Vienas aršiausių prezidento Vladimiro Putino kritikų, atliekantis 25 metų laisvės atėmimo bausmę, praėjusią savaitę buvo nuvežtas į ligoninę, jo advokatams buvo uždrausta su juo pasimatyti, tai kėlė baimę dėl jo sveikatos.

Disidentas serga nervų liga, kuri, pasak jo, yra dviejų Rusijos saugumo tarnybų bandymų jį nunuodyti padarinys. Būgštaujama, kad kalėjime, kur jis laikomas atšiauriomis sąlygomis, o medicininė priežiūra ribota, jo sveikata pablogėjo.

„Šiandien, 2024 m. liepos 10 d., po daugybės bandymų V. Kara-Murzos advokatas Omske Sergejus Safronovas sugebėjo aplankyti savo ginamąjį“ kalėjimo ligoninėje, trečiadienį sakė disidento advokatas Vadimas Prochorovas. „V. Kara-Murzos sveikata šiuo metu yra gana stabili“, – paskelbė jis socialiniame tinkle „Facebook“.

Anksčiau trečiadienį Kremlius pareiškė negalintis kištis į bylą. Didžiosios Britanijos vyriausybė paragino nedelsiant jį paleisti. 42 metų V. Kara-Murza turi Rusijos ir Didžiosios Britanijos pilietybę. „Deja, mes neturime galimybės stebėti šios situacijos“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. Tik vėliau advokatai pranešė, kad jiems buvo leista su juo susitikti.

2015 ir 2017 m. V. Kara-Murza sunkiai sirgo po Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) surengtų jo nuodijimų. Tai patvirtino ir tiriamoji naujienų agentūra „Bellingcat“, paskelbusi įrodymų, siejančių FST su nuodijimais. Jo šeima ir advokatai nuogąstavo dėl jo sveikatos, kai šešias dienas neturėjo su juo jokio ryšio. Antradienio vakarą V. Prochorovas sakė, kad yra „pavojus jo gyvybei“, ir baiminosi, kad „jo būklė pablogėjo“.

Susirūpinimas dėl įkalintų opozicijos veikėjų likimo sustiprėjo po staigios ir vis dar nepaaiškintos Aleksejaus Navalno mirties Arkties kalėjime vasario mėnesį.

Trečiadienį Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Davidas Lammy paragino nedelsiant paleisti V. Kara-Murzą. „Vladimiras yra laikomas kalėjime pasibaisėtinomis sąlygomis už drąsą sakyti tiesą“ apie Rusijos karinį puolimą Ukrainoje, sakė britų ministras.

V. Kara-Murza buvo suimtas 2022 m. balandį, o vėliau nuteistas kalėti 25 metus – tai viena griežčiausių bausmių, kada nors skirtų Kremliaus oponentui. Jis viešai kritikavo Rusijos karinius veiksmus Ukrainoje ir agitavo už griežtas Vakarų sankcijas Maskvai.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją