K. Petkovas sakė, kad neeilinėje vyriausybės sesijoje bus patvirtintas gynybos ministro Stefano Janevo atsistatydinimas. „Nė vienas mano gynybos ministras negali vartoti žodžio „operacija“ vietoj žodžio „karas“, – pridūrė jis.

Apie atleidimą pranešama praėjus kelioms dienoms, kai S. Janevas, laikomas artimu Bulgarijos prorusiškam prezidentui Rumenui Radevui, interviu televizijai ir vėlesniame įraše feisbuke nepavadino konflikto Ukrainoje „karu“. Vietoj to jis pareiškė, kad naudosis Vladimiro Putino terminais „karinė operacija“ ir „karinė intervencija“, Rusijos prezidento pavartotais praėjusį ketvirtadienį paskelbiant plataus masto invaziją į vakarinę Rusijos kaimynę.

Nors ir pasmerkė Rusijos veiksmus kaip „visiškai nepriimtinus“, kaip „nepriimtiną agresiją“, S. Janevo pareiškimas sukėlė pasipiktinimą, socialiniuose tinkluose išplatinta peticija, raginanti jį atleisti. Vyriausybė turėtų paskirti naują gynybos ministrą vėliau pirmadienį, o parlamentas tai patvirtins per neeilinę sesiją antradienį.

ES ir NATO narė Bulgarija palaikė glaudžius kultūrinius ir istorinius ryšius su Rusija ir yra beveik visiškai energetiškai priklausoma nuo Rusijos nuo pat 1989 m., kai šalyje žlugo komunizmas. Sofija, Ukrainoje turinti 200 tūkst. mažumą, uždarė Rusijos lėktuvams savo oro erdvę ir stengiasi evakuoti savo piliečius, taip pat žadėdama humanitarinę ir „karinę-logistinę“ pagalbą Kijevui, nors detalių nepateikė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją