Rugsėjo mėn. viduryje pasienio kontrolės punkte „Pletenevka“ lankėsi DW korespondentė. Ji konstatavo, kad viena iš pagrindinių gynybos stiprinimo darbų Charkove ir Charkovo srityje varomųjų jėgų – tai visuomeninių organizacijų aktyvistai.

Patikros punkte „Pletnevka“ kasami apkasai

Ukrainos pasienio patikros punktas „Pletnevka“ nuo vieno iš Charkovo srities rajoninių centrų – Volčiansko – nutolęs penkis kilometrus, o vos už dviejų kilometrų – Rusijos pasienio kontrolės punktas „Šebekino“ Belgorodo srityje.

Šiuo metu šalia pasienio kontrolės punkto Ukrainos pusėje savanoriai kasa apkasus, stato barikadas ir ugnies pozicijas, rašo rus.DELFI.ee. Daugelis savanorių – tai Charkovo gyventojai. Jie, kaip DW papasakojo vietos visuomeninės organizacijos „Gromadska varta“ atstovas Dmitrijus Makoveckis, atsiliepė į socialiniuose tinkluose paskelbtą raginimą dalyvauti atliekant pasienio stiprinimo darbus.

Socialiniuose tinkluose buvo renkami pinigai kastuvų, pirštinių, instrumentų įsigijimui ir autobusų nuomai.

„Pasieniečiai mums išdavė ekskavatorių, su juo dirbti lengviau. Idealiu atveju čia reikėtų galingesnio ekskavatoriaus – žemkasės, kuri per dieną gali atlikti darbus, kuriuos padarome per savaitę, tačiau jos nuoma kainuoja daug. Mes neturime tokių resursų“, - pasakojo D. Makoveckis.

Pusę metų sustiprintu režimu

Pasienio kontrolės punktas „Pletenevka“ perėjo prie sustiprinto sienos apsaugos režimo beveik prieš pusę metų. Pasieniečiai nuo to laiko taip pat vykdo fortifikacinių konstrukcijų statybų darbus.

„Savanoriai, žinoma, dirba pagal mūsų planą, juos prižiūri mūsų inžinieriai. Tai, ką šie vaikinai padaro per vieną dieną, darytume savaitę. Esame jiems už tai labai dėkingi“, - patikino pirmasis Ukrainos sienos apsaugos tarnybos Volčiansko skyriaus vadovo pavaduotojas Sergejus Kolesničenka.

Anot jo, Rusijos patikros punkte „Šebekino“ jaučiamas šioks toks nerimas dėl savanorių atvykimo į pasienio ruožą su kastuvais ir patriotine ukrainietiška muzika.

„Informavome juo dėl vykdomų inžinerinių darbų, situacija rami“, - patikino S. Kolesničenka.

Charkovo gyventojams iš Volčiansko padėti atvykęs buvęs Rusijos ypatingų situacijų ministerijos pareigūnas 63-ejų Nikolajus Grigorjevas mano, kad šis pasienio ruožas – vienas problemiškiausių.

„Iš Volčiansko kasti apkasus atvyko tik šeši asmenys. Tai charakterizuoja miestą, kurio meras, deputatai ir dauguma gyventojų pastaruosiuose prezidentiniuose rinkimuose balsavo už Regionų partijos atstovą. Jie – senosios Janukovyčiaus valdžios šalininkai“, - sakė N. Grigorjevas.

Charkovo savigyna

80 kilometrų atstumu nuo patikros punkto „Pletenevka“ Charkovo centrinėse aikštėse jau mėnesį vyksta Atviro informacinio ir psichologinio gyventojų parengimo galimiems kariniams veiksmams užsiėmimai.

„Kiekvienas turi surinkti „pavojaus lagaminėlį“: dokumentus, maisto, vandens ir vaistų atsargas“. Geriausia slėptis ne metro, o slėptuvėje nuo bombų. Nepamirškite pasiimti nuo blusų apsaugančias priemones, nes jų ten daug“, - miesto gyventojams pasakojo Charkovo Desantininkų sąjungos administratorė Tatjana Riabokon.

Kiekvieną savaitgalį šiuos užsiėmimus lanko keli šimtai Charkovo gyventojų. Jiems rodoma, kaip elgtis su ginklais, neperšaunama liemene, kaip padėti sužeistiesiems, gyventojai gali užsiregistruoti į įvairius mokamus ir nemokamus„išgyvenimo kursus“ ir net į partizanų dalinius.

„Kursantais gali tapti tiek vyrai, tiek ir moterys. Jie galės vykdyti diversinę partizaninę veiklą miesto teritorijoje. Treneriai – „Antiteroristinės operacijos“ kovotojai. Mūsų partizanai taip pat galės suteikti pagalbą gyventojams, jei per apšaudymą kiltų panika“, - patikino viena iš formuojamo partizanų bataliono „Schidnyj korpus“ instruktorių.

Prie šio bataliono nori prisijungti ir 22-ejų Jaroslavas. Jis papasakojo, kad negalėjo atlikti karinės tarnybos dėl sveikatos būklės, tačiau dabar dėl susiklosčiusios situacijos šalyje jis nori įgyti įgūdžius, kurie padėtų jam apsiginti

Nori taikos – ruoškis karui?

Remiantis valdžios pranešimais, pasirengimas Charkovo srities gynybai vyksta jau seniai. Valdininkai pasakoja, kad šią sritį patikimai saugo blokavimo postai, kariai stato gynybines konstrukcijas, o kariniai komisariatai renka savanorius tam atvejui, jei mieste vyktų kovos.

Charkovo srities administracijos atstovai žada informuoti gyventojus apie slėptuves nuo bombų ir garantuoti prieigą prie jų.

Tačiau savanorė Oksana Marčuk įsitikinusi, kad to nepakanka. Kartu su kitomis aktyvistėmis ji kelias savaites reikalavo valdininkų pateikti Charkovo srityje esančių slėptuvių nuo bombų sąrašą, o vėliau – atlikti šių slėptuvių ekspertizę.

Paaiškėjo, kad iš 1200 slėptuvių žmonėms pasislėpti tinkamas tik trečdalis. „Kitos – uždarytos ir pilnos šiukšlių. Ten niekas neveikia, nieko nėra. Mes patys renkame savanorių grupes, kurios jas tvarko“, - pasakojo O. Marčuk.

Charkovo Euromaidanas ir Antimaidanas

Charkovo srities vadovai prašo aktyvistų atsargiai skelbti informaciją ir nekelti mieste per didelės panikos. Tačiau aktyvistai laikosi šiek tiek kitokios pozicijos: kuo geriau miestas ir sritis pasiruoš Rusijos karių ir Donecko separatistų pasirodymui, tuo mažesnė tikimybė, kad čia vyks karas.

„Geriau jau mes sukelsime ant kojų visus gyventojus ir nieko neatsitiks, nei bus atvirkščiai“, - įsitikinusi Visuomeninio Euromaidano sektoriaus aktyvistė Tatjana Pasynok.

DW kalbinti aktyvistai įsitikinę, kad Charkovas turi savo „separatistinę bombą“ – taip jie kalba apie Antimaidano šalininkų rengiamus mitingus.

Nepaisant teismo sprendimo uždrausti šiuos mitingus, jie reguliariai vyksta jau šešis mėnesius. Kiekvieną savaitgalį į mitingą susirinka apie šimtas asmenų.

Keletą kartų daugiau asmenų susirenka į Euromaidano rengiamas akcijas. Tarp oponentų vyksta susirėmimai – rugsėjo mėn. viduryje susimušė aktyvistės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (243)