Nė kiek neperdedant galima tvirtinti, kad praeitą ketvirtadienį, kai baigėsi JAV prezidento J. Bideno ir numanomo jo varžovo D. Trumpo debatai, liberaliai nusiteikęs šalies kontingentas puolė į neviltį.

Ištisą vakarą J. Bidenas kalbėjo nerišliai, mėgino formuluoti sakinius, kurie vis viena neįgaudavo jokios prasmės. Socialinių tinklų auditorija juokavo, kad į pagalbą galėtų suskubti viceprezidentė Kamala Harris, o apskritai debatai žmonėms priminė šeimynykščių barnį.

Potencialūs kandidatai, kuriais buvo siūloma pakeisti J. Bideną, iš karto po debatų užtikrintai pareiškė palaikantys prezidentą.

Cathryn Cluver

J. Bidenas dėl prasto pasirodymo kaltino nuovargį, kurį sukėlė varginanti kelionė, todėl visi šiek tiek nusiramino.

„Nors tuoj po debatų partijoje įsivyravo nervinga atmosfera, per pastarąsias porą dienų demokratai atgavo pasitikėjimą“, – sakė DW kalbinta politologė Cathryn Cluver Ashbrook, atstovaujanti Vokietijos Bertelsmanno fondui.

„Be to, potencialūs kandidatai, kuriais buvo siūloma pakeisti J. Bideną, iš karto po debatų užtikrintai pareiškė palaikantys prezidentą“, – pridūrė ji.

Demokratams atstovaujantis Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas – vienas iš tų, kurio kandidatūra buvo paminėta, – MSNBC televizijos kanalo eteryje pasakė: „Negalima nusigręžti [nuo savo kandidato] po vieno pasirodymo. Kokia gi partija taip elgiasi?“

Gavinas Newsomas

Vis dėlto ne visi Demokratų partijos nariai atrodė nusiteikę pritarti tokiai nuomonei. Atstovų Rūmų narys iš Teksaso Lloydas Doggettas antradienį paragino J. Bideną trauktis. Jis tapo pirmuoju Kongrese posėdžiaujančiu demokratu, išreiškusiu tokią poziciją.

„Pripažindamas, kad, priešingai nei D. Trumpas, prezidentas J. Bidenas pirmiausia jaučia atsakomybę šaliai, o ne rūpinasi savimi, tikiuosi, kad jis priims skausmingą ir sunkų sprendimą pasitraukti. Reikšdamas pagarbą raginu jį tai padaryti“, – citavo L. Doggetto žodžius naujienų agentūra „The Associated Press“.

Kokia tikimybė, kad Bidenas pasitrauks?

L. Doggettas nėra daug lemiantis veikėjas, bet po praėjusį ketvirtadienį vykusių debatų nerimas, kylantis dėl garbaus J. Bideno amžiaus, tikrai sustiprėjo.

Keisti kandidatą, juolab einantį prezidento pareigas, be to, išties vėlyvu etapu, būtų labai neįprasta. Vis dėlto toks sprendimas – įmanomas.

Žinau, kad nesu jaunuolis, tačiau suprantu, kaip reikia dirbti šitą darbą... Lygiai kaip milijonai amerikiečių, žinau ir tai, kad kad tave nugriauna, privalai atsistoti.

Joe Bidenas

„Jei kandidatą tektų keisti tokiu metu, geriausia būtų, kad jis pats pasitrauktų. Tai būtų paprasčiausia“, – sakė Amerikos universiteto Komunikacijos mokyklos Vašingtone docentas Filippo Trevisanas.

F. Trevisanas taip pat nurodė nemanąs, jog J. Bidenas, visą brandų gyvenimą paskyręs politiko karjerai, atsisakys galimybės laimėti antrąją kadenciją Baltuosiuose rūmuose.

„Kas nors galėtų pasikeisti nebent kitą savaitę, kai bus įvertinti apklausų rezultatai. Tačiau kol kas, sprendžiant iš [J. Bideno] ir jo kampanijos komandos pasisakymų, manau, pasitraukimas mažai tikėtinas“, – sakė F. Trevisanas.

Demokratų partijos vadovybė parinks kandidatą, kuris, jos manymu, turėtų daugiausia šansų laimėti prezidento rinkimus, ir pabandytų įtikinti delegatus jį ar ją palaikyti.

Pirmadienį J. Bideno kampanija išleido reklaminį klipą, kuriame J. Bidenas, kreipdamasis į žmones, sako: „Žinau, kad nesu jaunuolis, tačiau suprantu, kaip reikia dirbti šitą darbą... Lygiai kaip milijonai amerikiečių, žinau ir tai, kad kad tave nugriauna, privalai atsistoti.“

Kas nutiktų, jeigu Bidenas visgi pasitrauktų iš rinkimų kovos?

Pirminiuose rinkimuose Demokratų ir Respublikonų partijų šalininkai atiduoda savo balsus už asmenį, kurį norėtų matyti kaip savo politinės jėgos kandidatą prezidento rinkimuose. Tas, kas laimi konkrečioje valstijoje (o tokių iš viso penkiasdešimt), gauna visų valstijos delegatų paramą. Per rugpjūtį vyksiančią Demokratų nacionalinę konvenciją delegatai ir nuspręs, kas taps partijos kandidatu kovoje dėl Baltųjų rūmų. Didžioji jų dalis reiškia paramą būtent J. Bidenui. Nors teisiškai ir nėra įsipareigoję balsuoti būtent už jį, tačiau, laikantis JAV pirminių rinkimų tvarkos, iš jų tikimasi būtent tokio sprendimo.

Jeigu J. Bidenas pasitrauks, jie „bus laisvi rinktis, ką tinkami“, sako F. Trevisanas: „Galės balsuoti už ką panorėję“.

Tai bus vadinama atvirąją konvencija, delegatai balsuos pagal savo sąžinę. Demokratų partijos vadovybė parinks kandidatą, kuris, jos manymu, turėtų daugiausia šansų laimėti prezidento rinkimus, ir pabandytų įtikinti delegatus jį ar ją palaikyti.

„Sakyčiau, kad tokiu atveju pirmumo teisę turėtų Kamala Harris“, – iš karto po pirmųjų debatų pareiškė rinkimų analitikas iš Virdžinijos universiteto Politikos centro J. Milesas Colemanas.

Kamala Harris

F. Trevisanas mano, kad K. Harris pasirinkimas tokiu atveju nebūtų pats geriausias sprendimas: „Ji pernelyg susijusi su Bideno prezidentavimu, tai negeras dalykas. Ir jos reitingas labai panašus į dabartinio prezidento“.

Jeigu prezidentas nebegali vykdyti savo pareigų, pavyzdžiui, dėl sveikatos problemų, jo vietą iki naujų rinkimų užima viceprezidentas. Tik, jeigu prieš Konvenciją J. Bidenas nuspręstų trauktis iš rinkimų kovos, K. Harris jo vietos iškart neužimtų.

Kas galėtų pakeisti Bideną: Harris, Newsomas, Whitmer

Diskusijos, kas galėtų užimti J. Bideno vietą kovoje dėl prezidento posto, itin suaktyvėjo po pirmųjų debatų; šiame kontekste linksniuojamos net kelios pavardės.

Be jau minėtosios viceprezidentės K. Harris ekspertai kalba ir apie Kalifornijos gubernatorių Gaviną Newsomą bei Mičigano gubernatorę Gretchen Whitmer. Pastaroji pirmą kartą gubernatore išrinkta 2018 metais, o 2022 metais perrinkta.

Gretchen Whitmer

Perrinkimą ekspertai įvardijo kaip didžiulę sėkmę – 2022 metais, valdant J. Bidenui, vyko vidurio kadencijos rinkimai. Įprastai jų metu valdančiosios partijos atstovams pelnyti rinkėjų prielankumą būna gana sunku. O štai G. Whitmer pavyko būti perrinktai antrajai kadencijai, be to, žymiai geresniu, nei tikėtasi, rezultatu. Ir tai dar ne viskas: Mičigano valstija nėra viena iš tų, kaip, pavyzdžiui, Kalifornija ar Niujorkas, kur Demokratų partijai tradiciškai sekasi.

Kaip ir kiti įtakingiausi demokratai, G. Whitmer po debatų viešai palaikė J. Bideną, savo paskyroje tinkle X rašė, kad „privalome perrinkti Joe Bideną ir Kamalą Harris“.

Nancy Pelosi iš Kalifornijos, dvi kadencijas dirbusi Atstovų rūmų pirmininke ir itin gerbiama Demokratų partijos narė, paragino tiek J. Bideną, tiek D. Trumpą pasitikrinti fizinę sveikatą ir proto aštrumą. Kaip rašė AP, politikė taip pat akcentavo, kad būtent J. Bidenas „puikiai išmano dabartines problemas ir žino, kas pastatyta ant kortos“.

Ar gali naujas kandidatas būti pasirinktas prieš Bideno valią?

Kas laukia, jeigu J. Bidenas nepanors trauktis, o Demokratai konvencijoje rugpjūtį vis tiek norės iškelti kitą kandidatą?

„Taip nenutiks. Nebent būtų pakeistas Demokratų partijos statutas“, – paaiškina Cluveris Ashbrookas iš „Bertelsmann Foundation“. Kaip ten bebūtų, Jungtinėse Valstijose „per pirminius rinkimus Joe Bidenas gavo 99 proc. delegatų palaikymą. Delegatų balsavimo ignoravimas reikštų bandymą apeiti demokratinį procesą. Šalis ir taip išgyvena šalies demokratijai grėsmingą laikotarpį, todėl Demokratų partijoje tikrai niekas nesiruošia to daryti“.

Jeigu J. Bidenas iš rinkimų kovos pasitrauktų dar vėliau, pavyzdžiui, jau po Konvencijos dėl sveikatos problemų, delegatai balsuoti dėl naujo kandidato negalėtų. Tokiu atveju rinktųsi Demokratų nacionalinis komitetas, jis ir spręstų, kokį kandidatą pasirinks partija – jeigu taip nutiktų, į diskusijas dėl JAV demokratijos būklės būtų šliūkštelėta dar daugiau žibalo.