Prieš tai ryte jau buvo evakuotos penkios gyvenvietės netoli Atėnų bei dvi ligoninės Pentelyje, esančiame už 15 km į šiaurės rytus nuo sostinės. Dar devynios gyvenvietės evakuotos sekmadienį, įskaitant istorinį Maratono miestą. Tenykštis meras Stergiosas Tsirkasas kalbėjo apie „biblinio masto katastrofą“.

Televizijos stoties ERT teigimu, 30 km pločio ir iki 25 metrų aukščio ugnies siena plinta Atėnų kryptimi. Ugniagesiai visą naktį į pirmadienį kovojo su liepsnomis, „tačiau, nepaisant antžmogiškų pastangų, gaisras greitai išplito“, sakė ugniagesių atstovas Vassilisas Vathrakogiannisas. Su ugnimi kovoja daugiau kaip 670 ugniagesių su 183 gaisriniais automobiliais bei 32 lėktuvais ir sraigtasparniais.

Gesindami liepsnas nukentėjo du ugniagesiai. 13 žmonių dėl kvėpavimo problemų paguldyti į ligonines. Nėščios moterys ir silpnos sveikatos žmonės paraginti vengti buvimo lauke.

Miškų gaisrai Graikijoje

Ugniagesiai iš visos Graikijos atvyko į šiaurę nuo Atėnų padėti vietos pajėgoms.

„Gaisras yra nekontroliuojamas ir itin agresyvus. Jis nuolat keičia savo kryptį, ir tai kelia problemų tiek sausumos, tiek oro pajėgoms“, – kaip skelbia BBC, sako ugniagesiai.

Pasak jų, tikslas – kuo labiau apriboti gaisrus, kad būtų galima geriau kontroliuoti padėtį ir užtikrinti, kad niekam nekiltų pavojus.

„Visas mūsų miestas yra apimtas liepsnų ir išgyvena sunkius laikus“, – teigė istorinio Graikijos miesto Maratono meras Stergios Tsirkas.

Septyni tūkstančiai šio miesto gyventojų perkeliami į saugias vietas, kai ugnis pradėjo artintis prie Atėnų, esančių vos už 40 km į pietryčius.

Mieste buvo evakuotos mažiausiai dvi ligoninės, o liepsnos sudegino daug mūrinių namų, nurodo naujienų agentūra AFP.

„Mus ištiko biblinė katastrofa“, – Graikijos televizijos kanalui „Skai“ sakė S. Tsirkas.

Miškų gaisrai Graikijoje

Šiuo metu gaisrai artėja prie šiaurinių Atėnų pakraščių.

Pasak ugniagesių, šiuo metu suvaldyti gaisrų neįmanoma dėl stipraus vėjo, kurio stiprumas siekia 7–8 balus pagal Boforto skalę.

Liepsnos sudegino daug namų ir turto – gyventojai skundžiasi, kad šiuo metu yra bejėgiai.

Kaip skelbia BBC, Atėnuose tvyro degėsių kvapas – lauke šiuo metu itin karšta, o dangus nuo dūmų yra užtemęs.

Gaisrai išplito į Pentelikono kalną, ir aplinkinių vietovių gyventojai iš numerio 112 gavo pranešimus, kad būtų pasirengę evakuotis.

Miškų gaisrai Graikijoje

Prieš kurį laiką buvo išsiųstas pranešimas Nea Pentelio gyventojams evakuotis link Chalandrio. Šiuo metu Atikoje yra daug gaisrų židinių, o vėjo gūsiai išlieka stiprūs.

Oro temperatūra didžiojoje Graikijos dalyje išlieka aukštesnė už vidutinę, o Atėnuose bent kelias šios savaitės dienas maksimali temperatūra priartės prie 40 laipsnių karščio pagal Celcijų.

Didžiojoje Graikijos dalyje dėl itin didelės kaitros antradienio popietei buvo paskelbtas geltonas įspėjimas.

Tačiau daugiausia rūpesčių ugniagesiams kelia vėjas. Dėl žemo slėgio į rytus nuo Graikijos ir aukšto slėgio į vakarus susidaro kanalas stipresniems vėjams, kurie traukia per visą Graikiją.

Graikija prašo ES pagalbos

Europos Sąjunga pirmadienį paskelbė, kad keturios valstybės išsiųs savo ugniagesių į Graikiją, paprašiusią pagalbos kovojant su milžinišku Atėnų prieigose liepsnojančiu miškų gaisru.

„Graikijos valdžios prašymu buvo paleistas ES civilinės apsaugos mechanizmas“, – pranešė ES atstovas Balazsas Ujvari’is, pridurdamas, kad ugniagesių ir kitų priemonių išsiųs Italija, Prancūzija, Čekija ir Rumunija.

Prancūzija į pagalbą su siaučiančiais miškų gaisrais kovojančiai Graikijai siunčia 180 ugniagesių, 55 gaisrinių automobilių ir sraigtasparnį, pirmadienį pranešė vidaus ministras Geraldas Darmaninas.

G. Darmanino teigimu, pastiprinimas iš Prancūzijos išvyks vėliau šį pirmadienį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją