Į atsargą išėjęs armijos vadas priesaiką davė per iškilmingą ceremoniją Konstituciniame Teisme, kurią tiesiogiai transliavo televizija.

Prezidentu jis tapo beveik metai po to, kai nušalino M.Mursi ir pradėjo griežtas priemones prieš jo šalininkus.

Vėliau prezidentūroje inauguracijos proga buvo surengtas priėmimas, kuriame dalyvavo palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas), Persijos įlankos regiono arabų karališkųjų šeimų atstovai ir Afrikos valstybių lyderiai.

Sekmadienis prezidento inauguracijos proga buvo paskelbtas valstybine švente, o visame Kaire buvo dislokuoti policininkai ir kariai.

Iškilminga ceremonija vyko raudonu kilimu išklotoje salėje su Egipto vėliavomis, dalyvavo visas premjero Ibrahimo Mahlabo ministrų kabinetas, taip pat A.F.al Sissi žmona bei vaikai.

A.F.al Sissi į salę įžengė drauge su beveik metus dirbusiu laikinuoju prezidentu Adly Mansouru, kuris dabar grįš į savo postą – Aukščiausiojo Konstitucinio Teismo pirmininko.

Prie pastato, kurio išorė primena senovės Egipto šventyklas, buvo susirinkę šimtai A.F.al Sissi šalininkų, kurie mojavo Egipto vėliavomis ir laikė plakatus su naujojo prezidento atvaizdu. Taip pat matėsi armijos pikapai su kulkosvaidžiais, virš galvų skraidė sraigtasparniai.

A.F.al Sissi į ceremoniją atvyko sraigtasparniu.

A.F.al Sisi gegužės 26-28 dienomis vykusius rinkimus laimėjo surinkęs 96,9 proc. balsų – sutriuškinęs savo vienintelį varžovą, kairiųjų lyderį Hamdeeną Sabbahi. Rinkėjų aktyvumas buvo 47,5 procento.

Rinkimai buvo paskelbti nesuklastotais, bet juos temdė ypatingos priemonės, kurių, norėdama užtikrinti balsavimą, ėmėsi valdžia, pavyzdžiui, grasinimas skirti baudas tiems, kas liks namuose, balsavimo pratęsimas vienai papildomai dienai, antros dienos paskelbimas nedarbo diena, leidimas nemokamai važiuoti traukiniais ir autobusais, siekiant paskatinti rinkėjus nuvykti į savo rajonus ir atiduoti balsus.

A.F.al Sissi tapo aštuntuoju Egipto prezidentu po monarchijos nuvertimo 1953-iaisiais. Išskyrus M.Mursi ir du civilius žmones, kurie šias pareigas ėjo laikinai, visi Egipto prezidentai buvo iš ginkluotųjų pajėgų.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)