Jis paskelbė norį išlaikyti tradicijas, tačiau kartu būti XXI amžiaus karaliumi, praneša agentūra AFP.

"Žmonės galės į mane kreiptis, kaip norės, kaip jiems bus patogiau", - kalbėjo Willemas Alexanderis, sėdėdamas greta savo žmonos Maximos. Jo motina karalienė Beatričė mėgo kreipinį "didenybe".

Kronprincas balandžio 30-ąją pakeis Beatričę karaliaus soste. Karalienės pirmagimis, kuriam balandžio 27-ąją sueis 46-eri, bus pirmasis Nyderlandų karalius per daugiau nei 100 metų. 75-erių Beatričė sausio pabaigoje paskelbė, kad po 33 soste praleistų metų atsistatydina.

Willemas Alexanderis sakė, kad būdamas karaliumi sieks išlaikyti 200 metų monarchijos tradiciją. Tačiau jis sutiktų ir su parlamento sprendimu skirti jam vien reprezentacinį vaidmenį. "Tai man visiškai ne problema. (...) Ir jei tam bus reikalingas mano parašas, aš pasirašysiu", - patikino princas. Šiuo metu Nyderlanduose daug diskutuojama dėl monarcho metinės algos, kuri siekia 850 000 eurų.

"Aš visų pirma būsiu tradicinis karalius, remsiuosi savo pirmtakų, siekusių tautos tęstinumo ir stabilumo, tradicija, - kalbėjo Willemas Alexanderis. Tačiau noriu būti ir XXI amžiaus karalius, kuris vienija visuomenę, jai atstovauja ir ją drąsina".

Iš Argentinos kilusios būsimos karalienės Maximos žurnalistai teiravosi, ką ji mananti apie tai, kad į karūnavimo ceremoniją nepakviestas jos tėvas. Jorge Zorreguieta karinės diktatūros valdymo metais aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje buvo Argentinos žemės ūkio ministras. Dėl to jis nedalyvavo ir savo dukters vestuvėse.

Maxima sakė, kad sprendimą nekviesti savo tėvo ji priėmusi kartu su šeima. "Tai bus konstitucinis renginys, kurio metu mano vyras bus karūnuotas karaliumi. Ir mano tėvui nedera jame dalyvauti, jei yra ginčytinų klausimų", - sakė ji. "Tačiau jis liks mano tėvas, ir mes ir toliau mėgausimės asmeniniais momentais", - pridūrė princesė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)