Kaip rašo independent.co.uk, CŽV remia Nacionalinę mokslų akademiją (NMA), kuri aiškinsis, ar įmanoma pasitelkus geoinžinieriją (apibrėžiamą kaip didelio masto kišimasį į Žemės klimato sistemą), sustabdyti klimato pokyčius.

Kaip teigia NMA, bus tiriami keli geoinžinierijos metodai – saulės spinduliuotės kontrolės, anglies dvideginio šalinimo ir kt.

Tyrimo tikslas – įvertinti galimą minėtų metodų įtaką aplinkai, ekonomikai ir nacionaliniam saugumui.

Saulės spinduliuotės kontrolė – teorinė geoinžinerijos atšaka, kurios esmė – atspindėti saulės šviesą, siekiant užkirsti kelią infraraudoniesiems spinduliams ir nebeleisti didėti oro temperatūrai.

Pranešama, kad projektas atsieis 630 tūkst. JAV dolerių (1,6 mln. Lt), šias išlaidas NMA dalinsis su CŽV, Nacionaline vandenynų ir atmosferos administracija bei NASA.

NMA atstovo spaudai teigimu, interneto svetainėje tarp rėmėjų minima „JAV žvalgybos bendruomenė“ yra CŽV.

Sklando gandai, kad JAV nuo seno bando kontroliuoti orą, pavyzdžiui, „suardyti“ debesis, kaip buvo daroma per Vietnamo karą.

Taip pat plačiai rašyta, kad prieš 2008 m. olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją Kinijoje dirbtinai sklaidė debesis, kad virš stadiono nelytų.

Neseniai nuskambėjo nepatvirtintų pranešimų, kad pražūtingus tornadus Oklahomoje ir uraganą Sandy neva sukėlė JAV, naudodamasi Aliaskoje įrengtu elektromagnetiniu bangų siųstuvų kompleksu (HAARP).

CŽV atstovas spaudai nesutiko komentuoti NMA tyrimo, tik pasakė: „Natūralu, kad agentūra bendradarbiautų su mokslininkais tokiu klausimu kaip klimato pokyčiai, siekdama geriau suprasti šį fenomeną ir jo poveikį nacionaliniam saugumui.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)