"Šiaurės Korėja įvykdė tris branduolinius bandymus, tačiau vis dar abejotina, ar Šiaurės Korėja pasigamino mažą, lengvą kovinę galvutę, kuri galėtų būti pritvirtinta prie raketos", - ministerijos atstovas Kim Min-seokas (Kim Minsokas) sakė žurnalistams.

Tačiau jis pridūrė, jog Šiaurės Korėja "juda link to etapo", kai pajėgs pasigaminti pakankamai mažų branduolinių užtaisų, kuriais galėtų apginkluoti raketas.

Šis pareigūno komentaras buvo reakcija į JAV Gynybos žvalgybos agentūros (DIA) ataskaitą, kurioje sakoma, jog Pchenjanas gali būti pajėgus paleisti raketą su branduoline kovine galvute, tačiau ji būtų nepatikima.

Šis nerimą keliantis įvertinimas, atskleistas vieno JAV įstatymų leidėjo per Kongreso komiteto posėdį, buvo paskelbtas tuo metu, kai Korėjos pusiasalyje labai padidėjo įtampą, laukiant tikėtino Pchenjano raketos bandymo ateinančiomis dienomis.

Per trumpą spaudos konferenciją Kim Min-seokas pažymėjo, kad pastarosiomis dienomis nepastebėta jokio nerimą keliančio Šiaurės Korėjos pajėgų koncentravimo arba judėjimo.

"Didelių pokyčių nėra", - sakė jis.

JAV pasitaisė: netikslu teigti, kad Pchenjanas turi raketų su branduoliniais užtaisais

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį tvirtino, kad Šiaurės Korėja neturi branduoliniais užtaisais apginkluotų raketų, o pareigūnai stengėsi nesureikšminti nutekintos žvalgybos ataskaitos, perspėjančios, kad Pchenjanui tikriausiai pavyko pasigaminti atominę kovinę galvutę, kurią galėtų nešti balistinė raketa.

Pentagono atstovas George'as Little'as sakė, jog "būtų netikslu teigti, jog Šiaurės Korėjos režimas visiškai išbandė, išvystė arba pademonstravo branduolinius pajėgumus, apie kokius yra kalbama" toje žvalgybos ataskaitoje.

Šis pranešimas buvo paskelbtas po to, kai vienas įstatymų leidėjas anksčiau ketvirtadienį Kongreso posėdyje perskaitė išvadas, pateiktas Gynybos žvalgybos agentūros (DIA) ataskaitoje, kurios tikriausiai gali būti laikomos signalu apie pasikeitusį Vašingtono požiūrį į Šiaurės Korėjos branduolinę programą.

DIA įvertinime sakoma, kad JAV analitikai "vidutiniškai įsitikinę, jog Šiaurė šiuo metu turi branduolinių ginklų, kuriuos būtų galima skraidinti balistinėmis raketomis", tačiau tokių ginklų patikimumas esantis "menkas".

Ši žvalgybos ataskaita buvo pirmasis atvejis, kai JAV vyriausybė užsiminė, jog Šiaurės Korėjai po daug metų trukusių pastangų galėjo pasisekti pasigaminti pakankamai mažų branduolinių užtaisų, kad juos būtų galima skraidinti raketomis.

Gynybos sekretorius Chuckas Hagelis ir JAV kariuomenės vadas generolas Martinas Dempsey  atrodė netikėtai užklupti, kai minėtos ataskaitos išvados buvo atskleistos per Atstovų rūmų ginkluotųjų tarnybų komiteto posėdį.

Po šio posėdžio administracijos pareigūnai skubėjo paaiškinti faktą, kuris, regis, atskleidžia pasikeitusį vyriausybės požiūrį į Šiaurės Korėjos keliamą grėsmę.

Vienas aukštas JAV pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP, kad administracija nepakeitė savo įvertinimo, jog Pchenjanas dar nėra pajėgus apginkluoti balistinių raketų branduolinėmis galvutėmis.

"Šiaurės korėjiečiai niekada nepademonstravo tokių pajėgumų, ir mes netikime, kad jie tai pajėgūs padaryti dabar", - sakė pareigūnas.

B.Obama sako Šiaurės Korėjai atsisakyti karingos prieigos

Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama  ketvirtadienį paragino Šiaurės Korėją atsisakyti savo "karingos prieigos", o JAV pareigūnai stengėsi sumenkinti nutekėjusią žvalgybos ataskaitą, kuri rodytų, kad Pchenjanas gali paleisti raketą su branduoline galvute.

Šis nerimą keliantis Šiaurės Korėjos branduolinių pajėgumų įvertinimas, kurį per Kongreso svarstymus pateikė vienas jo narys, pasirodė tokiu metu, kai įtampą Korėjos pusiasalyje dar labiau padidino numatomas Pchenjano raketos paleidimas artimiausiomis dienomis.

Gruodžio mėnesį įvykdytas Šiaurės Korėjos raketos paleidimas ir vasario mėnesį įvykdytas jos branduolinis bandymas, drauge su dėl to įvestomis Jungtinių Tautų (JT) sankcijomis, yra pagrindinės kilusios krizės priežastys. Jai kilus Pchenjanas grasino branduoliniais smūgiais Jungtinėms Valstijoms ir jų sąjungininkėms.

Kalbėdamas Baltuosiuose rūmuose, B.Obama sakė, jog "niekas nenori matyti konflikto" su Šiaurės Korėja, bet pabrėžė, kad JAV yra pasirengusios imtis "visų būtinų žingsnių savo žmonėms apsaugoti" ir sąjungininkams regione apginti.

"Mes abu sutariame, kad dabar laikas Šiaurės Korėjai atsisakyti tokios karingos prieigos, kurios ji laikėsi", - sakė B.Obama, po derybų Ovaliniame kabinete pasirodęs drauge su JT generaliniu sekretoriumi Ban Ki-moonu.

"Šiaurės Korėjai, kaip ir kiekvienai kitai pasaulio šaliai, svarbu laikytis pagrindinių taisyklių ir normų", - pažymėjo JAV prezidentas.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)