Šeštadienį išrinktasis JAV prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė vos keturių žodžių frazę, tačiau dėl požiūrio, kurį buvo bandyta išreikšti, abejonių veikiausiai nekyla.

Fidelis Castro yra miręs!“ – skelbė D. Trumpo paliktas įrašas.

Kiek vėliau BBC pranešė, kad D. Trumpas F. Castro pavadino „brutaliu diktatoriumi, kuris šešis dešimtmečius engė savo liaudį“.

90 metų F.Castro – buvęs Kubos prezidentas, atvedęs sukilėlių armiją į neįtikimą pergalę, perėmęs sovietinę komunistinę ideologiją ir per pusę amžiaus trukusį vadovavimą šiai Karibų jūros salai pasipriešinęs net dešimties JAV prezidentų galiai, – mirė vėlai penktadienį.

„Nors Kuba lieka totalitarinė sala, viliuosi, kad ši diena žymi nutolimą nuo pernelyg ilgai kęsto siaubo ir artėjimą prie ateities, kai nuostabūs Kubos žmonės pagaliau gyvens laisvėje, kurios taip nusipelno“, – sakoma D. Trumpo pareiškime.

Jis nepaminėjo ankstesnių savo grasinimų atšaukti istorinį JAV ir Kubos draugiškų santykių atkūrimą, kuris buvo realizuotas valdant kadenciją baigiančiam Amerikos lyderiui Barackui Obamai, tik sakė, jog JAV administracija „padarys visa, ką gali“, kad Kubos žmonės „pagaliau galėtų pradėti savo kelionę klestėjimo ir laisvės link“.

Rugsėjo mėnesį buvo atidžiai tikrinami pranešimai apie tai, kad dešimtajame praeito amžiaus dešimtmetyje D. Trumpas pažeidė tarp JAV ir Kubos galiojusį embargą. Pasitvirtinus šioms žinioms jo autoritetas būtų gerokai smuktelėjęs iš Kubos kilusių amerikiečių akyse.

Leidinyje „Newsweek“ buvo pranešta, kad, nepaisydamas galiojančio embargo, D. Trumpas skyrė daugiau nei 64 tūkst. eurų ir išsiuntė į Kubą savo įmonės konsultantus.

Atsakydamas į užduodamus klausimus D. Trumpas neigė skelbiamus pranešimus.

„Niekada neužsiėmiau verslu Kuboje“, – sakė jis.

Kaip buvo skelbta „The Washington Post“, per prezidento rinkimų kampaniją D. Trumpas aršiai kritikavo Baracką Obamą dėl neva „šališko susitarimo su Kuba“.

Anot D. Trumpo, žingsnis santykių normalizavimo linkme yra naudingas F. Castro režimui.

Tuometinis kandidatas prisiekė, kad jei bus išrinktas prezidentu, visomis išgalėmis sieks užkirsti kelią B. Obamos inicijuotam JAV ir Kubos santykių gerinimui. Kaip tada tvirtino, savo nuomonę pakeistų tik tada, jei Kuboje vykdomas režimas pradėtų atitikti JAV keliamus reikalavimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)