Šio pareiškimo galutinė versija bus paskelbta vėliau antradienį 3-ajame NSS susitikime, kuriame dalyvauja daugiau nei 50 šalių lyderiai.

Jo juodraštyje sakoma, kad šalys ragina „kurti ir palaikyti stiprią branduolinio saugumo kultūrą, taip pat veiksmingai kovoti su branduoliniu terorizmu ir kitomis kriminalinėmis grėsmėmis“.

Analitikai antradienį sakė naujienų agentūrai AFP, kad šio viršūnių susitikimo baigiamojo pranešimo galutinis tekstas „tikriausiai bus netgi dar labiau praskiestas, radus realų bendrą mažiausią vardiklį“.

Dvi dienas Hagoje vyksiantis viršūnių susitikimas yra rengiamas kas dvejus metus, o šis forumas buvo įkurtas JAV prezidento Baracko Obamos iniciatyva.

Jo dalyviai siekia susitarti dėl priemonių, turinčių užkirsti kelią teroristams įgyti branduolinių medžiagų, iš kurių galėtų pasigaminti branduolinę bombą arba „purvinąją bombą“.

NSS baigiamojo pranešimo projekte sakoma, kas Tarptautinei atominės energetikos agentūrai (TATENA) tenka ypatingas vaidmuo pastangose užtikrinti, kad civilinės branduolinės medžiagos nepatektų į netinkamas rankas.

„Patvirtiname TATENA esminę atsakomybę ir centrinį vaidmenį, – rašoma dokumente. – Sveikiname padidėjusią branduolinio saugumo svarbą agentūros darbe ir jos vadovaujantį vaidmenį koordinuojant tarptautinių organizacijų bei kitų tarptautinių iniciatyvų veiksmus.“

Šiame pareiškime šalys raginamos ratifikuoti TATENA išleistas rekomendacijas dėl branduolinių medžiagų pagrobimo, diversijų, neteisėto pasinaudojimo arba neteisėto perdavimo prevencijos, taip pat tokių atvejų išaiškinimo ir reagavimo.

„TATENA vaidmuo bus gyvybiškai svarbus daug ateinančių metų“, – sakoma dokumente.

Jame taip pat pabrėžiama būtinybė kurti „sustiprintą ir visapusišką tarptautinę branduolinio saugumo architektūrą, sudarytą iš teisinių instrumentų, tarptautinių organizacijų bei iniciatyvų“, taip pat „tarptautiniu mastu priimtų rekomendacijų bei geros praktikos“.

NSS susitikimų organizatorės – Pietų Korėja, Nyderlandai ir Jungtinės Valstijos – taip pat pageidauja apjungti TATENA patvirtintas branduolinio saugumo geros praktikos rekomendacijas į bendrą paketą, kurį galėtų pasirašyti šio forumo narės.

Tačiau tas pasiūlymas konkrečiai neminimas baigiamojo dokumento juodraštyje.

Pasaulio lyderiai paskelbs „pabrėžiantys, kad gyvybiškai svarbu naudoti visas mums prieinamas priemones, kad nustatytume branduolinių medžiagų laikymo vietą ir saugumą“, užtikrinant veiksmingą eksporto kontrolę ir pasitelkiant teisėsaugą „reguliuoti branduolinių medžiagų perdavimus bei užkirsti kelią neteisėtiems perdavimams“.

Dokumente sakoma, kad per pastaruosius ketverius metus buvo pasiekta „reikšminga pažanga“, siekiant užtikrinti smarkiai prisodrinto urano (HEU) ir plutonio atsargų saugumą.

Šios medžiagos gali būti naudojamos branduoliniams užtaisams gaminti.

„Be to, nemažas kiekis HEU buvo paverstas mažai prisodrintu uranu (LEU)“, kuris gali būti naudojamas kaip branduolinių jėgainių kuras, sakoma pranešime.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją