„Nesu patenkintas savo darbu ir gailiuosi, kad man nepavyko pateisinti lūkesčių“, – sekmadienio vakarą socialiniame tinkle „X“ pareiškė nuosaikių pažiūrų politikas. M. J. Zarifas užsiminė, kad tokį sprendimą priėmė dėl ministrų, atrinktų eiti pareigas naujajame M. Pezeshkiano kabinete. Anot M. J. Zarifo, mažiausiai septyni iš 19 nominuotų ministrų nebuvo pirmasis jo pasirinkimas.

M. J. Zarifo pasitraukimas žymi jau antrą krizę, su kuria M. Pezeshkianas susidūrė nuo tada, kai liepos pabaigoje pradėjo eiti pareigas. Prieš tai Teherane buvo nukautas palestiniečių smogikų grupuotės „Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh.

M. J. Zarifas buvo M. Pezeshkiano dešinioji ranka prezidento rinkimų kampanijos metu ir dėl savo populiarumo taip pat atliko svarbų vaidmenį užtikrinant M. Pezeshkiano pergalę. Po rinkimų M. J. Zarifas ir ekspertų grupė turėjo sudaryti kandidatų į vyriausybės postus, kurie įgyvendintų pažadėtas reformas, sąrašą.

Sekmadienį M. Pezeshkianas pristatė sąrašą, kuris, pasak stebėtojų, neatitinka planų ir pažadų įgyvendinti reformas. Stebėtojai mano, kad Irano griežtosios linijos konservatyvi frakcija primetė kai kuriuos ministrus M. Pezeshkianui.

M. J. Zarifas taip pat buvo viena iš pagrindinių figūrų siekiant įgyvendinti naują M. Pezeshkiano užsienio politiką.

M. J. Zarifas 2013-2021 m. buvo vyriausiasis šalies diplomatas ir 2015-aisiais, būdamas Irano derybininkų komandos vadovu, užbaigė tarptautinį branduolinį susitarimą su šešiomis didžiosiomis valstybėmis.

Pasitelkdamas jį ir naują diplomatų komandą, M. Pezeshkianas tikėjosi atnaujinti branduolines derybas, kad būtų galima atšaukti sankcijas, paralyžiuojančias Irano ekonomiką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją