Liberalių pažiūrų parlamentarei Valerie Hayer (priklauso frakcijai „Atnaujinkime Europą“) sakant kalbą, rumunė pradėjo šaukti, kai V. Hayer paminėjo teisės į abortą užtikrinimą.

D. Iovanovici-Sosoaca sušuko: „Štai žinutė nuo Rumunijos – jūs žudote žmones.“

Kelis kartus posėdžio metu ji pertraukė kalbėtojus.

R. Metsola paprašė D. Iovanovici-Sosoacos nešaukti ir pasišalinti iš salės. Kilus sumaiščiai, įsikišo ir apsauga, ji išlydėjo politikę.

Skandalinga Rumunijos politikė išvaryta iš Europos Parlamento posėdžio

EP koridoriuose D. Iovanovici-Sosoaca žurnalistams sakė, kad Briuselis yra „šėtono namai“. „Šėtono namai yra čia, Briuselyje“, – pareiškė ji po to, kai buvo išvaryta iš EP posėdžio.

Anksčiau D. Iovanovici-Sosoaca reporteriams sakė, kad atsives kunigą, – jis pašventins EP ir iš jo išvarys „velnius“. Moters teigimu, ją išvydusi R. Metsola pabalo. D. Iovanovici-Sosoaca taip pat pasisako prieš pagalbą Ukrainai ir teigia, kad dėl kariaujančiai šaliai teikiamos paramos Rumunija tapo skurdesnė.

Šią savaitę įvykusio balsavimo metu EP pirmininkui išrinkti, kuris buvo tiesiogiai transliuojamas feisbuke, D. Iovanovici-Sosoaca parodė, kaip išbraukia R. Metsolos ir oponentės Irene Montero pavardes ir savo balsavimo biuletenyje užrašo žodžius „NIEKADA UŽ UKRAINĄ, NIEKADA UŽ LGBT, NIEKADA UŽ ES DIKTATŪRĄ“. Nepaisant tokių pastangų, R. Metsola buvo perrinkta antrai kadencijai didele balsų dauguma.

Skandalinga Rumunijos politikė išvaryta iš Europos Parlamento posėdžio

Trečiadienį EP pasakytoje pirmojoje kalboje D. Iovanovici-Sosoaca, kritikuojama dėl ryšių su Maskva, apkaltino ES sužlugdžius Rumuniją teikiant pagalbą Ukrainai ir paragino nutraukti ginklų tiekimą Kyjivui.

„Jūs sunaikinote Rumuniją, visi keliai sugriauti, rumunai nuskurdę [dėl] nesibaigiančios pagalbos Ukrainai“, – pareiškė ji ir pridūrė, kad aptarė karo užbaigimą su Maskva, nes Rusija yra „vienintelė šalis, norinti kalbėtis apie taiką“.

Balsavimas dėl Ursulos von der Leyen

Europos Parlamentas ketvirtadienį balsuos, ar skirti dar vienai kadencijai Europos Komisijos (EK) pirmininkės poste Ursulą von der Leyen.

Siekdama užsitikrinti 361 reikalingą balsą, ji sakė kalbą EP nariams.

Ursula von der Leyen, be kita ko, sukritikavo Vengrijos premjero Viktoro Orbano diplomatinę kelionę į Maskvą aptarti karo Ukrainoje užbaigimo būdus kaip „pataikavimo misiją“.

„Ši vadinamoji taikos misija buvo ne kas kita, kaip pataikavimo misija“, – kreipdamasi į EP sakė ji.

„Rusija tikisi, kad Europa ir Vakarai atlėgs, o kai kas Europoje tai ir daro“, – kalbėjo U. von der Leyen. Ji parlamente siekė užsitikrinti palaikymą antrai penkerių metų kadencijai EK pirmininkės poste.

V. Orbanas, kurį ji apibūdino tik kaip „Europos Sąjungos ministrą pirmininką“, liepos 5 d. nuvyko pasimatyti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Jo vizitas buvo surengtas likus dviem dienoms iki to, kai nuo Rusijos raketų Ukrainoje nukentėjo vaikų ligoninė.

„Šis smūgis nebuvo klaida. Tai buvo šiurpinanti Kremliaus žinutė mums visiems“, – tikino U. von der Leyen.

V. Orbano vizitas Maskvoje sukėlė didelį ES pyktį. Vengrija šiuo metu rotacijos tvarka pirmininkauja blokui. Kai kurie lyderiai ir pareigūnai akcentavo, kad V. Orbanas savo kelionės metu neatstovavo ES.

Savarankiška diplomatinė iniciatyva paaštrino ES tvyrančią įtampą dėl Vengrijos, jai skirtos bloko lėšos jau prieš tai buvo įšaldytos dėl įtariamų demokratinių bei teisinės valstybės principų pažeidimų.

U. von der Leyen šią savaitę nurodė aukščiausiems ES pareigūnams nedalyvauti susitikimuose, kuriuos Vengrija turėtų surengti kaip bloko pirmininkė, ir siųsti tik žemesnio rango valstybės tarnautojus.

Ketvirtadienį parlamente ji atmetė V. Orbano iškeltą tikslą kartu su V. Putinu ieškoti būdų, kaip užtikrinti taiką Ukrainoje.

„Niekas nenori taikos labiau nei Ukrainos žmonės – teisingos ir ilgalaikės taikos laisvoje ir nepriklausomoje šalyje. Europa palaikys Ukrainą tiek, kiek reikės“, – pabrėžė U. von der Leyen.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)