Praėjusią savaitę mirė Magomedas Chandajevas, 61-erių metų amžiaus Rusijos gynybos ministerijos pareigūnas, ir 52-ejų metų amžiaus verslininkas Igoris Kotelnikovas. Tai naujausios Rusijoje žinomų asmenų mirtys.

Paslaptingų mirčių virtinė prasidėjo Vladimirui Putinui užpuolus Ukrainą 2022-ųjų vasarį.

Rusijos žmogaus teisių tarybos narė Eva Merkačeva liepos 12 d. „Moskovskij Komsomolec“ paskelbtame straipsnyje rašė, kad I. Kotelnikovas mirė Maskvoje esančiame tardymo izoliatoriuje liepos 8 d., pasijutęs prastai. Jis buvo apkaltintas aukšto rango Rusijos gynybos ministerijos pareigūnų papirkinėjimu.

Jo mirties priežastis išlieka neaiški, bet E. Merkačeva pridūrė, jog Rusijos žmogaus teisių aktyvistai sako, kad kameroje, kurioje buvo kalinamas verslininkas, paprastai laikoma per daug žmonių.

Kameros yra „mažos, jose karšta šiltu oru, šalta žiemą. Be to, kai kurie sulaikytieji verčiami sėdėti visą dieną, – teigė E. Merkačeva. – Jiems nepavyko jo išgelbėti. 52-ejų metų amžiaus vyras mirė, jam sustojo širdis.“

„Telegram“ kanale VČK-OGPU, neva gaunančiame informacijos iš Rusijos saugumo tarnybų, skelbiama, kad Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) tyrėjai tikėjosi išgauti iš I. Kotelnikovo parodymų prieš buvusį Rusijos gynybos viceministrą Timurą Ivanovą, kuris buvo sulaikytas balandžio mėnesį dėl kaltinimų korupcija.

Kaip balandžio 23 d. pranešė Rusijos tyrimų komitetas, T. Ivanovas įtariamas kyšių ėmimu. Rusijos gynybos viceministro pareigas jis ėjo nuo 2016-ųjų gegužės. Jis buvo atsakingas už turto valdymą, ministerijos infrastruktūros statybas, medicinos paslaugų teikimą Rusijos kariuomenei ir karių apgyvendinimą.

VČK-OGPU rašoma, kad FSB darbuotojai ne kartą lankėsi pas I. Kotelnikovą ir „vertė jį pripažinti kaltę, liudyti prieš Timūrą Ivanovą ir keletą kitų Gynybos ministerijos pareigūnų“.

„Bet Kotelnikovas nesutiko. Tada tardymo izoliatoriaus administracija pradėjo jį spausti. Jis buvo uždarytas į vienutę, kur jam sušlubavo sveikata. Po dviejų dienų gydytojai padarė išvadą, kad Kotelnikovo negalima laikyti vienutėje dėl lėtinių ligų“, – teigiama „Telegram“ kanale. Kitą rytą jis buvo rastas negyvas. „Newsweek“ nepavyko nepriklausomai patvirtinti šios informacijos.

Skaičiuojant nuo balandžio mėnesio, buvo suimta keletas aukšto rango karininkų, o vietoje S. Šoigu, vadovavusio Gynybos ministerijai 12 metų, netikėtai buvo paskirtas naujas ministras.

Rusijos valstybinės naujienų agentūros apie M. Chandajevo mirtį pranešė liepos 9 d. Nuo 2023 m. birželio mėnesio jis ėjo Gynybos ministerijos Valstybinės ekspertizės skyriaus vadovo pareigas. Nei mirties priežastis, nei vieta nebuvo nurodyta.

Rusijos laikraštis „Kommersant“ rašė, kad M. Chandajevas buvo tiesioginis T. Ivanovo pavaldinys. Nepriklausomas Rusijos naujienų portalas „The Moscow Times“ skelbė, kad nėra aišku, ar M. Chandajevas liudijo T. Ivanovo byloje.

Kremliui artimi šaltiniai „The Moscow Times“ pranešė, kad neseniai pradėtą Gynybos ministerijos „valymą“ V. Putino įsakymu vykdo FSB.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)