Osama bin Ladenas nenorėjo, kad prie „al Qaeados“ tinklo prisišlietų Somalio islamistų grupuotė „al Shabab“. Viename laiške, kuris buvo rastas Abotabade po jo žūties 2011 metais, O. bin Ladenas kritikavo Somalio grupuotės lyderius, jog jie taiko pernelyg griežtas bausmes tiems nariams, „kurių prasižengimai yra nevienareikšmiški“.

Naujasis „al Qaedos“ lyderis Aymanas al Zawahiri mažiau suka galvą dėl „al Shabab“ ydų. Nepraėjus nė metams po O. bin Ladeno mirties, A. al Zawahiri priėmė „al Shabab“ į „al Qaedos“ glėbį.

„Jis manė, kad tai praplės grupuotės ribas“, - sakė buvęs „al Qaedos“ ir Talibano stebėjimo komandos Jungtinėse Tautose koordinatorius Richardas Barnettas.

„Al Shabab“ prijungimas liudija naują „al Qaedos“ vadovybės stilių. A. al Zawahiri bei jo bendrai yra nuolaidesni - ir ambicingesni savo užmojais - už savo pirmtakus.

„Jie suteikė sau veiklos teisę“, - sakė Danielis Greenas iš Vašingtono Artimųjų Rytų politikos instituto.

Buvusi australų federalinės policijos žvalgybos analitikė Leah Farrell sakė: „Jei sudėsite visus padalinius ir atšakas, tuomet „al Qaeda“ tampa didesnė nei kada nors anksčiau“.

Priežastis priimti naujus narius yra paprasta. „Senoji „al Qaeda“ – A. al Zawahiri ir jo bendrai – pastaraisiais metais nesurengė nė vienos stambesnės atakos prieš vakariečius“, - teigė ji.

Taigi „al Qaedos“ lyderiai griebiasi naujų priemonių, kad išliktų pasaulio scenoje, ir ne taip griežtai vertina kandidatus į savo gretas.

Matuojant krauju, toks sprendimas pasiteisino. Rugsėjo 21 dieną „al Shabab“ surengė prekybos centro „Westgate“ Nairobyje užpuolimą, nužudydama daugiau kaip 60 žmonių.

Brutalus atakos pobūdis užtikrino, kad „al Qaedos“ pavadinimas bent kurį laiką figūruos naujienų pranešimuose.

Tuo tarpu kita su „al Qaeda“ siejama grupuotė perėmė vieno miesto Sirijos pasienyje kontrolę. Jos lyderiai nėra vieninteliai, trokštantys veikti po „al Qaedos“ vėliava.

Kovotojai Indonezijoje ir kitose šalyse taip pat stengiasi atkreipti A. al Zawahiri dėmesį . „Jie mojuoja savo rankelėmis ir šaukia: „Prašau, ar galėtume prisijungti?“, - sakė L. Farrell.

Kovotojai trokšta prisijungti, nes žino, kad priklausomybė „al Qaedai“ transformuos jų organizaciją.

„Ką duoda šis pavadinimas? Velniškai daug“, - sako R. Barnettas.

Daugeliui kovotojų „al Qaedos“ pavadinimas siejasi su „grynumo“ jausmu, aiškina jis. „Tai reiškia, kad tu nesi sugadintas ir kad esi negailestingas“. Tačiau narystė šiame klube turi ir neigiamų aspektų.

„Tu įgauni daug pasitikėjimo gatvėje, tačiau tuo pačiu žinai, kad su paskyrimu veikiausiai ateis tavo gyvenimo galas“, - sakė D. Greenas.

Pakistane per pastaruosius devynerius metus per nepilotuojamų orlaivių atakas nukauta daugiau kaip 1 600 kovotojų, rodo analitikos centro „New America Foundation“ Vašingtone ataskaita.

Per nepilotuojamų orlaivių antskrydžius žuvo daugelis aukštų „al Qaedos“ lyderių. Sušvelninus narystės standartus ir vienoje 2011 metų Baltųjų rūmų ataskaitoje pasitelkus palyginus platų „al Qaedos“ apibrėžimą, ši grupuotė dabar yra tapusi didesnė negu kada nors anksčiau.

Be „al Qaedos“ šerdies, kurią sudaro A. al Zawahiri ir jo bendrai, organizacijai priklauso būrys padalinių, viename rugsėjo dokumente aiškino Katherine Zimmerman iš Amerikos įmonių instituto.

Tarp šių padalinių yra „Al Qaeda Irake“, „Al Qaeda islamo Magrebe (Šiaurės Afrikoje)“ bei „Al Qaeda“ Arabijos pusiasalyje“, taip pat „al-Shabab“.

Be to, „al-Qaeda“ turi šalininkų, kurie formaliai nepriklauso šiai organizacijai.

„Visame pasaulyje yra daugiau kaip 100 tūkst. partizanų, kurie prisideda prie „al Qaedos“ siekių ir pritaria jos ideologijai“, - rašė Nomanas Benotmanas ir Jonathanas Russellas rugsėjo dokumente fondui „Quilliam Foundation“, Londone įsikūrusiam analitikos centrui, analizuojančiam kovos su ekstremizmu metodus.

Nors A. al Zawahiri palengvino sąlygas kovotojų grupuotėms tapti „al Qaedos“ įgaliotinėmis, norint prisijungti prie šio tinklo vis dar reikia nemažai laiko – mažiausiai vienerių metų, aiškino L. Farrell.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)