Kinija praktiškai kasdien palaiko karinį buvimą aplink demokratiškai valdomą Taivaną, kurį Pekinas laiko savo teritorijos dalimi.

„Nuo 8.20 val. (vietos, 3.20 val. Lietuvos laiku) iš eilės pastebėjome iš viso 23 orlaivius... įskaitant 16, kurie kirto vidurio liniją“, – nurodė gynybos ministerija, omenyje turėdama liniją, dalinančią Taivano sąsiaurį, kuris skiria salą nuo Kinijos.

Ministerijos pareiškime, kuris buvo išplatintas 10.40 val. vietos laiku, pažymima, kad tarp šių orlaivių buvo naikintuvų, transportinių lėktuvų ir dronų.

Apie tai pranešta po to, kai Kinija per 24 val. laikotarpį, kuris baigėsi antradienį 6 val., į teritoriją aplink Taivaną, anot Taipėjaus, pasiuntė 19 orlaivių, aštuonis karinio jūrų laivyno laivus ir keturis pakrančių apsaugos laivus.

Įtampa sąsiauryje padidėjo po to, kai gegužės 20 d. buvo inauguruotas naujasis Taivano prezidentas Lai Ching-te. Kinija pareiškė, kad jo inauguracinė kalba, kurioje jis pažadėjo ginti Taivano demokratiją ir laisvę, prilygsta „Taivano nepriklausomybės išpažinčiai“.

Po trijų dienų Pekinas aplink Taivaną pradėjo karines pratybas, per kurias apsupo salą karo lėktuvais ir laivais. Tai esą buvo „bausmė“ už „separatistinius veiksmus“.

Kinija yra pareiškusi, kad niekada neatsisakys galimybės panaudoti jėgą, jog į savo rankas perimtų Taivano kontrolę.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją