmens su negalia automobilio statymo kortelę turinčioms transporto priemonėms. Šiose stovėjimo vietose draudžiama sustoti ir stovėti kitoms transporto priemonėms. Džiugu, kad automobilių vairuotojų kultūra gerėja ir vis rečiau vairuotojai užima neįgaliesiems skirtas vietas, konstatavo Susisiekimo ministerija.

Kelyje, pažymėtame kelio ženklu „Eismo juosta maršrutiniam transportui“ ir simboliu „A+„, ne maršrutinėms transporto priemonėms važiuoti šia eismo juosta draudžiama. Tačiau ja gali važiuoti automobiliai, pažymėti skiriamuoju ženklu „Asmuo su negalia“ arba asmens su negalia automobilio statymo kortele, jei juose važiuoja asmenys su negalia į (iš) švietimo įstaigą (-os) ar į (iš) dienos užimtumo centrą (-o), jeigu važiavimo maršrutas suderintas su kelio savininku jo nustatyta tvarka.

Vairuotojui, vairuojančiam transporto priemonę, kuri pažymėta skiriamuoju ženklu „Asmuo su negalia“ arba asmens su negalia automobilio statymo kortele, leidžiama įvažiuoti į zoną, pažymėtą kelio ženklais „Eismas draudžiamas“ ir „Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas“.

Be to, vairuotojui, kurio transporto priemonė pažymėta skiriamuoju ženklu „Asmuo su negalia“ arba asmens su negalia automobilio statymo kortele, leidžiama:

  • nepaisyti kelio ženklo „Stovėjimo ribotą laiką vieta“, jei jis neriboja stovėjimo laiko elektromobilių įkrovimo vietoje, ir kelio ženklo „Stovėjimo nurodytu laiku vieta“ reikalavimų;

  • sustoti ir stovėti kelio ženklų „Sustoti draudžiama“, „Stovėti draudžiama“ galiojimo zonoje ir (arba) ties nubrėžtomis prie važiuojamosios dalies krašto atitinkamomis horizontaliojo ženklinimo linijomis.

Kuo skiriasi kortelė ir ženklas

Agentūra paaiškino, kuo skiriasi asmens su negalia automobilio statymo kortelė ir ženklas „Asmuo su negalia“.

Asmens su negalia automobilio statymo kortelė, tai kortelė kuri suteikia teisę asmenims sustoti, stovėti asmenims su negalia skirtose vietose arba vietose, kuriose jiems sustoti, stovėti nedraudžia Kelių eismo taisyklės toje Europos Sąjungos valstybėje narėje, kurioje jie tuo metu yra.

Teisę gauti kortelę turi asmenys, kuriems nustatytas lengvojo automobilio ar jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos poreikis; asmenys, kuriems nustatytas sunkaus ar vidutinio neįgalumo lygis; asmenys, kuriems nustatytas 0–25 procentų dalyvumo lygis; asmenys, kuriems nustatytas 30–55 procentų dalyvumo lygis ir kurie turi galiojantį dokumentą, patvirtinantį teisę vairuoti lengvąjį automobilį, ir dėl ligos sukeltos negalios nuolat naudojasi techninėmis judėjimo pagalbos priemonėmis: vežimėliu, skirtu asmeniui su negalia, ar vaikščiojimo priemonėmis (lazdele, ramentais, vaikštyne ar kita vaikščiojimui palengvinti skirta priemone).

Asmenų su negalia automobilių statymo korteles išduoda ir keičia Agentūros teritoriniai skyriai. Iki 2023-12-31 Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išduotos neįgalių asmenų automobilių statymo kortelės galioja iki jose nurodyto termino pabaigos. Asmuo, norėdamas gauti Kortelę, turi kreiptis į Agentūros teritorinį skyrių ir vadovaujantis galiojančiais teisės aktais pateikti reikiamus dokumentus kortelei gauti.

Ženklus įsigyja savo lėšomis

Ženklą „Asmuo su negalia“ galima įsigyti savarankiškai, asmens lėšomis prekybos vietose.

Vadovaujantis Kelių eismo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. gruodžio 11 d. nutarimu Nr. 1950 „Dėl Kelių eismo taisyklių patvirtinimo“, 10 straipsnio 2 dalimi, nustatyta tvarka ženklą „Asmuo su negalia“ turi teisę naudoti:

fiziniai asmenys, kurie patys vairuoja transporto priemones ir kuriems nustatytas 0–30 procentų dalyvumo lygis; fiziniai asmenys, kurie patys vairuoja transporto priemones ir turi jiems išduotą asmens su negalia automobilio statymo kortelę;

fiziniai asmenys, kurie veža asmenis, kuriems yra nustatytas 0–25 procentų dalyvumo lygis ar sunkaus ar vidutinio neįgalumo lygis, teisę naudotis šia teise patvirtinantis dokumentas – vežamo asmens su negalia pažymėjimas;

socialinių paslaugų, švietimo ir ugdymo, socialinės globos įstaigos, kurios veža asmenis su negalia ir turi visus reikiamus ir patvirtinančius dokumentus; Techninės pagalbos priemonių centras, kai teikia asmenų aprūpinimo techninės pagalbos priemonėmis paslaugą ir turi reikiamus ir tai patvirtinančius dokumentus;

nevyriausybinės organizacijos, atstovaujančios asmenims su negalia, kai veža asmenis su negalia ir turi visus reikiamus ir patvirtinančius dokumentus; pacientų pavėžėjimo paslaugų teikėjai, kai veža asmenis su negalia ir turi visus reikiamus ir patvirtinančius dokumentus.

Asmens su negalia automobilio statymo kortelė suteikia teisę sustoti (stovėti) asmenims su negalia skirtose vietose, kuriose jiems sustoti (stovėti) nedraudžia Kelių eismo taisyklės, kuri išduodama asmenims su negalia, atitikusiems nustatytus kriterijus.

„Asmuo su negalia“ ženklas nesuteikia nemokamo ar sumažinto stovėjimo mokesčio, kitaip nei asmens su negalia automobilio statymo kortelės turėtojams, kurie gali nemokamai arba už sumažintą mokestį statyti automobilį stovėjimo aikštelėse. „Asmuo su negalia“ ženklas suteikia galimybę įvažiuoti į zoną, pažymėtą kelio ženklais „Eismas draudžiamas“ ir „Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas“.

Nors Susisiekimo ministerija pažymėjo, kad esminių asmens su negalia automobilio statymo kortelės ir ženklo „Asmuo su negalia“ skirtumų nėra. Bet kaip matome iš agentūros paaiškinimo, skirtumų yra.