13. Ho Chi Minhas

Šiaurės Vietnamas

Atsakingas už: 1.7 mln. mirčių
Valdymo metai: 24 (1945-1969)
Didžiausias nusikaltimas: Vietnamo karas
Režimo tipas: Komunizmas
Mirties priežastis: Širdies sustojimas

Ho Chi Minhas (gimė 1890 m. gegužės 19 d., mirė 1969 m. rugsėjo 2 d.) – Vietnamo revoliucionierius, Vietnamo Demokratinės Respublikos prezidentas 1946-1969 metais. Net du kartus yra lankęsis Lietuvoje. Buvo vienas iš „nacionalinio komunizmo“ šalininkų, pabrėždavo valstiečių vaidmens svarbą revoliucinėje kovoje. XX a. 6 deš. pr. komunistų valdžia Šiaurės Vietname pradėjo žemės reformos programą, kuri, pasak kai kurių istorikų, buvo nukreipta prieš „klasinius priešus“. Buvo plačiai naudojami kankinimai. Jie buvo taip paplitę, kad 1954 m. Ho Chi Minhas susirūpino tokia padėtimi ir juos uždraudė. Įvairiais skaičiavimais, per panašias kampanijas žuvo iki milijono žmonių.

12. Enveras Pasha

Turkija

Atsakingas už: nuo 1.1 mln. iki 2.5 mln. žmonių mirčių
Valdymo metai: 5 (1913-1918)
Didžiausias nusikaltimas: Armėnų genocidas
Režimo tipas: Karinis
Mirties priežastis: žuvo kovoje (remiantis dauguma šaltinių)

Enver Pasha

Ismailas Enveras (gimė 1881 m. lapkričio 22 d. Stambule, mirė 1922 m. Tadžikistane) – turkų politikas ir karininkas, geriau žinomas Envero Pasha‘os vardu. Buvo „Jaunųjų turkų“ (nacionalinis ir modernistinis politinis judėjimas, veikęs Turkijoje XIX a. pab. ir XX a. pr.) revoliucijos vadas, turkų armijos vyriausiasis vadas Pirmojo pasaulinio karto metu. Rėmė taip vadinamą „Didžiosios Turkijos“ idėją, t.y. iš Turkijos turėjo būti pašalintos visos „ne turkiškos“ tautos. Jis buvo vienas iš armėnų genocido įkvėpėjų ir organizatorių.

11. Kim Il Sungas

Šiaurės Korėja

Atsakingas už: 1.6 mln. žmonių mirčių
Valdymo metai: 46 (1948-1994)
Didžiausias nusikaltimas: Korėjos karas
Režimo tipas: Komunizmas
Mirties priežastis: Širdies smūgis

Kim Il Sung

Kim Il Sungas (gimė 1912 m. balandžio 15 d., mirė 1994 m. liepos 8 d.) buvo Šiaurės Korėjos įkūrėjas ir pirmas jos vadovas. Po mirties jis buvo paskelbtas „amžinu prezidentu“, kuris šaliai vadovaus iki „kito pasaulio“. Jo pseudonimas reiškė „kylanti saulė“. Archyvinė medžiaga rodo, kad Šiaurės Korėjos sprendimas įsiveržti į Pietų Korėją buvo inicijuotas būtent Kim Il Sung. Per Korėjos karą (1950-1953) žuvo daugiau nei 2,5 mln. žmonių.

10. Polas Potas

Kambodža

Atsakingas už: nuo 1.7 mln. iki 2.4 mln. žmonių minčių
Valdymo metai: 4 (1975-1979)
Didžiausias nusikaltimas: Kambodžiečių genocidas
Režimo tipas: Komunizmas
Mirties priežastis: Nepatvirtinta

Polas Potas

Pol Potas, kurio tikrasis vardas buvo Saloth Sar (gimė 1928 d. gegužės 19 d., mirė 1998 m. balandžio 15 d.) – Kambodžos diktatorius, Komunistų partijos mokytojas ir narys. Po Vietnamo karo pabaigos 1975 m. Kambodžos partizanai nuvertė vyriausybę, o Pol Potas, tapęs vadu, pradėjo vieną kruviniausių diktatūrų XX a. Dėl jo sprendimų, didelė žemės ūkio produkcijos dalis buvo eksportuojama, todėl žmonės Kambodžoje mirdavo nuo bado. Manoma, kad buvo išžudyta beveik ketvirtadalis šalies žmonių – nuo represijų, bado ir ligų.

9. Saddamas Husseinas

Irakas

Atsakingas už: 2 mln. žmonių minčių
Valdymo metai: 34 (1969-2003)
Didžiausias nusikaltimas: kurdų genocidas
Režimo tipas: autoritarinis
Mirties priežastis: įvykdyta mirties bausmė

Saddamas Husseinas (gimė 1937 m. balandžio 28 d., mirė 2006 m. gruodžio 30 d.) – Irako prezidentas ir ministras pirmininkas. Kūrė stiprias represines struktūras, kurios persekiojo šalies piliečius. Jis buvo pripažintas kaltu dėl 148 žmonių nužudymo Dujailo kaime 1982 metais, taip pat kaltinamas 180 tūkst. kurdų genocidu XX. devintojo deš. pab. Jam įvykdyta mirties bausmė pakariant.

8. Yahya Khanas

Pakistanas

Atsakingas už: nuo 2 mln. iki 12 mln. žmonių mirčių
Valdymo metai: 2 (1969-1971)
Didžiausias nusikaltimas: bangladesiečių genocidas
Režimo tipas: karinis
Mirties priežastis: Nežinoma

Yahya Khan

Agha Muhammad Yahya Khanas (gimė 1917 m. vasario 4 d., mire 1980 m. rugpjūčio 10 d.) plačiai žinomas kaip Yahya Khan, buvo trečiasis Pakistano prezidentas. Bangladesiečių genocidą įvykdė Pakistano ginkluotuosios pajėgos per Karą dėl Bangladešo nepriklausomybės, vykusį Rytų Pakistano (dabartinis Bangladešas) teritorijoje 1971 metais. Karių veiksmai buvo nukreipti į bet kokio pasipriešinimo nuslopinimą per deportacijas, etninius valymus, masines žudynes ir prievartavimus. Skaičiuojama, kad tuo laikotarpiu galėjo žūti iki 3 mln. žmonių.

7. Tojo Hideki

Japonija

Atsakingas už: 4 mln. žmonių mirčių
Valdymo metai: 3 (1941-1944)
Didžiausias nusikaltimas: civilių genocidas per II pasaulinį karą
Režimo tipas: karinis
Mirties priežastis: įvykdyta mirties bausmė

Tojo Hideki

Hideki Tojo (gimė 1884 m. gruodžio 30 d., mirė 1948 m. gruodžio 23 d.) buvo Japonijos imperatoriškosios armijos generolas, o didžiąją II pasaulinio karo dalį ėjo Japonijos premjero pareigas. Po karo buvo nuteistas mirties bausme už karo nusikaltimus. Vienas iš kaltinimų – nežmoniškas elgesys su karo belaisviais.

6. Vladimiras Leninas

SSRS

Atsakingas už: 4 mln. žmonių mirčių
Valdymo laikas: 7 (1917-1924)
Didžiausias nusikaltimas: Rusijos pilietinis karas
Režimo tipas: komunizmas
Mirties priežastis: kraujo išsiliejimas į smegenis

Vladimiras Leninas

Vladimiras Iljičius Leninas (gimė 1870 m. balandžio 22 d. Simbirske, mirė 1924 m. sausio 21 d. Gorkuose) – Rusijos revoliucionierius, Bolševikų lyderis, Sovietų sąjungos įkūrėjas. Rusijos pilietinis karas prasidėjo iškart po to, kai bolševikai su V. Leninu priešaky perėmė valdžią. Karas vyko tarp bolševikų vyriausybės (raudonarmiečių) ir baltagvardiečių. Karas baigėsi „raudonųjų“ pergale, per jį žuvo apie 3 mln. žmonių.

5. Hirohito

Japonija

Atsakingas už: 6 mln. žmonių mirčių
Valdymo metai: 62 (1926-1989)
Didžiausias nusikaltimas: Nankingo žudynės
Režimo tipas: monarchija
Mirties priežastis: vėžys

Hirohito

Imperatorius Hirohito (gimė 1901 m. balandžio 29 d., mirė 1989 m. sausio 7 d.) buvo 124-asis Japonijos imperatorius, valdęs ilgiausiai istorijoje. Daug žmonių Kinijoje, Taivane, Korėjoje ir Pietryčių Azijoje po Antrojo pasaulinio karo jį laikė „Azijos Hitleriu“ ir reikalavo, kad jis būtų nuteistas kaip karo nusikaltėlis. Nankingo žudynės buvo masinių prievartavimo ir žudynių epizodas, įvykdytas Japonijos karių prieš Nankingo gyventojus. Žudynės vyko vyko šešias savaites, nuo 1937 m. gruodžio 13 d. Per šias dienas Japonijos kariai žudė kinų civilius ir prievartavo moteris. Kai kurie istorikai įsitikinę, kad būtent Hirohito yra atsakingas už daugelį Japonų karo nusikaltimų. Pavyzdžiui, kad Hirohito leido naudoti nuodingąsias dujas 375 kartus per Uhanio mūšį nuo 1938 m. rugpjūčio iki spalio.

4. Chiang Kai-Shekas

Kinija

Žuvusiųjų skaičius: 10 mln.
Valdymo metai: 18 (1928-1949)
Didžiausias nusikaltimas: 228 žudynės
Režimo tipas: karinis
Mirties priežastis: inkstų nepakankamumas

Chiang Kai-Shek

Chiang Kai – Shekas (gimė 1887 m. spalio 31 d., mirė 1975 m. balandžio 5 d.) – Kinijos politikas ir kariškis, Kinijos prezidentas. Chiang atliko tūkstančių komunistų ir disidentų valymą Šanchajuje ir pradėjo didelio masto žudynes šalyje, žinomas kaip „Baltasis teroras“. Vienas iš žymiausių tų laiko Chiango pasakymų buvo, kad jis geriau per klaidą nužudytų tūkstantį nekaltų žmonių nei leistų vienam komunistui pabėgti. Kai kurie istorikai skaičiuoja, kad „Baltasis teroras“ Kinijoje nusinešė milijonus gyvybių.

3. Adolfas Hitleris

Vokietija

Žuvusiųjų skaičius: nuo 17 mln. iki 20 mln.
Valdymo metai: 11 (1934-1945)
Didžiausias nusikaltimas: Holokaustas
Režimo tipas: fašizmas
Mirties priežastis: savižudybė

Adolfas Hitleris

Adolfas Hitleris (gimė 1889 m. balandžio 20 d., mirė 1945 m. balandžio 30 d.) – vokiečių politikas, nacis, Vokietijos kancleris, Antrojo pasaulinio karo ir Holokausto kaltininkas. Hitleris kaltinamas žydų, čigonų ir kitų tautų genocidu. Jo valdymo metais nacių Vokietijoje ir jos okupuotose šalyse buvo sistemiškai žudomi politiniai priešai, psichinę negalią turintys žmonės, homoseksualai.

2. Josefas Stalinas

SSRS

Žuvusiųjų skaičius: nuo 40 mln. iki 62 mln.
Valdymo metai: 12 (1941-1953)
Didžiausias nusikaltimas: Gulago stovyklos
Režimo tipas: komunizmas
Mirties priežastis: širdies smūgis

Stalinas

Josifas Stalinas (gimė 1879 m. gruodžio 21 d. Gruzijoje, mirė 1953 m. kovo 5 d.), tikroji pavardė buvo Džiugašvilis – Tarybų sąjungos politinis veikėjas. Valdant Stalinui buvo nužudyta ir ištremta keliasdešimt milijonų žmonių. Sisteminius žudymus ir trėmimus Stalinas pradėjo dar XX a. 4 deš., kai buvo žudomi partijos bendražygiai. Tai buvo vadinama „Didžiuoju valymu“. Žmones „teisdavo“ komisijos, o pasmerkti žmogų mirties bausmei ar įkaltinti gulaguose pakakdavo vos vieno skundo, kuris nebūtinai turėjo būti pagrįstas.

1. Mao Zedongas

Kinija

Žuvusiųjų skaičius: nuo 45 mln. iki 75 mln.
Valdymo metai: 34 (1943-1976)
Didžiausias nusikaltimas: didysis Kinijos badas
Režimo tipas: komunizmas
Mirties priežastis: širdies smūgis

Mao Zedong

Mao Dzedongas (gimė 1893 m. gruodžio 26 d., mirė 1976 m. rugsėjo 9 d.) – Kinijos revoliucijos lyderis, pagrindinis kiniškojo komunizmo teoretikas. Mao valdė autoritariniais metodais, todėl tarp bendražygių atsirado besipriešinančių. Mao nesutiko net su menkiausia opozicija, todėl nemažai žmonių buvo nužudyta. Tai buvo pavadinta revoliuciniu teroro arba raudonuoju teroru. 1958 m. Mao pradėjo antrąjį penkmečio planą, pavadintą Didžiuoju šuoliu. Buvo sukurti kolektyviniai ūkiai, bet kokia privati maisto gamyba uždrausta. Žemės ūkio darbai savo poreikiui patenkinti buvo laikomi nusikaltimu, iš valstiečių buvo atimti visi gyvuliai ir įrankiai buvo perduoti kolūkiams. Daugybė žmonių ėmė badauti. Skaičiuojama, kad nuo 1959 m. iki 1962 m. nuo bado ir ligų mirė dešimtys milijonų kinų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (586)