Apie jo ketinimus pasitraukti iš ministro pirmininko posto buvo praneša 2011 m. lapkričio 7 d., jau kitą dieną atsistatydino Graikijos vyriausybė.

Savo kreipimęsi per Graikijos televiziją G. Papandreou pareiškė, kad politiniai šalies lyderiai susitarė dėl koalicinės vyriausybės sudėties. Kas užims premjero postą šioje vyriausybėje, jis nepatikslino.

Anksčiau „Reuters“ šaltiniai politiniuose Graikijos sluoksniuose tvirtino, kad naujuoju šalies premjeru taps parlamento pirmininkas Filippos Petsalnikos.

"Norėčiau palinkėti geriausios sėkmės naujajam ministrui pirmininkui ir, žinoma, naujajai vyriausybei. Aš būsiu šalia ir iš visų jėgų juos palaikysiu", - kalbėjo G.Papandrėjas kreipdamasis į tautą prieš susitikimą su prezidentu.

Graikija įgyvendins ES finansinės pagalbos planą ir darys viską, kad išliktų euro zonoje, pridūrė jis.

Kiek anksčiau šaltiniai dviejose didžiosiose partijose sakė, jog partijų lyderiai nusprendė, kad naujajai koalicinei vyriausybei vadovaus graikų parlamento pirmininkas Philippos Petsalnikos, jeigu nebus paskutinės minutės pakeitimų.

"Ši diena istorinė; tikra tai, kad kelios politinės jėgos sugeba bendradarbiauti", - sakė G.Papandrėjas vėliau prezidentui Carolos Papoulias prieš susitikimą su kitomis partijomis, kad užbaigtų naujos vyriausybės sudarymą.

"Atskleistas naujas puslapis mūsų šalies istorijoje", - pažymėjo jis.

K.Papoulias pakvietė susitikti G.Papandreou, opozicijos vadovą ir konservatyvios Naujosios demokratijos partijos lyderį Antonisd Samaras bei nedidelės tautininkų partijos "Laos" lyderį George Karatzaferis ir tartis dėl vyriausybės.

Dar dvi partijos Graikijos parlamente - KKE komunistai ir "Syeriza" kairuoliai - atsisakė dalyvauti derybose; anot jų, naujoji vyriausybė nieko nepakeis griežto taupymo politikoje artimiausius dvejus metus, griežtai prižiūrint Briuseliui ir TVF.

Parlamento pirmininkas taps nauju Graikijos ministru pirmininku

Graikijos ministras pirmininkas G. Papandreou trečiadienį pranešė, kad atsistatydins, bet neatskleidė, kas užims jo postą. Partijų šaltiniai informavo, kad politikos lyderiai nusprendė premjeru paskirti parlamento pirmininką.

Kairiųjų ir dešiniųjų partijos sutarė, kad ministru pirmininku turėtų tapti socialistų partijos narys Philippos Petsalnikos. Anksčiau buvo siūloma premjeru išrinkti buvusį Europos centrinio banko vadovo pavaduotoją Lucas Papademos.

Savo kalboje per televiziją G. Papandreu pareiškė naujajam vyriausybės vadovui linkįs visokeriopos sėkmės. Tačiau savo įpėdinio, kuris vadovaus būsimai pereinamojo laikotarpio vyriausybei, jis neįvardijo.

Apie tai informavo partijų šaltiniai. Jie sakė, kad premjeru taps 60-metis F. Petsalnikos. Jis kartu su G. Papandreou tėvu, kuris buvo pirmasis Graikijos socialistų ministras pirmininkas, įkūrė PASOK partiją.

Vis dėlto šaltinis apie PASOK ir opozicinės konservatorių Naujosios demokratijos partijos diskusijas sakė, kad "sutarėme dėl F. Petsalninkos, bet po ministro pirmininko susitikimo su prezidentu tai gali pasikeisti".

Ankstesni pranešimai buvo skuboti ir partijos dar ilgai derėjosi dėl naujo ministro pirmininko kandidatūros.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją