F. W. Steinmeieris sausį kadenciją baigsiantį J. Bideną pavadino „demokratijos švyturiu“. Šiuo apdovanojimu įvertinta „dešimtmečius trukusi J. Bideno aistra transatlantiniam aljansui“, sakė jis. Vokietijos vadovas „istorine sėkme“ pavadino tai, kad Rusijai užpuolus Ukrainą JAV prezidentu buvo J. Bidenas.

GERMANY USA DIPLOMACY

Pradžioje buvo planuota, kad J. Bidenas kelias dienas viešės Vokietijoje praėjusią savaitę. Čia turėjo vykti ir Ukrainos kontaktinės grupės viršūnių susitikimas. Tačiau dėl uragano „Milton“ JAV lyderio vizitas buvo atidėtas ir sutrumpintas.

F. W. Steinmeieris per J. Bideno pagerbimo ceremoniją sakė, kad jam vadovaujant „transatlantinis aljansas tapo stipresnis, o mūsų partnerystė glaudesnė nei kada nors anksčiau“. Vokietijai draugystė su JAV esą tebėra „gyvybiškai svarbi“ – „tiek dėl mūsų saugumo, tiek dėl mūsų demokratijos“.

GERMANY USA DIPLOMACY

Turėdamas omenyje Rusijos karą Ukrainoje, F. W. Steinmeieris sakė, kad NATO yra „stipresnė ir vieningesnė nei kada nors anksčiau“. „Už tai ypatingai esame dėkingi jūsų lyderystei“, – gyrė jis J. Bideną. Pastarieji metai esą parodė, kad NATO yra „nepakeičiamas aljansas“.

J. Bidenas Berlyne dar susitiks su federaliniu kancleriu Olafu Scholzu. Taip pat numatytas keturšalis J. Bideno, O. Scholzo, Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono ir britų premjero Keiro Starmerio susitikimas.

O. Scholzas: NATO remia Ukrainą, bet neturi tapti karo šalimi

Scholzas: NATO remia Ukrainą, bet neturi tapti karo šalimi

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas penktadienį pareiškė, kad NATO karinis aljansas privalo ir toliau remti Rusijos invaziją atremiančią Ukrainą, bet neturi tiesiogiai įsitraukti į konfliktą.

Kalbėdamas žurnalistams su viešinčiu JAV prezidentu Joe Bidenu, O. Scholzas sakė: „Mes palaikome Ukrainą kiek tik galime ir tuo pačiu metu užtikriname, kad NATO netaptų karo šalimi, kad šis karas neperaugtų į dar didesnę katastrofą“.

Pirmiau planuotą J. Bideno apsilankymą Vokietijoje dėl uragano „Milton“ teko savaitei atidėti. Praėjusią savaitę J. Bidenas turėjo dalyvauti JAV karinėje bazėje Vokietijos Ramštaino mieste vykusiame viršūnių susitikime Ukrainos klausimams aptarti.

Dabartinis J. Bideno kelionės maršrutas bus trumpesnis nei tas, kuris buvo numatytas atidėtojo vizito metu: JAV prezidentas Berlyne praleis vos 19 valandų.

Šis J. Bideno vizitas surengtas besibaigiant jo prezidentavimui ir iki prasidedant lapkričio 5 d. įvyksiantiems naujo JAV prezidento rinkimams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją