Šūksnių „Šalin Trumpą“ padaugėjo nuo tada, kad 2012-ais metais buvęs respublikonų kandidatas Mittas Romney savaitės pradžioje bandė sumalti D. Trumpą į miltus, tad neaišku, kiek respublikonų gali paremti demokratų stovyklą.

Tikras košmaras respublikonų vėliavnešiui prezidento rinkimuose prasidėjo po to, kai jis įsivėlė į kivirčą su Irake žuvusio amerikiečio kario musulmono tėvais, atsisakė palaikyti Paulą Ryaną, kad būtų perrinktas Atstovų rūmų pirmininku, nepagarbiai atsakė, kai šalininkas nutarė padovanoti savą purpurinę širdį – aukštą Amerikos apdovanojimą.

Net ištikimas D. Trumpo gynėjas, buvęs Atstovų rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas pareiškė – jis nepasikeitė tiek, kad taptų Amerikos prezidentu.

Lyg to negirdėtų ir nieko nežinotų apie partijos viršūnės skilimą, D. Trumpas tvirtina – jo kampanija vyksta kuo geriausiai, visi vieningi. Ir jeigu kas blogai – kalta žiniasklaida.

„Tai tiesiog judėjimas prieš mus, žiniasklaida – didžiausia mūsų kliūtis, ji tokia nesąžininga, visiškai nesąžininga. Turiu galvoje ne tik CNN, visi jie blogi. Nežinau, kaip tai paaiškinti – gal nepilnavertiškumo kompleksu“, – piktinosi respublikonų kandidatas į prezidentus.

D. Trumpo viceprezidentu pasirinktas Indianos gubernatorius nuo jo atsiribojo, kai šis nepalaikė P. Ryano, bet vėliau atsileido.

„Donaldas Trumpas yra veikėjas žaidime, kuris skirtas kalbėtojams. Ir kai jis kalba, pamiršta tuos tūkstančius politinio korektiškumo taisyklių, kurias žiniasklaida ir politikų klasė sudėjo vyrų ir moterų, norinčių sakyti tiesą, kelyje“, –respublikonas Mike Pence.

D. Trumpo kamanijos vadovas Paulas Manafortas žinias apie pakrikusią respublikonų vienybę vadina Hillary clinton pasakomis, nors patys respublikonai skelbia spaudoje apie tai, kad krinka vienybė ir kad gali neremti kandidato, jeigu jis nepasikeis. Tiesa, kai kurie analitikai sako, jog tokį sujudimą lemia paprasti skaičiavimai. Nuomonių apklausos rodo, kad dabar H. Clinton 10 procentų lenkia D. Trumpą, ir padėtis gali pasikeisti, kai jis vėl išsiverš į priekį.

H. Clinton, apsilankiusi kaklaraiščius gaminančioje įmonėje Denveryje, pateikė D. Trumpui klausimų, kurie artimesni paprastam amerikiečiui.

„Noriu, kad jis jums paaiškintų, kodėl moka kinų darbininkams, kurie jam gamina kaklaraiščius, ne jūsų bendrovei. Ir ne tik kaklaraiščius. Kostiumus jam siuva Meksike, o ne Ohajuje, baldus gamina Turkijoje, o ne Pensilvanijoje, kur turėtų, paveikslų rėmus – Indijoje, o ne Viskonsine“, – klausė H. Clinton.

Respublikonų, kurie tvirtina paremsią H. Cinton, sąrašas iškalbingas – tai ir Meg Whitman, „Hewlett Packard“ bendrovės vadovė, ir Richardas Armitage`as, užėmęs labai aukštus postus ir George`o Busho, ir Ronaldo Reagano administracijose ir kitos panašios asmenybės, o Richardas G. Hana tapo pirmuoju Kongreso nariu respublikonu, paskelbusiu, kad rems H. Clinton, nors jai daug kur nepritaria, bet ji esą kovoja dėl dalykų, kurie jai svarbesni už ją pačią.