Nedidelė populistinė ITN partija, kuriai prieš savaitę prezidentas Rumenas Radevas pavedė sudaryti naują vyriausybę, pirmadienį prarado šį mandatą. Per derybas su kitomis partijomis jai nepavyko įtikinti 121 iš 240 įstatymų leidėjų pritarti vyriausybės sudarymui.

Dabar rudenį šalyje turės būti surengti dar vieni rinkimai. Tai bus jau septintieji nuo 2020 m. balandžio parlamento rinkimai Europos Sąjungos narėje.

„Nesėkmingų rinkimų spiralė ir toliau sukasi“, – skundėsi valstybės vadovas R. Radevas. Dabar jis privalo nustatyti rinkimų datą ir paskirti laikinąjį vyriausybės vadovą iš siauro aukšto rango pareigūnų rato. Tada šis asmuo sudarys laikiną kabinetą.

Po 2024 m. birželio 9 d. įvykusių pirmalaikių parlamento rinkimų juos laimėjusios provakarietiškos centro dešiniųjų partijos „Gerb-SDS“ iškeltam kandidatui į premjerus Rossenui Zhelyaskovui nepavyko per balsavimą užsitikrinti daugumos parlamente. Provakarietiškas liberalų ir konservatorių aljansas PP-DB taip pat grąžino iš R. Radevo gautą mandatą - lygiai taip pat, kaip dabar padarė ITN.

Neseniai Bulgarijoje atlikta apklausa parodė, kad dar vieni nauji rinkimai, greičiausiai spalį, nepakeis dabartinės padėties susiskaldžiusiame parlamente. Rinkėjų aktyvumas taip pat gali būti toks pats mažas, kaip ir per pastaruosius rinkimus birželio 9 dieną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją