Oslo apygardos teismas trečiadienį nusprendė, kad A. B. Breivikas, kuris beveik penkerius metus buvo laikomas izoliuotas nuo kitų kalinių, patyrė „nežmonišką“ ir jo orumą „žeminantį“ elgesį, prieštaraujantį Europos žmogaus teisių konvencijai.

Naujienų agentūrai AFP paklausus, ar po tokio teismo nuosprendžio A. B. Breiviko įkalinimo sąlygos pasikeis, Šieno kalėjimo viršininkas Ole Kristofferis Borhaugas atsakė, kad kol kas pakeitimų nenumatyta, kadangi teismo sprendimas dar neįsigaliojo.

Norvegijos valstybė dar nepranešė, ar skųs šį daugelį šokiravusį teismo sprendimą.

Teismas išaiškino, kad A. B. Breiviko „atitinkama“ izoliacija pažeidžia Europos žmogaus teisių konvencijos 3-iąjį straipsnį.

Po nuosprendžio A.B.Breiviko advokatas Oysteinas Storrvikas nedelsiant pareikalavo nutraukti jo ginamojo izoliaciją.

2012 metų rugpjūtį A. B. Breivikui buvo skirta griežčiausia Norvegijos įstatymų numatyta bausmė – 21 metai laisvės atėmimo, šis terminas gali būti pratęstas, jei kalinys pasirodys esąs pavojingas, už 77 žmonių nužudymą: aštuoni žuvo per sprogimą prie vyriausybinių pastatų komplekso Osle, ir dar 69 žmones, daugiausiai paauglius, jis nušovė Utiojos saloje, tuometės valdančiosios Darbo partijos jaunimo stovykloje.

Kalėjime A.B.Breivkui skirtos trys patalpos: vienoje jis gyvena, kitoje studijuoja, trečioje atlieka fizinius pratimus; jis gali naudotis dviem dušais, dviem televizoriais, žaidimų konsolėmis (Xbox, Playstation), rašomąja mašinėle, skaityti knygas ir laikraščius.

A. B. Breivikas teisme taip pat prašė atšaukti jam taikomus apribojimus susirašinėjimui ir lankymuisi, kad galėtų bendrauti su savo šalininkais. Tačiau tas pats teismas nutarė, kad A. B. Breiviko teisė susirašinėti, garantuojama konvencijos 8-uoju straipsniu, nebuvo pažeista.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)