V. Putinas į Šiaurės Korėją atvyko antradienį, ir tai buvo pirmasis jo vizitas šioje šalyje per 24 metus. Ryšiai tarp šių šalių sustiprėjo po to, kai 2022 metų vasario 24 dieną V. Putinas pradėjo invaziją į kaimyninę Ukrainą.

Trečiadienį abi šalys pasirašė naują strateginės partnerystės susitarimą, kuriame numatoma, jog karo atveju abi šalys pasitelks visas turimas priemones, kad nedelsiant suteiktų karinę pagalbą. Kim Jong Unas pasveikino šį susitarimą kaip „stipriausią visų laikų sutartį“, kada nors pasirašytą tarp Pchenjano ir Maskvos, o V. Putinas sakė, kad jame numatyta „abipusė pagalba agresijos prieš kurią nors šalį atveju“.

Abu lyderiai įteikė vienas kitam gausybę dovanų, o Kim Jong Unas asmeniškai apdovanojo V. Putiną Kim Il Sungo ordinu – aukščiausiu Šiaurės Korėjos valstybiniu apdovanojimu, pranešė oficialioji Pchenjano Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Apdovanojimas V. Putinui buvo įteiktas kaip „mūsų vyriausybės ir tautos begalinės pagarbos ir pasitikėjimo ženklas tam, kuris ypatingai prisidėjo prie abiejų šalių santykių plėtojimo“, teigė KCNA.

Reaguodama į šią žinią, fondo „Liberty Ukraine“ viena iš įkūrėjų Tonia Levčuk socialiniame tinkle X pajuokavo: „Aukščiausio lygio „bromanas“ tarp Maskvos ir Pchenjano!“ („Bromanu“ anglų kalboje vadinami itin artimi, bet ne seksualinio pobūdžio ryšiai tarp dviejų vyrų, – red. past.)

Kiti sureagavo į Kim Jung Uno V. Putinui padovanotą dovaną – V. Putino portretą juodame fone, kuriame matyti Kremlius, Maskvos Šv. Bazilijaus soboras ir fejerverkai, rašo „Newsweek“.

„Ar Kim Jong Unas padovanojo V. Putinui antkapį? O gal tai paveikslas? Sunku suprasti“, – rašė buvęs Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Geraščenka.

Kitam X vartotojui ši dovana sukėlė panašių asociacijų: „Viską suprantu, bet kodėl Unas įteikė V. Putinui antkapį?“

„Po velnių, Kimas padovanojo Putinui Putino portretą, kuris tikrąja to žodžio prasme primena veidrodį, su kuriuo nuolat konsultuojasi blogio karalius iš pirmosios „Šreko“ dalies (Putino atveju, matyt, tai nėra toli nuo tiesos – jis pats sau yra geriausias patarėjas)“, – X parašė rusų žurnalistas Ilja Šepelinas.

Kiti šaipėsi iš nuotraukos, kurioje Kim Jong Unas ir V. Putinas važiuoja per Pchenjaną „Mercedes-Benz“ automobiliu.

„Ši nuotrauka viską pasako. Jie demonstruoja priešiškumą JAV ir Vakarams, važinėdami Vokietijoje pagamintu „Mercedes“, – rašė Andrejus Kozyrevas, nuo 1990 iki 1996 metų ėjęs Rusijos užsienio reikalų ministro pareigas. – Jie yra atsilikę piktadariai, besinaudojantys Vakarų valios trūkumu blokuoti dvejopos paskirties technikos eksportą į jų šalis ir pristatyti aukštųjų technologijų ginklus [Ukrainai]“.

Rusijos analitikas, Čikagos universiteto ekonomikos profesorius Konstantinas Soninas socialiniame tinkle X pažymėjo „neįsivaizduojantis Rusijos ateityje, kurioje tai nebūtų itin gėdinga nuotrauka“.

„V. Putinas savo burbule veikiausiai nesuvokia, kaip jis atrodo, maldaudamas absurdiškai beviltiško režimo karinės pagalbos prieš Ukrainą“, – pridūrė K. Soninas.

„Šiek tiek juokinga, ar ne?“ – apie tą pačią nuotrauką sakė Ukrainos diplomatas Oleksandras Ščerba, 2014 – 2021 metais dirbęs Ukrainos ambasadoriumi Austrijoje.

Kai kurie X vartotojai Kim Jong Uno ir V. Putino nuotrauką iš šios savaitės susitikimo suskubo lyginti su memais, kuriuose buvo užfiksuota V. Putino kūno kalba, 2020 metais Rusijos Sočio mieste klausantis Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos kalbėjimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)