Talibanas savo pranešime rašo „vykdysiantis didelio masto atakas prieš priešo pozicijas visoje šalyje“, per operaciją „Omari“, kurios pavadinimas susijęs su šio judėjimo įkūrėju velioniu mula Omaru, apie kurio mirtį buvo paskelbta praeitais metais.

Kasmet rengiamas pavasarinis puolimas paprastai žymi „kovų sezono“ pradžią, tačiau šią žiemą pertrauka buvo trumpesnė ir talibai tęsė kovas su vyriausybinėmis pajėgomis, nors ir ne taip intensyviai.

Pareiškime žadamos „kankinystės siekio ir taktinės atakos priešo bastionų atžvilgiu“. Tai užuomina apie mirtininkų atakas – strategiją, kurią Talibanas seniai taiko savo priešams, afganų policijai ir armijai, kurias laiko Vakarų „marionetėmis“.

Pirmadienį 12 armijos naujokų žuvo per tokią ataką šalies rytuose.

Islamistai, kurių sukilimas tęsiasi nuo pat 2001-ųjų, kai jie buvo nušalinti nuo valdžios, taip pat pažadėjo išpuolius prieš 13 tūkst. NATO karių, šiuo metu dislokuotų šalyje, oficialiai – su mokomąja ir patariamąja misija, kuri buvo pradėta 2014-aisiais užbaigus jų kovinę misiją.

„Pasitelkiant tokią daugiaaspektę strategiją viliamasi, kad užsienio priešas bus demoralizuotas ir priverstas išsikraustyti iš šalies“, – pareiškė Talibanas.

Visų užsienio pajėgų išvedimą Talibanas yra paskelbęs išankstine sąlyga tiesioginių taikos derybų su Kabulu atnaujinimui. Tokios derybos prasidėjo pernai vasarą Pakistane, bet staiga nutrūko paaiškėjus, kad mula Omaras jau dveji metai kaip yra miręs.

Reaguodamas į šį paskelbimą, Gynybos ministerijos atstovas Dawlatas Waziri sakė: „Talibanas apie savo puolimą skelbia kiekvienais metais, tai dalis jų propagandos, kuri mums neturi reikšmės“.

„Dabar, kai Talibanas atmetė taikos derybas, mes esame pasirengę atsakyti į karą karu“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)