Peeras Steinbrueckas ir jo socialdemokratai (SPD) ir toliau pirmauja turėdami 25 proc. paramą, o visos opozicinės partijos drauge sudėjus turi 44 proc. paramą - tiek, kiek turi A. Merkel centro dešiniųjų aljansas, rodo rugsėjo 10-16 dienomis atlikta nepriklausomo instituto "Forsa" apklausa.

Tad tik po sekmadienio rinkimų paaiškės, ar A. Merkel galės išlaikyti savo valdantįjį aljansą su Laisvųjų demokratų partija. Priešingu atveju jai tektų formuoti "didžiąją koaliciją" su socialdemokratais.

P. Steinbrueckas praėjusią savaitę sulaukė kritikos dėl žurnalo viršelio, kuriame yra įamžintas rodantis vulgarų gestą didžiuoju pirštu. Daugelis abejojo jo tinkamumu vadovauti šaliai.

Tas pašaipus P. Steinbruecko gestas buvo jo atsakas tokioms pravardėms kaip "Probleminis Peeras", kurią žiniasklaida jam davė dėl klaidų ir netaktiškų žingsnių, persekiojusių jo kampaniją.

A. Merkel konservatyvi Krikščionių demokratų sąjunga (CDU) per minėtą apklausą gavo 39 proc. paramą, tokią pačią, kaip ir prieš savaitę, o jos koalicijos jaunesnieji partneriai, verslui palankūs "laisvieji demokratai" prarado 1 proc. ir dabar turi 5 procentus.

Tuo tarpu žalieji, kuriuos socialdemokratai pirmiausia rinktųsi į koalicijos partnerius, turi tuos pačius 9 procentus.

Opozicinė kraštutinių kairiųjų partija "Die Linke", su kuria socialdemokratai jau atsisakė bendradarbiauti federalinėje vyriausybėje, turi stabilią 10 proc. paramą.

Neseniai atsiradusi, prieš eurą nusistačiusi partija AfD turi 3 proc. paramą - mažiau nei 5 proc. "slenkstis", kurį reikia peržengti norint gauti vietų parlamente. Tiek pat apklaustųjų parėmė "interneto laisvės" partiją "Piratai".

Tačiau "Forsa" vadovas Manfredas Guellneris sakė, kad AfD šalininkų tikriausiai yra daugiau, nes dėl jų padėties visuomenės pakraštyje apklausos metu jiems galėjo būti nepakankamai atstovaujama.

A. Merkel tebėra populiariausia Vokietijos politikė - už tai, kad jos vadovaujama šalis sėkmingai išlaviravo per euro zonos skolų krizę.

"Nors (konservatorių) Sąjungai truputį trūksta iki 40 proc. ribos, dauguma vokiečių nori, kad ji valdytų ir toliau", - sakoma "Forsa" pranešime.

"Jeigu jie galėtų rinkti ją tiesiogiai, 53 proc. (vokiečių) pasirinktų CDU - vienu proc. daugiau nei praėjusią savaitę. 26 proc. kancleriu pasirinktų SPD kandidatą Peerą Steinbruecką", - nurodoma pranešime.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)